Vrijspreker: We zien in toenemende mate dat de onderdaan zich zorgen moet maken over catastrophes die er niet toe doen, terwijl ze zich geen zorgen moeten maken over catastrophes die er wel toe doen. Hoe lang kan dat doorgaan?

Opperdienaar: De onderdaan maakt zich zorgen over een pandemie die aan een stevig griep jaar doet denken, 400 ppm CO2, biodiversiteit vanwege stikstof en Poetin die de wereld gaat veroveren, maar niet over energiearmoede, voedselarmoede, vaccinatieschade en monetair en fiscaal wanbeleid.

Natuurlijk roepen libertariërs al jaren dat het dwang en censuurbeleid van de roverheid onhoudbaar is en tot nog toe heeft het door kunnen gaan zonder serieuze problemen. Misschien zien libertariërs iets over het hoofd.

Luke Gromen legt hier uit dat ellende nog voorkomen zou kunnen worden met een energie produktiviteitsmirakel (er kan meer geproduceerd worden met minder moeite). Energie is leven, zonder goedkope energie geen betaalbaar voedsel en zonder energie is je onverwarmde huis op autoafstand van je werk ook niets waard. Luke denkt dan aan de volgende mirakels:

 1. Nucleaire fusie (De eeuwige belofte)
 2. Een overwinning op Poetin waarbij alle Russische olie en gas onder onze controle komt
 3. Plotseling overlijden van de pensionado’s waarna alle welvaart in de schoot valt van mensen die in hun piek uitgaven jaren zitten

Zoiets als #1 is natuurlijk altijd mogelijk, zelfs als alle wetenschappers alleen maar dingen publiceren waarvan ze weten dat die goed vallen bij de journals en de jeugd zich vastlijmt aan de A12. Journals, waarvan de leiding er later spijt van heeft dat ze adviseerden op Biden te stemmen die nu zelfs niet meer in staat is buitenlandse heersers gedag te zeggen.

AI wordt ook vaak genoemd om meer te produceren met minder moeite, maar zonder energie is dat ook niet veel waard.

#2 Tja, dat lijkt er ook niet in te zitten. Veroveringen uit het verleden bieden garantie voor veroveringen in de toekomst. Maar we verliezen eerder Saoedie Arabië dan dat we er producenten bij krijgen. Wat we nu zien is dat Russische olie voor een prikkie naar Azië gaat, terwijl wij moeten produceren met dure non-oplossingen zoals geïmporteerde LNG, zonnepanelen en windmolens. Zelfs als de boeren dat overleven worden ze met geweld onteigend of met gestolen geld uitgekocht.

#3 Daarvoor zou je een soort uit het niets komende pandemie moeten hebben of een medisch ongelukje dat een hele generatie gepensioneerden weg vaagt. Wat is daar nu de kans op?

Vrijspreker: Deze interviewer vraagt zich af of het allemaal wel uitmaakt of de economie wegzinkt zolang je beleggingen maar omhoog gaan

Opperdienaar: Iedereen werkeloos maar de aandelenmarkten super waardevol? Ergens lijkt daar iets niet te kloppen. Natuurlijk vluchten mensen voor inflatiebescherming in beleggingen, maar dat is een soort loterij. Het is zoiets investeren in reddingsboten op de Titanic. Het verschijnsel dat je vaak ziet in landen waar de inflatie omhoog gaat is dat de aandelenmarkten even heel goed presteren (Turkije, maar eerder ook Venezuela, Zimbabwe).

Het is niet zo dat je in een reddingsboot een betere transport ervaring krijgt, meer dat relatief gezien tov de Titanic het wel beter is. Verder is een reddingsbot alleen zinvol als er andere boten zijn waar je daarna op kunt overstappen.

 

11 REACTIES

 1. Optie 4. Aliens landen op aarde en maken bekend dat zij achter de schermen al heel lang de aarde in de gaten houden. Zoals de aliens ons ooit in de verre oudheid gemaakt hebben door wat genetische manipulatie uit te voeren op de vroege mens, daarna ons landbouw, handel en astrologie geleerd hebben. Nu landen zij om ons gratis energie uit te leggen en tegelijkertijd de engerds achter de schermen te verwijderen die zo graag met nucleaire kinetische actie dreigen. Is ook het einde van religie omdat zij overduidelijk de goden zijn die aanbeden worden in de heilige boeken en mythologieën.

  • De kers op de taart. Al denk ik eerder dat de aliens verdacht veel klinken als Klaus Schwab en de experts van nu.nl en dat ze alleen via onze heersers communiceren. Wij zijn te dom om dat te doen en spreken hun taal niet.

  • Als er aliens komen zijn ze nep. Ze experimenteren al minstens twintig jaar met die technologie (zie diverse videos met vliegende steden etc) en zullen inderdaad eisen dat er een wereldregering komt omdat het anders mis gaat en ook moet iedereen zijn injecties nemen en krekels eten. Want anders.

   • Ik volg wel eens Steven Greer. Hij beweert dat er wel degelijk aliens zijn. Maar die laten zich niet zien. Ook zijn er nep-aliens en nep-alien technologie die ingezet kan worden om ons allemaal de stuipen op het lijf te jagen. Immers, als je een wereldregering wilt en iedereen zo bang wilt hebben dat ze hun huis niet meer uit durven te komen, dan heb je een betere vijand nodig dan de Taliban of de Russen.

   • Goed punt, Youp! 😎

    Het is een statistische zekerheid dat er buitenaards leven bestaat. Het is alleen niet waarschijnlijk, dat het (ongeveer) ons ontwikkelingsniveau heeft. Het ligt of miljoenen jaren op ons voor of miljoenen jaren op ons achter.

    In het laatste geval behandelen wij het als we het tegenkomen net zoals we hier bacteriën behandelen. En in het eerste geval worden wij als bacteriën behandeld. In beide gevallen is het contact een vrij zinloze exercitie. 😁

   • Een statistische zekerheid zelfs…
    Hoe zijn die aliens dan onstaan?

   • Op dezelfde manier als wij. Leven ontstaat bij toeval als de juiste bouwstenen en omstandigheden aanwezig zijn.

    Er zijn duizenden miljarden exoplaneten die zich binnen de Goldilocks zone van een ster bevinden (niet te warm en niet te koud). Als op een fractie daarvan leven is ontstaan, wemelt het heelal van leven.

    Alleen, de enorme afstanden en astronomische tijdschalen maken het zeer onwaarschijnlijk, dat er contact mogelijk is. Immers, hoe communiceren wezens die qua ontwikkeling even ver uit elkaar liggen als wij en een bacterie?

 2. Wij hebben zelf zat gas, maar Nederlanders betalen veel meer daarvoor dan de landen waar het naar geëxporteerd wordt.
  Het gaat dus niet om de beschikbaarheid.
  Alles is op leugens gebaseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in