Vrijspreker: Het is veel werk om uit te zoeken of iets klopt, of dat het propaganda is. Toch lijkt het steeds eenvoudiger te worden. Hoe dat zo? 

Opperdienaar: Als in het verleden de wetenschap of de overheid met een gat in de ozonlaag aankwam of met zure regen, dan was je nog wel even echt bang dat het mis zou gaan. Je moest heel veel speurwerk doen om er achter te komen dat dit niet zo was. In dit stadium van het empire kun je er echter prat op gaan dat als de overheid en hun wetenschappers, media en academici ergens een enorm probleem zien, dat je je geen zorgen hoeft te maken. Tegelijkertijd moet je dat wel doen als diezelfde partijen ergens geen enkel probleem in zien.

Dus als de hele elite met hun instituten roepen dat de pandemie een avondklok, mondkapje, samenscholingsverbod en een injectie vereisen, dan weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken. Stikstofcrisis? geen zorgen. Global warming? Ga maar rustig slapen. De macht van de multinational? no worries. Het spook van deflatie? Maak je er niet druk over. Racisme, seksisme? gaap.

Maar als ze een enorme staatsschuld hebben die keer op keer met geld drukken wordt dicht gespijkerd, maakt niemand van die groep zich daar zorgen over. Paul Krugman mompelt iets over een trillion dollar platinum munt en iedereen vindt het wel best. Een vloedgolf van onderontwikkelde getraumatiseerde immigranten uit Afrika? Een nucleaire WW3? Hoef je je ook geen zorgen over te maken volgens die elite. Dat is een teken van zorg. Het werd maar weer eens duidelijk nadat de overheid een trein met vinyl chloride in Ohio in de brand stak. Volgens de milieuwaakhond hoefde je daar geen zorgen over te maken. Maar een gasfornuis wel.

 

Deglobalisering? Don’t worry, we gaan gewoon ‘re-shoren’ en ‘friend-shoren’, productie terug brengen van China naar bevriende buren. De vraag is maar hoelang je vriend bent van het empire. Waarschijnlijk zolang je niet om betaling vraagt en de IOU wilt innen. De vraag is ook wat dat met de prijzen gaat doen. Ik heb net het boek uit “The end of the world is just the beginning” van Peter Zeihan. Hierin beweert de auteur dat als de Amerikaanse world order wegvalt (een zegen voor de wereld, want hierdoor kun je veilig handel drijven), dan valt de hele wereld handel in elkaar omdat piraten de waterwegen overnemen. Waar die piraten dan van leven als er geen wereldhandel meer is, was mij niet helemaal duidelijk. Maar hij argumenteert dat bijna iedereen de Sjaak is behalve de VS. Die zijn, of kunnen, overal zelfvoorzienend in worden.

Vrijspreker: Waar kijkt hij dan naar?

Opperdienaar: Geografie, demografie, strategische ligging, grondstoffen. Allemaal dingen waarvan je op het eerste gezicht denkt dat ze bepalend zijn voor succes. Ik denk dan altijd aan Venezuela. Een land dat alles heeft om succesvol te zijn, maar je doet er een scheutje socialisme bij en …… it’s gone.

 

Peter Zeihan lijkt geen rekening te houden met politieke waanzin en Mattias Desmet zijn ‘mass formation hypnosis” Ik vraag me af wat er met die vruchtbare landbouwgronden gebeurt nadat er een trein met vinylchloride in de fik wordt gestoken en het grondwater vol dioxine zit. Gelukkig waren de milieu inspecteurs in het vliegtuig gestapt om de zaak te onderzoeken. Helaas stortte hun vliegtuig neer.  Ook vreemd dat na 17 jaar inactiviteit en 2 weken voor de trein crash de wettelijk toegestane hoeveelheid vinylchloride verhoogd werd van 100ppm naar 100.000 ppm. Verder werd er nog een ontsteker van een pijpbom gevonden vlak bij de ontsporingslocatie. Maar de minister van vervoer Pete Buttigieg repte er met geen woord over in een toespraak die hij gaf. Hij noemde wel het probleem dat er teveel blanke mannen in de bouwsector werkzaam zijn. Daar moet je je dus zorgen over maken.

Verder ook interessant dat Zeihan denkt dat de Order die de VS handhaaft, zorgt dat de wereldhandel veilig verloopt. Dan moet ik denken aan het opblazen van pijpleidingen bijvoorbeeld.

Maar waar je je echt zorgen over moet maken is een Chinese ballon die overvliegt.

