Dit is het tweede deel van een serie om een vrije gemeenschap te stichten, het eerste artikel vindt u hier. Anders dan bij het eerdere artikel zal er gemodereerd worden, wordt uw reactie als minder of niet relevant beschouwd dan wordt deze zonder discussiemogelijkheid verwijderd, dit is een dringende wens van de inzender die we respecteren. Toelichting, we modereren in dit artikel om te zorgen dat reacties on topic zijn, wat een heel redelijke eis is, en niet naar de geuite mening
Met een groepje geïnteresseerden, moeten er nu echt praktische stappen genomen worden. Er moet een land geselecteerd worden, en ieder groepslid heeft zijn voorkeur, maar er kan maar één land winnen. We moeten dus sterke argumenten hebben om te voorkomen dat er deelnemers afhaken. Om het proces wat te vergemakkelijken heb ik een matrix gemaakt, allereerst één met essentiële voorwaarden:
Meteen zijn er twee afvallers: alhoewel er veel moois te krijgen is in Frankrijk en Italië, ontvolkte dorpen zijn er niet te koop. Indien iemand een voorbeeld met link kan vinden van een dorp dat te koop staat hoor ik het graag. Evenmin is dat te krijgen in Hongarije, Kroatië en Servië, maar onroerend goed is daar zo betaalbaar dat je in een bestaand dorp meerdere huizen zou kunnen kopen. Dat is niet het concept wat we voor ogen hebben dus mijns inziens vallen deze landen ook af, maar wellicht dat er steekhoudende argumenten zijn om ze alsnog te overwegen.
De volgende matrix vergelijkt de secundaire voorwaarden tussen de landen:
Bureaucratische vereisten moeten nog onderzocht worden. In ieder geval hebben zowel Spanje als Portugal programmas om ontvolkte gebieden aantrekkelijk te maken voor nieuwe bewoners. In de Spaanse autonome regio Galicië alleen al staan er naar schatting duizend dorpjes leeg. Dat in combinatie met kleine gemeentes, een aanzienlijk aantal met minder dan 100 inwoners, maakt Spanje en dan met name de noord-westelijke autonome regio Galicië een duidelijke koploper.
Meer onderzoek is nodig en we nemen ruim de tijd zodat iedere deelnemer zelf de informatie door kan nemen uit de vele links die per email en telegram (hahaha) verstuurd zijn.
Suggesties zijn welkom!
NB: meedoen? Mail naar info@vrijspreker.nl of vrijspreker@protonmail.com en we brengen uw mailadres ter attentie van de organisatie die dan contact kan opnemen.
In heel de streek van Galicie, eigenlijk van Noord Portugal tot Baskenland regent het heel erg veel. Met name in de winter en de herfst. Dat wordt behoorlijk deprimerend. Verder begrijp ik niet zo goed waarom het op maximaal twee dagen rijdne van Nederland moet liggen. Persoonlijk zou ik willen toevoegen aan de eisen: goed Internet en buiten de EU. De EU kan uit elkaar vallen, laten we het hopen, maar het blijft vooralsnog een risicofactor.
Aan de kust van Galicië is regent het inderdaad erg veel. Verder naar het zuiden, richting de grens van Portugal, is het vergelijkbaar met Nederland maar wel met 300 zonuren meer per jaar. Zie bijvoorbeeld: https://en.wikipedia.org/wiki/Ourense Sommigen van onze deelnemers hechten bovendien veel aan eigen watervoorziening en goede landbouwgrond.
Waarom op maximaal twee dagen rijden van Nederland? Vanwege het gemak voor onze bewoners, van wie er vele zijn die heen en weer moeten penselen voor werk of onderneming. Dat kan met het vliegtuig maar soms is het fijn om spullen mee te nemen.
Bovendien: in Canada is het reeds niet toegestaan om naar buitenland te vliegen zonder vaccinazi. Die kant gaat het hier ook op.
EU heeft nadelen maar ook voordelen: zo kunnen we ons vrij vestigen in een ander EU land én deelnemen aan lokale politiek. We zo belangrijk wanneer je een gemeente wilt overnemen.
“In heel de streek van Galicie, eigenlijk van Noord Portugal tot Baskenland regent het heel erg veel. Met name in de winter en de herfst. Dat wordt behoorlijk deprimerend. ”
“Aan de kust van Galicië is regent het inderdaad erg veel. Verder naar het zuiden, richting de grens van Portugal, is het vergelijkbaar met Nederland ”
Meningen over het klimaat ergens blijken vrijwel altijd zinloos… want subjectief.
