In Nijmegen vinden (bijna) maandelijks filosofische avonden plaats. In samenwerking met de opleidingscommissie van de LP. Het doel van deze avonden is om mensen te onderrichten die intellectueel geïnteresseerd zijn in de politieke filosofie en politieke economie van het klassiek liberalisme en libertarisme. Dit initiatief heeft geen (partij)politieke doeleinden. We houden ons vooral bezig met de inhoud van de filosofische traditie, zodat we de ideeën van vrijheid kunnen verspreiden.

Deze module is uitsluitend gericht op Human Action. Het boek waarin Ludwig von Mises uitvoerig zijn pleidooi presenteert voor Laissez-faire kapitalisme. Ben je geïnteresseerd in filosofie en economie? Wil je meer inzicht krijgen in de werking van de vrije markt en de methoden en benadering van de Oostenrijkse school? Deze module biedt een grondige lectuur van beide, beginnend bij het centrale axioma, namelijk dat ´de mens handelt´.

Deelname: alleen fysiek mogelijk

Datum: 14 november 2023

Tijdstip: 19:00 t/m 21:30

Locatie: Kastanjehof 51, te Nijmegen

Gratis toegankelijk voor iedereen, ongeacht lidmaatschap.

Opgeven kan via opleidingscommissie@stemlp.nl

Doel
Na afloop van deze module:

 • Kunt u op elementair niveau sleutelbegrippen van Mises identificeren en uitleggen.
 • Kunt u op algemene wijze uitleggen hoe de vrije markt functioneert.
 • Kunt u kapitalisme en de verschillende vormen van socialisme van elkaar onderscheiden.

Programma
De opzet ziet er als volgt uit:

 • Praxeologie: de methode voor besluitvorming
 • Liberale sociale filosofie: de menselijke samenleving
 • Omvang katallaktische vraagstukken
 • De werking van de markt en prijzen
 • Overheidsinterventie: schade aan de markt
 • Totalitair socialisme: sovjet patroon en nazi patroon
 • Corporatisme, syndicalisme, socialisme van het gildesysteem

Nederlandse vertaling hier te koop

Gratis Engelstalige download alhier

Informatie op de LP site over deze avond alhier

Tijdsverdeling
18:45 Inloop
19:00 1e blok 45 minuten
19:45 15 minuten pauze
20:00 2e blok 45 minuten
20:45 15 minuten pauze
21:00 3e blok 30 minuten
21:30 Einde college (korte borrel)
22:00 Einde avond

23 REACTIES

 1. “Worship of corporate power is the worship of force. The worst evils which mankind ever had to endure were inflicted by it through its puppet (S)elected governments.”

  Elk volk wat weigert schuldgeldslaven te zijn van deze woekerende corporate power wordt platgebombardeerd en ‘gedemocratiseerd’.

  Vreemd dat Ludwig von Mises dit niet wist, want vele tijdgenoten van hem wisten dit wel.

  Niet dat het hen om het geld gaat. Zij maken het geld, oftewel het instrument, SCHULDGELD!. Het aan iedereen met geweld opgedrongen schuldgeld waarmee ze alle bezit, natural resources en waarde van alle volkeren naar zich toe trekken waarmee zij deze totaal bezitloos en berooid maken. Want de uitverkorenen moeten immers alles bezitten en de rest mag niks bezitten en mogen hooguit als slaven dienen. End of story.

  Verder zou ik zeggen, mijne niet al te wijze heren, houd de hoofden ietwat achterover en houd een zakdoek tegen je neus, dan stelpt het vanzelf. 🙂

  • En weer zo’n linkse idioot die hier zijn immorele kulverhalen komt houden. Ze fokken blijkbaar als konijnen.

   Von Mises zag het fascisme als de redder van de Europese beschaving. De geschiedenis heeft hem daarin gelijk gegeven. Hij begreep heel goed dat fascisme links is en we het in een vrije samenleving kunnen missen als kiespijn.