12 REACTIES

 1. Ik denk dat Amerika al heel lang blij mag zijn dat allerlei talent uit de rest van de wereld naar het land toe komt om mee te bouwen aan de economie daar. De rest van de wereld trouwens ook. Want anders zou een hoop technologie niet bestaan of niet op het huidige niveau zijn. Dan zouden er vooral veel Piet Buttplugs in Amerika zijn wiens enige talent bestaat uit sport kijken, bier drinken en overal een mening over hebben.

  Maar als het talent weg trekt uit andere landen en de lokale economie achterloopt dan gaan de minder getalenteerde neven en nichten en dergelijke op smokkeltocht naar USSA of EUSSR. Volgens een gemene lelijke witte heks uit Den Haag (groetjes aan Roald Dahl) zijn al die minder getalenteerden toch echt “Harvard PHDs”. Dat zijn dan ongeveer de opvolgers van de apothekers, atoomgeleerden en algebra-toppers uit Syrie van een paar jaar geleden. Hoe de transformatie van scharrelaar uit de krottenwijk tot “Harvard PHD” dan tot stand komt is dan weer niet duidelijk. Heeft de heks dat zo getoverd? Wij leven in bijzondere tijden…

  • De keerzijde van de technologie is dan dat je de rest van het ‘empire’ er bij moet nemen. Wat is dan beter om te hebben? iPhones, Instagram, e.d. met gratis empire er bij of geen iPhones en ook geen empire? Overigens kunnen sommige “minder getalenteerden” uit mijn eerdere reactie gewoon de pech hebben om hun talent niet te kunnen of mogen ontwikkelen.

 2. Peter Zeihan is de maker van de documentaire Zeitgeist. Flink wat aantal jaren geleden was deze heel populair. En terecht want het was een fraai stukje werk. Hij viel helaas door de mand met deel 2 toen hij met oplossingen kwam: een futuristische fantasiewereld zonder ruilmiddel waar zijn gebrek aan economische kennis meteen duidelijk werd. Tegenwoordig zie ik hem wel eens de oorlog in de Oekraïne becommentariëren waar hij lijkt te denken dat de Russen begonnen zijn en nu verliezen. Tsja, niet te veel aandacht aan besteden.

  • Zijn analyses zijn veelal interessant, zeker de demografische. Echter diens uncle sam verheerlijking vertroebelt nog wel eens zijn blik waardoor zijn voorspellingen nogal wat zout nodig hebben.

  • Er zijn zoveel fantasten die geen greintje gezond verstand hebben, een pandemie die niet wordt onderkent terwijl men gezamenlijk naar niet bestaande problemen wijst.

 3. We worden momenteel door van alles gemanipuleerd, maar voornamelijk door de media. Dat is ook de omslag van de individuele vrijheid naar het collectivisme. Uiteindelijk is het een marxistische stroming die zich invreet in de samenleving om via scholen, de media en de politiek zijn doel te bereiken. Het moment dat je het herkent, dan besef je pas hoe ver we hierin al zijn. We moeten hier alles aan doen om te voorkomen dat we inderdaad in zo’n egalitaire, neomarxistische samenleving terechtkomen.

  https://youtu.be/rz6115h0txs

  https://www.stichting-jas.nl/2023/02/laat-je-niet-voor-de-gek-houden-wybren.html

 4. De essentie van dit verhaal is de politiek van het creëren van niet bestaande problemen, daarnaast het sterk overdrijven, het kapen van een diversiteit aan reële problemen en het vervangen daarvan met één overkoepelend probleem (zoals het klimaatbeleid).
  Dat overdrijven van de situatie, dat op de spits drijven, en de drang naar revolutionaire verandering, en het negeren van reële problemen ligt echter aan ten grondslag aan de democratisch politiek, sinds de opkomst van de democratieën. Onmatigheid is het fundamentele karakter van de democratieën.
  Wat beschreven wordt is simpelweg een voortzetting van hetzelfde in een ietwat nieuwe vorm.

  ‘ Je moest heel veel speurwerk doen om er achter te komen dat dit niet zo was. ‘

  Een groot gedeelte van die onmatigheid en een gebrek aan gezond verstand is al een eeuw lang door de democratie met de paplepel ingegoten, en wordt als zoete koek geslikt, tenzij het speurwerk van gezond verstand teruggaat tot de negentiende eeuw.

 5. Tsja. Mark Twain zei het correct: “If you do not read the news, you are uninformed. If you do read the news you are misinformed”

Comments are closed.