De feiten, gemiddeld is Galicie precies even nat als NL. De herfst is natter, maar je krijgt daar wel een droge zomer voor terug (en tevens een winter die ± 5 graden warmer is)
Helaas zijn er geen zon uren/zon kracht opgenomen op deze site, maar aangezien het veel zuidelijker ligt, zal de winter nooit deprimerender worden als in NL.
(klik op ‘showing’ ‘all year’)
De Bilt:
https://www.timeanddate.com/weather/@2757783/climate
Santiago/Labacolla:
https://www.timeanddate.com/weather/@3107570/climate
Oost Europa misschien toch beter idee, het WEF wil West Europa “decimeren”
https://vriendenplek.nl/upload/photos/2021/10/g6FuJZs6GyOxNHTaNuvv_13_0e44f98a25bfb54a8c74cb2a9d6c9eca_image.jpeg
Al staan er veel vreemde dingen in het boek va Schwab, deze quote is een hoax: https://leadstories.com/hoax-alert/2021/06/fact-check-useless-eaters-text-in-photo-is-not-from-a-book-by-kalus-schwab.html
Maar bovenal heeft het niet veel zin om hier fatalistisch over te doen. De globalisten gaan door met hun nare plannen, en ik doe mijn ding. Erover klagen op internet heeft slechts weinig zin, de handen uit de mouwen is effectiever. Of je nu in Nederland, Spanje of waar dan ook zit.
Tip: lees ook de reacties in ‘MODERATIE DISCUSSIE VRIJSPREKER’
https://www.vrijspreker.nl/wp/2021/10/moderatie-discussie-vrijspreker/
Marnix, hoe groot is eigenlijk de kans dat mensen gedupeerd raken door jouw project, wat zijn de risico’s?
@Youp: dat was precies mijn eerste gedachte toen ik las dat een “beter klimaat dan Nederland” een vereiste was. Het regent waanzinnig veel daar! Daarnaast is fascisme altijd sluimerend aanwezig in Spanje. Één verkeerde beweging van de EU en je hebt de poppen weer aan het dansen daar.
Bij mijn beste weten zijn er in Italië en Frankrijk wel degelijk complete dorpen te koop. Italië valt dan weer af qua politieke stabiliteit (het land Italië bestaat eigenlijk niet). De Fransen zijn wel socialistisch, maar ook revolutionair: als het regime ze niet aanstaat, staan ze op de barricaden en als de overheid dan niet terugdeinst, rollen er koppen.
Ik zou voor Frankrijk opteren. Liefst in Frans Catalonië, maar daar staat weer weinig leeg qua dorpjes. Die spookstadjes kom je veel tegen in bergachtig, geïsoleerd gebied. Dat is voor een comune natuurlijk niet per definitie nadelig, maar als de enige toegangsweg is ingesneeuwd of de enige elektriciteitsvoorziening is geknapt door een omgevallen boom, dan is alleen wel heel alleen. Ook met 100 gelijkgestemden.
Gallicië, Asturië, Baskenland, zijn allemaal autonome gebieden met eigen taal. De mensen daar zijn geen fan van het centrale gezag, dat speelt in ons voordeel.
Frankrijk en Italië zijn leuk maar prijs speelt ook een rol: in die landen ben je minstens twee keer zoveel kwijt. En we willen het nu juist betaalbaar houden voor jongere mensen met/zonder kinderen, zodat het een echte gemeenschap kan worden. Het streven is om een huis (ruine/boerenschuur) aan te kunnen bieden voor minder dan 15k. Dat is ook voor jongeren haalbaar, die het dan met eigen hand stukje voor stukje op kunnen knappen.
Ik zou kosten van levensonderhoud en belastingdruk ook mee pakken?
Wanneer je kijkt naar boodschappen in de supermarkt of de prijs van benzine zijn de verschillen binnen west Europa niet heel groot. Oost Europa is wél een stuk goedkoper, maar dan zit je weer met andere problemen zoals de taal en strengere winters.
Idem dito voor belasting. Het voordeel moet je zien te krijgen door in twee landen te wonen. Tevens zijn er mogelijkheden om samen gebruik te maken van fiscale constructies voor belastingontwijking. Dat is natuurlijk maatwerk en daar valt vooraf weinig over te zeggen behalve dat er mogelijkheden zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over crypto.
