Ruim een week geleden schreef ik een artikel waarin ik stelde dat hard werken evenals sparen door de overheid wordt bestraft. Op sparen staat al een aantal jaren een hoge spaarboete, de rente is kunstmatig laag gehouden en ligt onder de inflatie die nu eindelijk is losgebarsten. Iets als geldhoeveelheid, kruik, water en barsten. Vrijsprekers waren roependen in de woestijn. Om het nog erger te maken wordt juist aangenomen dat je over dat vermogen dat in koopkracht is afgenomen ook nog eens een fictief rendement hebt behaald. Je wordt als spaarder dubbel gepakt. En daarnaast is er ook nog eens de dreiging van CBDC’s en het WEF, you will own nothing and be happy. Hoe zorg je voor een appeltje voor de dorst, en voor je oude dag?

Postzegels NEE!

Wat de overheid niet weet dat je bezit kan de overheid je niet afpakken. Je kan je geld omzetten in edelmetaal. Maar ook in postzegels.

In 2018 schreef Hugo dit artikel over postzegels en schaarde die terecht onder niet productieve vermogensbestanddelen. De conclusie: Wie zijn geld belegt, kan beter zijn geld stoppen in iets, dat  wel een jaarlijks rendement oplevert. Dat postzegels een goede geldbelegging zijn, is een mythe. Men verzamele deze voor zijn plezier en niet als geldbelegging. En over bitcoin:Helaas zal de ook de bitcoin voor velen van droom tot nachtmerrie worden, een nachtmerrie waarvan de intrinsieke waarde bij aankoop nul bedroeg: een uiteindelijk waardeloos bezit, dat jaarlijks niets produceert dan illusies en opwinding voor de bezitter.

In 2018 kon je stellen dat Hugo helemaal gelijk had. Als echter al je bezit waarvan de overheid van op de hoogte is constant wordt uitgehold ontstaat wellicht een nieuwe realiteit.

Postzegels, NEE, maar….

Zelf heb ik een artikel geschreven en de winststijging tussen zeg 1930 en 1980 van de postzegels geanalyseerd. Na 1980 is de postzegelmarkt grotendeels dood. Hier zijn Hugo en ik het met elkaar eens, evenals dat er tussen 1930 en 1980 best wel leuke rendementen konden worden behaald. Als je de moeite had genomen om enveloppen met bepaalde zegels te bewaren dan werd iets dat eigenlijk waardeloos was, een gestempelde postzegel, veel geld waard. Zie hieronder enkele spectaculaire voorbeelden:

Postzegels JA?

Dit durf ik niet te zeggen. Het is mogelijk dat passieve vermogensbestanddelen die niet opgegeven zijn bij de autoriteiten betere rendementen kunnen gaan leveren. Besef me goed. Dit is geen oproep tot belasting ontduiking. Het is een constatering dat de overheid geen enkel probleem ziet in het belasten van spaarders die door het verschil tussen rente en inflatie wellicht in een jaar tijd 5 procent koopkracht hebben verloren ook nog eens middels een fictief rendement te belasten. Dit is zeer immoreel. Daarnaast kan het ook nog eens zo zijn dat je in de toekomst bij het verlaten van het land een exit belasting moet betalen indien je voldoende vermogend bent. Hier heeft Hugo voor gewaarschuwd, vertrek nu het nog kan. Misschien hebben rijken straks behoefte aan makkelijk draagbare waardebestanddelen. Hier nogal bruut uitgebeeld:

Een voorbeeld

Hieronder twintig stuks van NVPH 79. De 5 gulden met bontkraag. Afgestempeld op 19 mei 1912. De stempels zien er te netjes uit. Dit kan betekenen dat dit zogenaamde cancelled to order postzegels betreft. Op verzoek door de koper na aanschaf gestempeld achter de postzegelbalie. De achterkant heeft echter nog maar weinig gom. Er waren maar weinig zendingen die honderd gulden frankeerwaarde behoeften en als dit zo was dan zouden tien zegels van tien gulden volstaan. Van de tien guldenzegels met bontkraag, NVPH 80, zijn blokken van vier bekend maar voor zover ik weet is er geen strip of veldeel van tien zegels afgestempeld bekend. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat in 1912 iemand met 100 gulden naar het loket is gegaan en deze zegels heeft aangeschaft en heeft laten afstempelen.Dit is met de kennis van nu een domme actie gebleken. Had de koper tien gouden tientjes bewaard dan had zijn 100 gulden koopkrachtbehoud gehad. Dan was zijn 100 gulden bijna 3500 euro waard. Een gestempelde zegel van 5 gulden kost volgens de catalogus thans 8 euro. Een blok van 4 kost 40 euro. Dit veldeel met twintig zegels cancelled to order kon ik inclusief verzend en veilingskosten kopen voor minder dan 150 euro.

Dit is minder dan dat ik voor bovenstaande zegel heb betaald, dat was 175 euro. Had hij een blok van 4 zegels van 10 gulden van nvph 80 gekocht, dan was dat blok van 4 ruim vijfduizend euro waard in 2018. Nu kloppen de cataloguswaarden niet en zijn deze veel te hoog. Twee tot drieduizend euro moet echter voor een ongestempeld blok van vier mogelijk zijn. Dit is in ieder geval waardebehoud en een beetje rendement.

De topper

Had onze postzegelverzamelaar 10 roltandingzegels R32 aan het Amsterdamse filatelieloket gekocht voor 7,5 cent per stuk dan werd een dergelijke postfrisse zegel in de catalogus van 1978 voor tienduizend gulden gewaardeerd. Een investering van 1 gulden in dertien zegels werd in een halve eeuw meer dan een ton waard. Ook nu nog doen postfrisse zegels in de catalogus elfduizend euro per stuk.

