Vrijspreker: Het is nog al vaak gebeurd dat mensen de ene waarde met een andere waarde proberen te dekken. Hoe gaat dat?

Opperdienaar: Een mooi voorbeeld daarvan was de onlangs waardeloos geworden Terra UST ‘stablecoin’ die zogenaamd ‘algoritmisch’ aan de dollar was gekoppeld. Je kon er dus op vertrouwen dat hij altijd 1 dollar waard was en bovendien kon je hem ook nog eens uitlenen tegen een fikse rente.

Vrijspreker: Hoe kon dat dan gegarandeerd worden? 

Opperdienaar: Er was een andere cryptocoin genaamd Luna en die dekte de waarden van UST. Als UST onder een dollar dreigde te zakken, werden er automatisch Luna coins bijgemaakt en verkocht om de UST weer omhoog te kopen. Als de UST te duur dreigde te worden, werden ze automatische verkocht om Luna van aan te kopen.

Het mislukte toen UST veel verkocht werd en Luna eveneens. Er werden talloze Luna’s gecreëerd en de waarde werd nagenoeg nul.

Wat je hier van kan leren, is dat je nooit op lange termijn de ene waarde met de andere kunt dekken. Vroeger mislukte dit al toen vorsten probeerde goud tegen een vaste ratio aan zilver te koppelen. Het is een goudmijn voor smokkelaars en een ellende voor onderdanen. Maar ook Bretton Woods was een dergelijk systeem. In plaats van alle munten een goud dekking te geven, zou alleen de dollar een goud dekking hebben en zouden andere munten door de dollar gedekt worden. Het doet sterk denken aan de Luna UST dekking. De lamme leidt de blinde. Bretton Woods ontplofte in 1973 nadat de USA veel dollars maakten om de Vietnam oorlog te bekostigen en ‘The great Society’ probeerde te financieren.

Het is een zekerheid dat die systemen uitgebuit worden totdat ze ontploffen en de dekking worden opgevraagd en getest op waarde. Je weet alleen niet hoe lang zo iets duurt. De petro dollar die volgde op de goud dollar, is het volgende project dat mis moet gaan lopen: Wij maken biljoenen dollars en jullie in Saoedie Arabië moeten de waarde er van op peil houden met olie. Zo niet dan kan er wel eens een revolutie uitbreken.

Je kunt het verschijnsel waarschijnlijk nog veel breder trekken. Politici worden gedekt door de productiviteit en integriteit van hun onderdanen. Vandaar dat ze vaak nog geloofwaardigheid hebben, nadat de door hun geregeerde onderdaan al intellectueel en moreel geplet zijn. Ze drijven op oud krediet. Maar uiteindelijk wordt het altijd getest.

Nu wordt de waarde van de USD gedekt door olie en ook Chinese consumptie goederen. Maar waarom? Ik denk dat het te maken heeft met de Amerikaanse droom in de hoofden van allerlei wereldburgers. Meer dan door dreigementen door het Pentagon. Armen die in dollars sparen in de hoop ooit nog eens naar de USA te kunnen ontsnappen. Rijken die hun oligarchen kapitaal veilig denken te parkeren in een land waar ze niet van verwachten dat die het zo maar afpakken. Je zou het de ‘droomdekking’ kunnen noemen. En die droom gaat ook getest worden.

 

13 REACTIES

 1. Toen in 1971 de koppeling met goud is losgelaten (omdat de VS te veel geld uitgaven in de Vietnam oorlog) heeft Henry Kissinger geprobeerd om de USD indirect aan olie te koppelen door de Saoudi’s te beloven wapens te leveren en militair te steunen als ze beloven hun olie in USD verkopen (de petrodollar). Hierdoor is de USD het internationale betaalmiddel geworden waardoor alle landen genoodzaakt zijn grote hoeveelheden USD aan te houden. Deze enorme vraag naar USD duwt de prijs omhoog en maakt de munt veel sterker dan hij in werkelijkheid is. Nu Rusland vraagt haar olie in roebels, lokale valuta en zelfs bitcoin af te rekenen is dit van enorm belang voor de positie van de USD. Het zal vele malen moeilijker zijn voor de regering om hun uitgavenpatroon te handhaven als de vraag naar diezelfde USD wereldwijd halveert.

  • Ik verwacht nog 1 laatste hurray voor de dollar. Denk dat de andere munten eerst gaan. Het rente verschil met euro of yen is te groot en natuurlijk, je verliest koopkracht en loopt risico op confiscation, maar dat loop je overal.
   Fed laat het denk ik verder crashen dan normaal om het idee te geven dat ze wat aan de inflatie doen.

 2. George Carlin zei over de American dream: “You have to be asleep to believe it.”
  Drie minuten waarheid van een proto-opperdienaar: https://youtu.be/acLW1vFO-2Q

  Ik ben benieuwd naar wat er met de grondstoffenprijzen gaat gebeuren nu de Russische Roebel aan goud en grondstoffen is gekoppeld. Gaat dit werken? Of is de bankster-lobby van Wall Street zo machtig dat de Dollar waardevast blijft, ook al heeft die nauwelijks nog echte waarde…

 3. Wat betreft algoritmische stablecoins, dat is eigenlijk een bijzonder interessant experiment. Het probleem met bitcoin en andere crypto is dat ze te volatiel om als ruilmiddel en rekeneenheid te fungeren. Als je de waarde van een crypto via een algoritme kunt koppelen aan bv de USD (centrale bank spelen), dan biedt dat wel mogelijkheden. Het is duidelijk mislukt. Ik begrijp dat een gecoördineerde aanval op UST en het luna netwerk heeft plaatsgevonden.

 4. De Federal Reserve spoelt de cryptomarkt schoon

  ‘Ondanks de opleving van cryptovaluta heeft de Federal Reserve laten zien wie de baas is en wie de baas tot ver in de toekomst zal blijven.

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Comments are closed.