We zullen allemaal wat dapperder moeten worden, sowieso. De overheid houdt zich niet aan de wet en verandert voortdurend de regels van het spel. Er is sprake van groeiend fascisme. Het is belangrijk omdat beest niet te voeden, en te zoeken naar creatieve oplossingen.
https://www.youtube.com/watch?v=7BqZPLNoaos&list=PLuUJ9vRYFntOu2-1N26AhN_x8INmw9Uyt&index=62
Niet alleen is belangrijk, hoe hoog of laag de belastingdruk is, maar ook het antwoord op de vraag of het met de implementering wel zo’n vaart loopt.
Er zijn landen met een vrij hoge belastingdruk, waar in de praktijk heel weinig betaald wordt.
Beoefenaren van vrije beroepen in Griekenland bij voorbeeld draaien enkele tonnen per jaar, maar
geven 20 tot 30 duizend op. Dit is algemeen geaccepteerd.
In veel andere landen gaat het op dezelfde manier. De belastingdruk op papier zegt dus niet zoveel.
Goed punt Hugo. Voor mijn onderneming in Panama was de gecombineerde belastingdruk 42% wanneer je alles braaf betaalde. In de praktijk echter bracht ik dit terug tot zo’n 15%, door middel van creatief boekhouden én heel vriendelijk te zijn naar de voornamelijk dames van de belastingdienst. Hierdoor nooit een controle gehad. De soep wordt niet zo heet gegeten als ze is opgediend 😉
Een betere maatstaf dan het aantal rijuren lijkt mij jij het aantal vlieguren.
Vlieguren worden steeds goedkoper; wegen raken steeds meer verstopt.
Stel dat iemand heen en weer reist tussen Turkije en Indonesie. Hij kan dan voor weinig geld in elf uur non-stop naar Bali en dit wordt steeds goedkoper. Wel is belangrijk, niet te ver van een luchthaven te wonen die veel nonstop verbindingen offreert.
‘
*** Beste Voight-Kampff. Je reactie is niet on topic, off topic reacties staan we onder veel artikelen toe, maar niet onder dit artikel, er is duidelijk gemaakt dat we bij dit artikel wel modereren, discussies over moderatie kunnen hier https://www.vrijspreker.nl/wp/lezersservice/reageren-dit-zijn-onze-huisregels/ plaatsvinden. We modereren hier niet op de geuite mening maar of iets on topic is of niet ***
Ik denk dat Kroatie wel potentieel heeft. Aan de kust zul je niet gauw lege dorpen vinden, behalve in de winter. Dan is er misschien meer kans in het gebied tussen Zagreb en Servië. Ik kan het navragen bij kennissen van mij in Kroatie, maar dat kan even gaan duren. Ik spreek ze niet zo vaak.
Ook daar is er potentieel fascisme met populistische idoten van politici waarmee het alle kanten kan opwaaien. En moet elke transactie bij de staat worden geregistreerd (zie de codes op de bonnen). Dat is ook niet erg vrij.
Welk potentieel heeft Montenegro? Mijn Kroatische kennissen zeggen dat het land geregeerd wordt door een maffiabende waar je bezit niet veilig is. Maar corruptie kan ook in je voordeel werken, als je geluk hebt.
Dan is er ook nog Bosnië dat min of meer een ‘failed state’ is maar daar weet ik niet zoveel van verder.
Niko, als je zou kunnen navragen, dan graag! Ik heb gezocht op Kroatische onroerend goed sites maar hele dorpjes/gehuchtjes heb ik niet kunnen vinden. Wel prachtige huizen met veel grond voor minder dan een ton, wat in Nederland toch al snel 6-7 ton zou kosten. Tevens is de taal een barrierre dus daar moeten grote voordelen tegenover staan willen we het land kunnen overwegen.
Zal ik doen, maar het kan even duren eer ik weer ben bijgepraat met ze. De taal is inderdaad een barriere en lastig om te leren. Gelukkig nog wel geschreven in Latijns alfabet en niet Cyrillisch zoals in Servië. De taal is overal in oud-Joegoslavië min of meer dezelfde (volgens mijn kennissen) al zijn er ongetwijfeld dialecten.
Een ander minpunt in Kroatie is de opmars van de Katholieke kerk in de politiek. Mijn kennissen vertelden over dat bepaalde partijen alles doen wat de kerk vraagt. Maar de laatste keer dat ik ze daarover sprak is alweer een paar jaar geleden.
Wat betreft reizen. Ik denk wel dat we moeten beseffen wat de globalistische agenda is, meer specifiek: Agenda 2030 met de 17 Sustainabe Development Goals wat gaat leiden tot een sociaal kredietsysteem dat gekoppeld zit aan je bankrekening bij de centrale bank (CBDC en misschien is dat wel bij de Europese Centrale Bank). Op je sociale kredietsysteem krijg je ongetwijfeld een CO2 quotum.