   We leven nu in de Weimar Republiek 2.0. Het wachten is op Hitler 2.0 (Poetin?) om ons van deze zieke woke marxisten te verlossen. Kan niet snel genoeg gebeuren! 😎

   __________

   “It cannot be denied that Fascism and similar movements aiming at the establishment of dictatorships are full of the best intentions and that their intervention has, for the moment, saved European civilization.

   The merit that Fascism has thereby won for itself will live on eternally in history. But though its policy has brought salvation for the moment, it is not of the kind which could promise continued success.

   Fascism was an emergency makeshift. To view it as something more would be a fatal error.”

   ~ Von Mises, in his 1927 book Liberalism.

   • @ de jonge ( familie van hugo wellicht? )

    Ach, weet je, ik laat jou maar tieren. Want iemand die nog in links-rechts termen denkt zit nog volop in bezigheidsmode en diskwalificeert zichzelf sowieso om serieus genomen te worden.

    Hoewel deze bewering wel correct is;

    “We leven nu in de Weimar Republiek 2.0.”

    Behalve dan dat het nu niet alleen in Duitsland is. Maar deze woke krankzinnigheid komt uit dezelfde UN koker rollen als waar Covid, Climate Change, LGBTQP, War on Terror, etc. uit komen rollen en niet van onderknuppels als de huidige ‘staten’.

    En ik realiseer me dat dit voor de meute nog hét grote taboe is, maar Hitler en NS – gebaseerd op de onveranderlijke natuurwetten – waren inderdaad de redders van de blanke beschaving. En daarmee eigenlijk van de hele wereld. Iemand die dit verwerpt weet gewoon totaal niks van NS en wil dat ook helemaal niet weten, geconditioneerd als men is. Uiteraard werken staat – ook een echte – en corporate samen. Hoe kan het anders? Maar in die setting dicteert de staat ipv andersom en zitten er beperkingen aan wat corporate allemaal uit kan spoken. Daarom is dat ook verboden. Want dan wordt er geen lucht meer geleend tegen echte waarde + rente van de internationale woekeraars en staan deze machteloos. Dat was dan ook de misdaad van NS Duitsland. Maar gelukkig zijn we daarvan ‘bevrijd’ en is de internationale orde weer hersteld en nu onaantastbaarder dan ooit tevoren.

    Hier verward men NS altijd met IS, internationaal socialsme. Maar deze zijn diametraal verschillend. Het ene bepleit zelfbeschikking, en dus soevereiniteit, en het andere internationalisme, oftewel EU, NAFTA, ASEAN, African Unio, allen UN subsidiary organen, en uiteindelijk global governance. Nou ja, dat is de facto al zo, maar dan openlijk en iets wat gevierd moet worden.

    Het was een beslissende periode, want met de dood van Adolf Hitler en NS Duitsland is tegelijk de blanke beschaving begraven. Het enige wat er nu van resteert is een ernstig zieke, verdeelde en gedegenereerde genenpool. Het nieuwe verplichte geloof is nu democratie en egalitairisme, oftewel, hyper-christendom.

    BTW, laat de hoop op Poetin maar varen. Poetin is ook een globalist en die hoort gewoon bij de club. Dat is het enige positieve van de plandemic, die heeft dat definitief blootgelegd.

  • Deze gast (Peter de Jong) wordt met de dag gekker en agressiever. Oorspronkelijk was het een dogmatist-prediker die regelmatig in de clinch lag met de meer redelijke en tolerante bezoekers, maar sinds vele weken wordt hij steeds agressiever, en domineert hij vrijspreker met dogmatische waarheden.

   Ik heb dit nog nooit gezien, zelfs op niet ‘vrijspreker’ sites, of wellicht daarom, omdat vrijspreken en vrijdenken niet hetzelfde zijn. Wellicht is het niet zo’n goed idee is om geen moderatie op een blog te doen als er geen mogelijkheden voor bezoekers zijn om posts te blokkeren.