Conclusie

Is postzegels verzamelen een goede belegging? Ik durf het niet te zeggen. Met sommige zegels kon je in het verleden heel veel geld verdienen. Maar je moest wel precies de juiste zegels kiezen. En dat is heel lastig gebleken. Worden de zegels van Koning Willem III en dan met name postfrisse exemplaren NVPH 23 tm 29 de volgende winnaars? Gaat de NVPH 11 postfris nog verder stijgen?

Mijn verzoek aan U is om alles wat ik in dit artikel over postzegels heb geschreven te vergeten en eerst na te denken of Nederland nog uw land is. Laat U zich wegjagen? Of is het dom te blijven. Ik ben er nog niet over uit.

7 REACTIES

 1. Postzegels, dat is wel heel erg jaren 70 nog, meen ik. Uit de tijd dat je een geparfumeerde liefdesbrief schreef naar iemand waar je hevig in geïnteresseerd was. E-mail heeft dat allemaal weggeblazen. Net zoals digitaal goud het fysieke goud gaat wegblazen, alle mooie verhaaltjes over intrinsieke waarde ten spijt. Niemand gaat met een zakje gouden en zilveren munten rondlopen, als in de tijd van de drie musketiers. Op zijn best staat het ergens opgeslagen en betaal je met een debit kaart, maar dan heb je weer het derde partij risico en is de opslagplek nauwelijks te onderscheiden van een reguliere bank en kun je wachten op het moment dat ze fractioneel reserve bankieren weer gaan afstoffen.

 2. De opmerking rond de crypto markt is deel correct. Als internet beperkt was en digitaal geld is onbekend, dan zou crypto’s makkelijk naar een nul koers kunnen gaan. Maar, wij en ik leven in een digitaal tijdperk. Geldhandel is digitaal en zal nooit meer teruggaan naar gouden en zilveren munten.
  – digitaal geld is makkelijk te vervoeren en te verplaatsen. Je kunt met tokens zoals xrp heel makkelijk betalingen verrichten naar de andere kant van de wereld, in enkele seconden.
  – de geldhandel is al digitaal. Wat wel misschien kan gebeuren is dat goud weer een onderliggende waarde wordt van fait geld.
  – er zijn te veel crypto tokens, en er moet een 99,9% kaalslag komen om van de rommel af te komen. Als de dollar, euro, yen, yuan, roebel, via de blockchain werkt zijn al die andere tokens niet meer nodig. Maar, BTC, ETH en XRP en nog aan paar anderen zullen nog steeds bestaan. Zij zullen andere functies gaan vervullen.
  – de blockchain wordt gebruikt door de olie-gas industrie, kolen, de winkels (al onze dagelijkse producten van de grutters zitten in de blockchain), diamanten, high producten etc.
  – gaat de blockchain gebruikt worden voor de CBDC, ja, en waarschijnlijk zal de politiek dit systeem gaan misbruiken voor politieke doeleinden. De CBDC maakt het mogelijk om iedereen op 1 juli een bedrag van 500 euro te geven met de opdracht om laptops te kopen en daar heb je 30 dagen de tijd voor, voordat het bedrag wordt ingetrokken. Ook voor Crony Kapitalists is dit makkelijk om hun eigen bedrijven ten koste van de toekomst te bevoordelen.
  – machtsmisbruik i.v.m. CBDC zal nu een stuk makkelijker gaan, maar zal het wel zichtbaar maken en bewijsbaar. Als iedereen dit accepteert, dan is iedereen schuldig aan corruptie.

  • Crypto netwerken zijn niet allemaal hetzelfde. In het begin waren het allemaal klonen van bitcoin, maar dat is tegenwoordig steeds minder het geval. Bitcoin kan gezien worden als digitaal goud. Ethereum daarentegen is vooral een platform waarop andere applicatie draaien. Om die andere applicaties snel en goedkoop te laten draaien zijn er weer layer-2 netwerken als polygon, arbitrum en anderen. Op platform coin netwerken als ethereum draaien bv zogenaamde DeFi toepassingen, dat is bv geld lenen en uitlenen, maar ook decentrale exchanges waar je coins tegen elkaar kunt ruilen. Ook draaien er games, metaverse omgevingen, muziek, sociale media en een heleboel meer. Vandaar dat het ook wel Web3 wordt genoemd, de volgense stap in het internet.

  • Publieke blockchains zullen beslist niet gebruikt worden voor een CBDC omdat deze decentraal zijn en overheden natuurlijk controle willen hebben. Het zou een private of permissive blockchain kunnen zijn. In essentie is het 1 grote database waar iedereen een rekening direct bij de Centrale Bank heeft en waar alle transacties gemonitord kunnen worden zodat je aankopen geblokkeerd kunnen worden als je over je vlees-, nicotine-, alcohol-, CO2-, reisquotum heen bent en misschien wat vaccinaties gemist hebt.

 3. Postzegels nee daar zou ik niet aan beginnen kijk eens naar goud.
  Had je in 2003 1 ounce goud gekocht Prijs 360 dollar per ounce nu 20 jaar later 1980 dollar per ounce.
  Een rendement van 550% in 20 jaar of wel meer dan 25% per jaar.
  Goud is niet voor niets een veilige haven door de eeuwen heen.

  • Beste Joep. Er is hier sprake van samengestelde interest, rente op rente, en het rendement is ongeveer 10 procent per jaar. Bij een rendement van 25 procent per jaar geldt uitgangsbedrag maal 1,25 maal 1,25 …. maal 1,25 en zit je na 9 jaar op 596 procent rendement. Bij basisbedrag maal 1,1 maal 1,1 maal ….. tm jaar 20 zit je na 20 jaar op rond de 600 procent.

Comments are closed.