Dus, je zult kunnen reizen, maar niet erg veel en waarschijnlijk moet je het ‘verdienen’ door bv drie maanden geen vlees eten, geen alcohol drinken en meer dan 27 juichcommentaren plaatsen bij de Twitter accounts van vooraanstaande D66-ers.
Op en neer reizen naar Nederland, dan wel per auto, trein of vliegtuig zal niet vaak mogelijk zijn. Vandaar ook mijn voorkeur om zoveel mogelijk buiten de EU te blijven omdat dit een belangrijk centrum van de globalistische macht is.
Daarnaast moet ik zeggen dat ik het een uitstekend initiatief vind van Marnix om tot concrete actie te komen en de abstract theoretische discussies voorbij te gaan. Ik merk bij mezelf dat ik mij afvraag hoe graag ik eigenlijk in een gehucht in centraal Portugal wil wonen. Of, als we buiten de EU gaan, bv ergens in de Oekraine of Kazachstan. Ook als mijn dorpsgenoten sympathiek en van dezelfde politieke voorkeur zijn, ik vrees dat ik de chaos van de grote stad wel ga missen.
Precies, dit is een belangrijke reden om binnen twee dagen rijden van Nederland te blijven. Voor het dichtsbijzijnde niet-EU land moet je naar Zwitserland, Andorra, Noorwegen, Moldavië. Of verder weg zoals Oekraïne. Wat een mooi land is maar om nu te zeggen dat dát een verbetering is ten opzichte van een EU land?
Los daarvan, er zullen situaties zijn waarbij je wel móet reizen. Voor familie bijvoorbeeld, maar ook voor werk. Als je een dorp creëert voor mensen die allemaal financiëel onafhankelijk zijn, trek je vooral gepensioneerden aan, en krijg je geen echte gemeenschap op gang. Mensen die een baan of onderneming hebben, zullen ook daarvoor vaak in West Europa moeten zijn. Binnen een paar jaar hopen we eigen werkgelegenheid te creëren, sommige van onze ondernemende deelnemers hebben ambitieuze plannen. Maar eerst moet er een begin gemaakt worden
De kans is aanzienlijk, dat vliegreizen onmogelijk wordt gemaakt voor niet-gevaccineerden, een definitie die hopelijk ook geldt voor de mensen met twee spuitjes. In dat geval kun je altijd nog per auto reizen. Uiteraard wil de EU dat ook aan voorwaarden verbinden, maar dat zal zo’n vaart nog niet lopen.
Ik bedacht me, wat als ik straks in mijn dorp in Portugal/Spanje zit, en er komen nieuwe Ausgangssperres, alle grenzen dicht, kan ik dan alsnog naar Nederland reizen mocht er een familielid ernstig ziek zijn? En ja dat kan. Je kunt bijvoorbeeld met blablacar of ouderwets liften tot de grens komen, te voet oversteken, vervolgens verder met liften en blablacar, of goede vrienden worden met een vrachtwagenchauffeur, en alsnog met enige tijd en moeite je doel bereiken. Het is een extreem voorbeeld, maar juist om te laten zien dat je met enige creativiteit ook dan je doel kunt bereken (zonder een strafbaar feit te plegen want Schengen) Hoe verder weg je zit, hoe lastiger dit is, bedenk dat goed!
Youp, je bent van harte welkom om deel te nemen aan ons initiatief. Het hoeft niet voltijd, en deelname kan voor een schappelijk bedrag, het doel is minder dan 15k. Daarvoor krijg je hoogstwaarschijnlijk niet meer dan een ruine zonder dak, maar rij er een oude caravan in en je zit in er in ieder geval 8 maanden per jaar goed.
Hoeveel grond zit er over het algemeen bij zo’n huis? Ik zie er weinig in om een huis te moeten opbouwen, of in een caravan te wonen. Moet je er ook gaan wonen of kan de grond ook gewoon alleen maar gekocht worden?
Dat zijn vragen waar pas antwoord op komt wanneer we daadwerkelijk tot aankoop over gaan van een gehucht/dorp. Maar ik heb grond te koop gezien voor minder dan 10k per hectare, misschien een extreem uiterste, dat weet ik niet. Wat vast staat is dat de percelen zeer ruim zullen zijn, veeeeel ruimer dan in Nederland.