   Ik vermoed dat de kerel oorspronkelijk dacht bijval te krijgen met zijn agressieve framing, en dat hij bij gebrek aan hulp zich als een dolgedraaide pitbull erin vastbijt.

   • Dit garnalen brein doet ook weer een duit in het zakje. Heb je de bedankjes van je collega idioten op Joop.nl al in ontvangst genomen?

 2. Gezien de agenda en datgene waartoe deelnemers na afloop in staat zullen zijn, d.w.z. de economie te begrijpen, zoals politiek agitator en filosofisch lichtgewicht Ludwig -‘ the merit that Fascism has thereby won for itself will live on eternally in history’- von Mises de economie begreep, lijkt hier toch vooral sprake van een politieke indoctrinatie cursus.

  Geen filosofische reflecties op de epistemologische status en eventuele relevantie van Mises’ praxeologische exercities maar kritiekloze acceptatie op de uitkomsten ervan.
  Met Mises hebben we ons al eens eerder vermaakt (https://www.vrijspreker.nl/wp/2022/06/inschrijving-mises-zomerschool-geopend/ ) en we zagen dat er alle reden is om delen van ‘Human Action’ te zien als een vooringenomen politieke tekst, geenszins het beweerde ‘wertfrei’ laat staan logisch onontkoombaar.
  Bertrand Russell, logicus par excellence, noemde H.A .dan ook eens ‘an incredible logical muddle’.

  H.A., die pedante parade van politieke demagogie, achterhaalde epistemologie, methodologische extravagance, triomfantelijk getoonzette triviale tautologieën naast logische blunders en cirkelredeneringen, historische onnauwkeurigheden en vele, soms als bijzondere vondst gepresenteerde, borreltafeltrivia waarmee de auteur, nadat hij meent ons opgehelderd te hebben over onze plaats in het universum, tracht te laten zien allesbehalve een Dünnbretbohrer te zijn.

  Vrouwelijke deelnemers opgelet:
  “It is not marriage which keeps woman inwardly unfree, but the fact that her sexual character demands surrender to a man….” (LvM Socialism 1922)

  Het verdient trouwens aanbeveling om zich bij lezen van H.A. voldoende tegen dodelijke verveling te wapenen. Want wat er verder ook van Mises gezegd kan worden, een literaire sensatie was hij niet.

  • Ik kan blijkbaar gewoon copy pasten, want de linkse idioten fokken nog sneller als konijnen.

   Von Mises zag het fascisme als de redder van de Europese beschaving. De geschiedenis heeft hem daarin gelijk gegeven. Hij begreep heel goed dat fascisme links is en we het in een vrije samenleving kunnen missen als kiespijn.

   We leven nu in de Weimar Republiek 2.0. Het wachten is op Hitler 2.0 (Poetin?) om ons van deze zieke woke marxisten te verlossen. Kan niet snel genoeg gebeuren! 😎

   __________

   “It cannot be denied that Fascism and similar movements aiming at the establishment of dictatorships are full of the best intentions and that their intervention has, for the moment, saved European civilization.

   The merit that Fascism has thereby won for itself will live on eternally in history. But though its policy has brought salvation for the moment, it is not of the kind which could promise continued success.

   Fascism was an emergency makeshift. To view it as something more would be a fatal error.”

   ~ Von Mises, in his 1927 book Liberalism.

   • Alleen linkse idioten denken, dat Von Mises de idealen van het vrije kapitalistisme niet trouw bleef.

    Hij zag het huwelijk tussen man en vrouw als een partnerschap waarin man en vrouw gelijke rechten hadden. In dit opzicht was hij moderne feministen vooruit.