Of onze deelnemers er voltijd gaan wonen moeten ze zelf bepalen. Evenals of ze er alleen ’s zomers zijn al dan niet in een caravan of iets beters bouwen. Met dat voorbeeld wilde ik alleen maar aangegeven dat deelname niet duur hoeft te zijn.
Liefst zien we natuurlijk meteen een grote groep vaste bewoners, maar geduld is een schone zaak.
“Maar ik heb grond te koop gezien voor minder dan 10k per hectare, misschien een extreem uiterste, dat weet ik niet. ”
Maar de kwestie is wat mag je daar mee doen. Gewoonlijk zit er een bestemmingsplan aan vast. In Detroit bv kon je huizen kopen voor $1 of $10 of zo iets, maar je moest het dan wel opknappen en er permanent in gaan wonen. Bouwgrond of landbouwgrond is een gigantisch verschil. Het zal ook in Spanje/Portugal niet zo simpel zijn om een hectare te kopen voor 10,000, en er dan 20 huizen op te bouwen.
Als er in NL niet genoeg gegadigden zijn, dan op Engelse/Duitse libertarische sites dit posten? Of moet het per se een NL talig dorp worden.
Evengoed ben ik er wel in geinteresseerd. Naar de vrijspreker mailen dus?
We hebben 5 nationaliteiten in de groep. Dus heel Nederlandstalig wordt het niet.
Ja stuur maar een mailtje
*** Beste Bertuz. Het is niet de bedoeling hier een discussie over moderatie uit te lokken, dit gaat over het initiatief van Marnix, ik heb een artikel geschreven over moderatie en onze huisregels (die we zelden toepassen), https://www.vrijspreker.nl/wp/lezersservice/reageren-dit-zijn-onze-huisregels/ aldaar kan de discussie plaats vinden. Gaarne on topic reageren, in ieder geval onder dit artikel. Dank. Ratio ***
Een tiental jaren geleden ontdekte ik door een groot project in een “achtergebleven” gebied (economisch dan) in oost Europa de waarde van een kleinschalig ondernemend, gedeeltelijk zelfvoorzienend leven. De combinatie van de “frenzy” van je ondernemender activiteit en de kalmte en rust van een niet al te dicht bevolkt gebied, heerlijk. Marnix’ initiatief is precies het perspectief wat veel mensen zal aanspreken. Ik wens degenen due er aan meedoen, mijzelf inclusief, alle succes. En wat betreft de plaats van “vestiging”: een succes kan ook overslaan naar het volgende succes in een ander land. Denk bijvoorbeeld ook aan het faciliteren van een leven als PT.
Beste Marnix,
Met interesse heb ik je stukken gelezen. Dank daarvoor. In dit stuk mis ik 1 variabele en ben benieuwd hoe jij dat ziet. Dit heeft namelijk grote impact op wat voor economie je in dat dorp kan creeren. Die variabele is de afstand tot de dichst bijzijnde stad(je). Als je zeg tot 15 kilometer er vanaf woont kan gemakkelijk(er) dagjes mensen aantrekken die even lekker de natuur in willen en rust hebben. Dan kan je zaken als kleinschalige horeca ontwikkelen, vergaderzalen verhuren, gids worden voor de natuurliefhebbers etc. Dit naast voedsel verbouwen, veelteelt etc. Dus zo een dorp lijkt mij meer economisch potentieel te hebben vs eentje die zeg 75 kilometer afstand ligt van een stad(je). Ook is het voor de bewoners van het dorp leuker want je zit zo in de stad en daar kan je stadse dingen doen.
Hoe dan ook denk ik dat het handig is om een economisch / business plan voor het dorp op te stellen. Een dorp redelijk dicht bij een stadje is zeker een aantrekkelijk idee voor mij. Eentje in de middle of nowhere niet.
Ik hoor graag van je!
Groeten,
Hugo
Binnen GalliciË zijn er vier steden met meer dan 100k inwoners, en twee over de grens met Portugal. Het is lastig om in West-Europa echt verlaten streken te vinden, je zit bijna altijd op een uur rijden van een kleine stad en twee uur rijden van een vliegveld.
Hoi Hugo!
We zullen uiteindelijk vele factoren moeten meewegen. Hoe dichter bij de stad, hoe duurder. Hoe verder weg hoe goedkoper met meer ruimte en vrijheid.
Idealiter vinden we natuurlijk het perfecte dorp met tientallen huizen en vele hectare grond voor een appel en een ei op een kwartiertje rijden van de stad, Maar realistisch is het niet 😉
Qua business moet je denken in de richting van centrum voor conferenties op het gebied van libertarisme en crypto munten. We kunnen erover mailen.
Hoi Marnix,
Haha, tuurlijk willen we allemaal hemel op aarde voor (bijna) niets.
MisIk denk dat je dit meent maar vriendelijke tip, denk aan je geloofwaardigheid. Zo een grote provincie met zo weinig bevolking en dan een vliegveld binnen 2 uur rijden? Does not compute.
Qua crypto kan je op zijn best een beurs worden als dorp en dat op een markt waar al dominante spelers zijn. Energie in de EU is te duur om massaal te kunnen minen.
Qua liberarise concerenties ed kan je ook niet veel. Je hebt max 20 huizen en denk je nou echt dat huidige libertariers in een tent gaan slapen? (smile).
Om het even hard te zeggen.Veel (ik included)libertariers hebben het te goed en plannen zoals dit geven mij helaas geen vertrouwen. Sorry Marnix maar een dorp bouwen op crypo en lib converenties met zo winig vastgoed gaat m niet worden in mijn optiek.
Als je zoiet wil doen (en waar ik graag bij aanhaak) is verbinding zoeken met de lokale gemeenschap. Als je de lokale bevolking niet mee hebt is het einde oefening.Als dat zover is kan fase 2 gepland worden. Dat is voor een toekomstige post (smile)
Wat mij betreft verder geen reden om verder via de mail te ”praten”. Ik denk dat een openbare, respectvolle, uitwisseling van gedachten goed is.
Groeten,
Hugo
In Gallicië zijn er twee internationale vliegvelden, Vigo en Santiago de Compostela. En die zijn van vrijwel de gehele provincie binnen twee uur bereikbaar. Vanwege de populariteit van de pelgrimsroute zijn er zeer veel hotels en B&B’s. Bij een conferentie hoeft natuurlijk niet iedereen in het dorp zelf te verblijven.
Dit zijn ideëen van sommige van onze deelnemers. Het opzetten van een dergelijke onderneming kost tijd, zeg twee jaar vanaf de aankoop van het dorp, geld, en veel werk. Of deze leden daadwerkelijk hieraan beginnen, dat zullen we zien.
Inderdaad hebben heel veel libertariërs het te goed, maar misschien dat uw naamgenoot en clown Rutte nog een tandje bij gaan zetten dit najaar. Geen betere promotie denkbaar 😉
Het idee staat of valt met de beschikbaarheid van dorpjes. Deze site geeft ze per provincie en heeft er meer dan honderd te koop. https://www-aldeasabandonadas-com.translate.goog/venta-de-aldeas.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=nui Hier een kaart met de Spaanse provincies https://nl.wikipedia.org/wiki/Provincies_van_Spanje#/media/Bestand:Provinces_of_Spain.svg
Je ziet inderdaad de meeste te koop staan in Galicie, het noordwesten. Helaas bestaan veel “dorpen” eigenlijk uit een boerderij met wat bijgebouwen. Het is niet zo dat je voor anderhalve ton 10 vervallen huizen kan kopen, tenminste niet op die site.
Ik ben benieuwd of Marnix een aantal voorbeelden heeft van dorpjes in Galicie met een stuk of 10 huizen voor anderhalve ton. Of 20 huizen voor in totaal 3 ton.
Iets beter zoeken Ratio 😉 Hier: 6 huizen voor 80k https://aldeasabandonadas.com/venta-de-aldeas/42-venta-de-aldeas-orense/2256-conjunto-rural-aldea-en-venta-ourense-6-casas-mas-otras-edificaciones-una-para-entrar-a-vivir-129855.html
Waarvan twee in nog bewoonbare staat
Met schuren en bijgebouwen, en de optie om meer grond bij te kopen. We zouden ook voor een zéér schappelijk bedrag percelen aan kunnen bieden
Er staat er ook één op met 75 huizen voor 400k, alleen is dat in een andere, minder aantrekkelijke provincie.
Veel dorpen staan weliswaar leeg maar niet te koop, omdat eigenaren lang geleden vertrokken zijn en hun kleinkinderen niet eens weten dat ze een ruine bezitten. Dit betekent dat er nog veel meer potentieel te koop staat, wanneer je er tijd in steekt de eigenaren te traceren.
Hi Marnix. Klopt, en je hebt deze https://www.spanjevandaag.com/26/09/2021/te-koop-200-000-euro-voor-een-magisch-dorpje-met-zeezicht-in-galicie/ voor 2 ton (zie ook de video). Alleen kon ik bij de laatste niet een adres vinden van de verkoper. Zit overigens dicht bij de kust dus dat is een pre. Op youtube kom je ook video’s tegen van mensen die dit gedaan hebben. Het is dus mogelijk maar het vergt wel tijd.