    “Thus marriage, as we know it, has come into existence entirely as a result of the contractual idea penetrating into this sphere of life. All our cherished ideals of marriage have grown out of this idea. That marriage unites one man and one woman, that it can be entered into only with the free will of both parties, that it imposes a duty of mutual fidelity, that a man’s violations of the marriage vows are to be judged no differently from a woman’s, that the rights of husband and wife are essentially the same”

    https://cdn.mises.org/against_the_left_.pdf

 3. Ik ben geen liefhebber van fascisme, in al zijn varianten. Met en zonder onzichtbaar baasje. Ik zie het soort volk niet zitten. Hun mentaliteit en beleid niet. Hun uiterlijk vertoon net zo min. Aan een beschaving die hiermee gered moet worden gaat wat mij betreft weinig verloren. Of is het meer een rassenkwestie? Moet fascisme de reinheid van het Juiste Ras veilig stellen?

  Raar dat er op de Vrijspreker ten gunste wordt gepleit voor fascisme (cantraal en autoritair bestuur door de staat/bedrijven) en nationaal-socialisme. Of was dit allemaal ironisch bedoeld en heb ik de grap gemist? Dan ben ik ook maar een “linkse idioot”. Dat is beter dan een fascistische idioot zijn.

  De Vrijspreker moet maar eens een ‘Joris’ krijgen. Het begint steeds meer een hangplek te worden voor bejaarde vervelio’s. Vrij kunnen spreken betekent niet dat elke gek hier een podium moet krijgen. Het is nobel om toe te staan dat iedereen zijn zegje mag doen maar het straalt uiteindelijk op jezelf af. Vrijheid betekent niet dat er geen huisregels (kunnen) zijn.

   • Fascisme is links, voortgekomen uit het marxisme na kritiek van Giovanni Gentile. Het is een typische blinde vlek van linkse idioten om hun politieke tegenstanders voor fascisten uit te maken.

    En natuurlijk heeft fascisme een plek op Vrijspreker, net zoals socialisme dat heeft.

    Het zijn immers de vijanden bij uitstek van het libertarisme. Als je dat niet inziet, moet je zeker deze Von Mises cursus volgen. 😁

  • Wow! Didn’t see that one coming 🙂

   Natuurlijk moet de Vrijspreker maar eens een Joris krijgen. Net zoals de gehele globale mainstream media uit Jorissen bestaat evenals het ‘onderwijs’. Stel je voor dat mensen de waarheid te weten zouden komen. Het moet niet mesjogger worden, right? En daar zijn dan commissars zoals jij en het CIDI voor nodig om dat allemaal in de gaten te houden en rapporteren, nietwaar?

   En BTW, Likoed nederland in Islamitisch bezet Europa??? LOL!!!

  • *** De Vrijspreker moet maar eens een ‘Joris’ krijgen *** De meningen in deze discussie zijn niet altijd libertarisch en vrijspreker gaat niet modereren op gewenste reacties. Ik wil niet de rol van schoolmeester op het schoolplein spelen. Er zijn tijden dat de discussie met een zeker onderling respect wordt gevoerd en soms is dat wat minder. Ik heb een voorkeur voor niet teveel gescheld, ik denk dat dat een positievere insteek is, die leuker is voor zowel de lezers als de reageerders. Er hoeft ook niet op iedere reactie gereageerd te worden.

   • @Ratio,

    Dat is een respectabel standpunt en doet de naam ‘Vrijspreker’ recht.

    Het is ook kenmerkend voor een bepaald type dat altijd om censuur vraagt. Die staan dan ook consistent aan de foute – werkelijke – kant van de geschiedenis. Zooo voorspelbaar.

    Ik snap tevens dat full disclosure hier niet kan plaatsvinden. Dat is niet jouw schuld. Dat is ook een realiteit die de macht ons oplegt op straffe van geweld terwijl de meest absurde leugens heilig zijn verklaard. En die worden dan zelotisch verdedigt door uitgerekend degenen die doorgaans om censuur vragen. Volgens mij niet echt Libertarisch. Dus het is goed dat je daar niet aan toegeeft.

    Aan de ene kant is de wereld zeer gecompliceerd, maar in essentie is het vrij simpel. Het is een strijd tegen goed en kwaad. En die strijd woedt volgens mij al sinds het begin van de verst bekende geschiedenis, zo’n kleine 6000 jaar.

    Intussen zijn er vele vormen van religies en -ismes verschenen, in essentie dezelfde begrippen. Het zijn allen slechts benamingen voor verdeling in kampen. Terwijl de tegenstander van alles wat goed is vastberaden doorploegt.

    Stel je voor, een dorpje in de jungle. Zo’n 1000 man, levend zoals ze dat al eeuwen doen, volkomen in balans met hun habitat, deel uitmakend van het ecosysteem. EN, belangrijker, soeverein. Niemand verteld ze wat ze moeten doen, ze zijn niemand belasting of rente schuldig. Zou het een goed idee zijn om daar kapitalisme te introduceren? Hoe lang zou het dorpje, wat al zo lang perfect in stand is gebleven nog bestaan?

    Belangrijker, waarom is het kwaadaardig om geen schuldslaven van vreemden te willen zijn en een eigen habitat te hebben om te leven volgens je eigen tradities, mogelijkheden en capaciteiten? En dat niet alleen voor jezelf te willen maar voor alle gemeenschappen op aarde?

    Want zonder dit door te hebben is dat namelijk wat het grootste gedeelte van de geconditioneerde meute namelijk verafschuwd.

   • Een compleet links kulverhaal.

    Schuldslaven bestaan niet in een vrije kapitalistische samenleving. En de hele mensheid is als onderdeel van het omringende ecosysteem begonnen.

    Alleen dit soort garnalen breinen snappen niet dat we daar nu juist van af wilden om in vrijheid te kunnen leven. We hebben onze eigen leefwereld naar eigen idee vorm geven om niet langer slaaf van de natuur te hoeven zijn.

    Als we naar dit soort idioten hadden geluisterd, zaten we nu nog in een tochtige grot op een houtje te bijten.
    ___________

    “The work of the individual still remains the spark that moves mankind ahead”
    Igor Sikorsky (American aviation pioneer, 1889-1972)

   • Allemachtig! Waar blijft de myxomatose?

    Heb je nog meer van die goede inhoudelijke argumentatie? Of ben je eindelijk uitgeluld?

   • @Ratio
    Een mogelijkheid voor de bezoekers om in de commentaar sectie ’terreur van fanatici’ te blokkeren zou mooi zijn. Dat geeft vaak niet eens het probleem van incoherentie in de reacties omdat de geblokkeerde reacties vaak die van een drone natuur zijn die steeds hetzelfde herhaalt, en dezelfde strategie gebruikt. Het is vaak ook goed voor de geblokkeerde omdat die in een ziekelijk patroon zit, en zich als een pitbull gaat gedragen. Ik heb dat wel vaker meegemaakt op sites waar niet wordt gemodereerd. Feitelijk betekent dat dat degenen met een tolerante natuur afhaken.
    Je hebt hier nu al twee van die gasten rondhangen, de ene kan zelfs niet meer doen dan schelden, maar komt gelukkig niet vaak opdagen. De andere is ook in een scheldspiraal geraakt en kan het niet laten overal in te breken en alles te domineren.

    Het is ook de reden waarom anarchisme niet gaat werken, omdat de meest agressieve naturen dan de zaak over gaan nemen, een gedeelte geen ruggengraat heeft, en ander gedeelte geen manieren, en zo zit je al gauw in een oorlog van de meest agressieve naturen.

    Je kunt het ook zo houden, als reclame waarom anarchistisch libertarisme een slecht idee is.

   • En weer wordt hier aantoonbare onzin. gedebuteerd. Je immorele linkse waanideeën zijn juist een prima reclame voor het anarchistisch libertarisme.

    _____________

    “Our faith in freedom does not rest on the foreseeable results in particular circumstances but on the belief that it will, on balance, release more forces for the good than for the bad.”