@nayakosadashi2020 Marnix heeft volgens mij gesteld dat het voor mensen die over 15 tot 20 k beschikken mogelijk moet zijn om in ieder geval het huis te kopen.
Hmmm, hmmm, hmmm
Het is wel aantrekkelijk om uit Nederland te vertrekken. Ik heb het altijd een verschrikkelijk land gevonden.
De vraag is alleen wel
Hoe verdien je daar je geld, als je de taal niet spreekt en de cultuur niet kent ?
Het is dan meer toegankelijk voor mensen die bijvoorbeeld beleggen
Of mensen die al sowieso super rijk zijn
Vergeet niet dat het de vraagprijs is. Stel je even het volgende voor. Je hebt dit geerft (of hebt t verlaten). Dan weet je dat je er eigenlijk belasting over dat bezit had moeten betalen. Wij willen het kopen van de eigenaren en bieden ver onder de vraagprijs. Als ze akkoord gaan, prima maar zonder die belastingen die nog verschuldigd zijn (echt een risico dat moet worden afgedekt).
Dan moet er ook rekening mee worden gehouden dat de Spaanse economie volledig op zijn gat gaan. Dat omdat ze zelf de touristische industrie de nek om hebben gedraaid. Veel van de mensen uit het Spaanse binnenland trokken naar de kusten om tourisme werk te doen. Dan weer terug naar het binnenland als het seizoen over was.
Al die mensen hebben nu geld nodig. Bezit in een klein verlaten dorp waar ze nooit komen verkopen voor 3 maanden huur / hypotheek + energie & eten?
Klinkt allicht wat hard maar ik denk dat er veel betere deals te krijgen zijn dan wat er op die sites van de makelaars staat.
Groeten,
Hugo
Klopt daar staan alleen de zaken op waarmee ze echt moeten leuren.
Hoe duur is het om aan zo’n project mee te doen?
Wat verwacht men, dat je inbreng zou moeten zijn ?
Top initiatief! Portugal; bouwvergunning wordt afgegeven door gemeente (let op, niet door de freguesia). Een bouwvergunning is veelal niet nodig indien er sprake is van herstel, hoofdregel is dat het aanzicht niet mag wijzigen echter het is beter om eerst navraag te doen bij de gemeente.
Maar, bouwen in Portugal is niet geschikt voor mensen met een zwak hart. De kans dat je een aanzienlijk bedrag gaat verliezen en uiteindelijk in juridische ellende verzeilt raakt is groot. Het is beter om iets te kopen dat min meer alle vergunningen heeft en indien nodig vanuit deze positie veranderingen aan te brengen. Vaak zijn de huizen ver onder het NL comfort en wat leuk is in de zomer wordt afzien in de winter.
De buitengebieden hebben veelal geen leidingwater, een eigen waterbron is dan essentieel. Idem een fatsoenlijke toegangsweg, een 4×4 is leuk speelgoed maar indien je niet bereikbaar bent voor de rest brengt dit aanzienlijke nadelen met zich mee. Bosbranden zijn ook een issue.
Hartelijk dank voor de informatie! Ja ik had al zo’n vermoeden, en de gemeentes in Portugal zijn vele malen groter dan in Spanje. Net als in Nederland gefuseerd tot 5000 of meer inwoners.
Zaken als drinkwatervoorziening of isolatie heb ik geen moeite mee, dat kan ik zelf aanleggen. Bureaucratie is andere koek.
Heeft u ervaring met bouwen in Portugal?
Regenwater opvangen is een goede optie, put laten slaan (waar het nog mag) of land kopen met een watermijn of bron die het gehele jaar water geeft. Ervaring met verbouwen, dat wel. Nieuwbouw hebben we uiteindelijk opgegeven. Na ruim 2 jaar touwtrekken met de gemeente, inmiddels kennis genomen van de vele schrijnende gevallen (dit gaat beter als de roze wolk optrekt…), besloten dat het verstandiger is om de grond te verkopen en een bestaande woning te kopen. Overigens kan de gemeente nog overruled worden door de hoofdstad van het gewest; daarmee kan iedereen zich ergens achter schuilen (een vereiste in het land waar red tape een serieus probleem is). Neemt niet weg dat hier genoeg leuks te koop is voor weinig geld maar onderschat het avontuur niet, zeker indien zelfvoorzienend een vereiste is. Dit vergt veel kennis en keihard werken, zeker in heuvelachtig landschap.