    ~ Friedrich A. Hayek

   • @ hugo,

    Schuldslaven bestaan niet in een vrije samenleving. Dat klopt, maar die samenleving is niet per definitie kapitalistisch. Integendeel zou ik zeggen. Het Indianendorpje in de jungle is beslist niet kapitalistisch maar ze leven wel vrij en soeverein. Het is hun versie van Nationaal Socialisme. En zolang zij dat blijven doen zullen zij blijven bestaan. Respect voor het ecosysteem waar ze deel van uitmaken en afhankelijk van zijn. Kapitalisme heeft volledig schijt aan het ecosysteem. En dat vereist een dorpsleider die erop toeziet dat hun, bewezen duurzame levenswijze niet besmet wordt met vreemde concepten zoals bv egoïsme/kapitalisme die het groepsbelang ondermijnen. Want dan is het 100% zeker gauw gedaan met het dorpje.

    Verder;

    “De werking van een vrije markt is niets anders dan de werking van de natuur op aarde.

    Ieder individu probeert te overleven door uitsluitend naar zijn eigenbelang te handelen. Dit veroorzaakt een felle concurrentie. Daardoor komen de beste individuen vanzelf bovendrijven en heeft de soort als geheel de meeste overlevingskans.

    Daar is het de natuur om te doen, want een individu wordt makkelijk opgeofferd als dit de kansen van de soort vergroot. Soorten op hun beurt zijn ook in felle concurrentiestrijd verwikkeld en alleen de beste soorten overleven.

    Mensen zijn onderdeel van dit natuurlijke systeem en volgen dezelfde regels. Wij proberen daar wel onderuit te komen, maar dat is als een overheid die het systeem niet goed begrijpt en aan de verkeerde knoppen draait. De effecten zijn averechts.”

    En even later:

    “En de hele mensheid is als onderdeel van het omringende ecosysteem begonnen.

    Alleen dit soort garnalen breinen snappen niet dat we daar nu juist van af wilden om in vrijheid te kunnen leven. We hebben onze eigen leefwereld naar eigen idee vorm geven om niet langer slaaf van de natuur te hoeven zijn.”

    Ja, wat is het nu? De kapitalistische vrije natuur waar we vervolgens slaaf van zijn en vanaf moeten zien te komen, mmm?

    Zullen we dat dorpje maar gaan ‘bevrijden’ van hun ‘slavendom’, mmm?

    Misschien dat Columbus dat ook in gedachte had toen ie in opdracht van de woekeraars richting westen toog?

 4. Beste Peter, denk om je hartkleppen. Zeloten van repliek dienen is nutteloos, ze hangen hier rond om te zeiken omdat ze verder niets te doen hebben. Gewoon negeren.

 5. @Ratio,

  Het beleid om zo min mogelijk te modereren en alleen spam te verwijderen heeft jarenlang prima gewerkt en ik raad je aan, dat zo te handhaven.

  Vrijspreker heeft een uitgebreide groep belangstellenden met een zeer gevarieerde achtergrond en opvattingen, die regelmatig iets posten of publiceren.

  99,9% van de nieuwe bezoekers komen hier omdat ze serieus verbaasd zijn over de libertarische opvattingen en oprecht niet begrijpen hoe mensen op basis daarvan een goed functionerende samenleving denken te kunnen realiseren.

  Het gaat er dus niet om dat er posts anti-libertarisch zijn, dat is prima in een oprechte discussie, maar dat ermee wordt getrolled. Dat kan je negeren, zoals je spam ook negeert, maar daar heb ik geen zin in. Als je het liever anders ziet, hou ik mij daar uiteraard aan, want het is mijn site niet.

  • We houden ons hier al jaren aan de feiten of die nu pro of anti libertarisch zijn en dat mag je ook van nieuwe bezoekers verwachten.

   Het is niet meer dan beleefd dat ze zich eerst in de materie verdiepen en deze door vragen te stellen en mee te discussiëren proberen te begrijpen, voordat ze hier aantoonbaar onjuiste kwalificaties posten en daar ondanks herhaaldelijke correcties mee door blijven gaan. Dat is ordinair trolgedrag en dat kunnen we missen als kiespijn.
   _____________

   “People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use”

   ~ Søren Kierkegaard

Comments are closed.