Kijk, dit is informatie waar ik wat aan heb! Toen ik daar een paar jaar terug een zomer verbleef kreeg ik al die indruk. Want het land zelf is prima, zat goede grond, steden en dorpen waar niets op aan te merken valt, en toch zijn er in de afgelopen tien jaar een half miljoen Portugezen vertrokken als het er niet meer zijn.
Bureaucratisch dichtgetimmerd land.
In Spanje zijn de gemeentes een stuk kleiner. 5000 gemeentes met minder dan duizend inwoners, waarvaan 1100 gemeentes met minder dan honderd inwoners. Dan moet een vergunning toch makkelijker te verkrijgen zijn, lijkt mij. Ik ga het er dit weekend met een Spaanse vriend en ondernemer over hebben.
De technische uitdagingen geven mij totaal geen zorgen. Dat ben ik hier in de bergen van Panama gewend.
Als jullie zo’n commune gesticht hebben
Dan kom ik wel een keer langs
Ik zou voor Italië gaan
Lekkere Pizza
Leuke maffia
gezellige sfeer
Hi Marnix,
Bedankt weer voor je reply! Ik kan niet meer reageren op het draadje dus hierbij een nieuwe.
Fijn dat de bereikbaarheid zo goed is. Had ik echt niet gedacht. Mag ik vragen hoe groot de groep belangstellenden is? Daarnaast, weet je ook hoeveel dat als een ”bug out” locatie zien en hoeveel er permanent willen gaan wonen? Ik heb nl zitten denken wat ik zou kunnen doen om de transitie mogelijk te maken. De plannen van de mede gezinden zijn nl essentieel om dat te kunnen uitwerken.
Als je het wil lezen wil ik mijn gedachten wel delen!
Groeten,
Hugo
We hebben op dit moment 8 deelnemers van verschillende nationaliteiten, de meesten met vrouw, enkele ook met jonge kinderen. Dit is met minimale promotie, voornamelijk mensen uit mijn netwerk en via Vrijspreker. Hoe meer werk we maken qua marketing in verschillende landen, hoe groter de groep.
Het is onmogelijk te voorspellen hoeveel er permanent gaan wonen. Op ons forum geeft ieder lid een introductie, motivatie en economische activiteiten die zij mogelijk gaan ontplooien. Daar kan ik verder publiek niet veel over vertellen, dan zult u contact met mij op moeten nemen door op mijn naam te klikken.
Hi Marnix,
Dank voor je antwoord. Ik neem aan dat je met 8 deelnemers bedoelt dat zeg een man, vrouw en kind 1 deelnemer is?
Ik zal van het weekend eens een stukje gaan tikken als gast post (met hetzelfde moderatie verzoek aan Ratio). Een mix van mijn ideale gemeenschap plus wat ik er zou gaan doen. Kan je dat beschouwen als mijn introductie (smile)
Ik kan echter niet garanderen dat ik er aan mee ga doen want ligt helemaal aan de locatie en uiteraard andere mensen. Bedankt tot zover iig.
Groeten,
Hugo
Btw, ik ben heel groot voorstander van radicale transparantie. Zeker in een traject zoals deze. Dat die er niet is vind ik zeer verontrustend.
Groeten,
Hugo
Correct, een gezin telt als 1 deelnemer.
Ons proces is transparant maar niet publiek. Allereerst doen we een intakegesprek, om te kijken of een aspirant deelnemer serieus is en of hun verwachting aansluit bij de visie van onze groep. We hebben in ons dorp tenslotte slechts plaats voor maar 1 dorpsgek, niet meer 😀
Vervolgens krijgt het nieuwe lid toegang tot ons forum, telegram groep en email groep. We verkeren nog in de beginfase, verschillende leden zijn nu bezig het één en ander op papier te zetten, als een soort ‘founding fathers’.
Hiervoor nemen we ruim de tijd, de planning is om pas in maart/april daadwerkelijk op dorpenjacht te gaan. Het gaat tenslotte om een aardige investering dus we moeten vertrouwen opbouwen. Ik zal proberen in die periode iedere deelnemer persoonlijk te ontmoeten.
Ik ben benieuwd naar jouw artikel!
Dus als straks die 70 miljoen Africaners naar de EU toekomen is daar toch ook veel plek. Is dat niet een beetje goedkoper en vrijer?
Beste,
Ik heb interesse in het project en zou graag mee volgen.
Met vriendelijke groet.
Comments are closed.