Het lang verwachte, onvermijdelijke, is dan nu gebeurd.

Nu is er een Nederlandse soldaat in Irak gesneuveld. Veel soldaten van andere landen gingen hem voor. Voor de persoon zelf en voor zijn familie maakt het natuurlijk niets uit van welke nationaliteit de persoon is. Alleen als het een Nederlander betreft, is het dichter bij en komen deze berichten harder aan.

Het ziet er naar uit dat deze soldaat ook niet de laatste zal zijn. De bezetting van Irak is voorlopig nog niet afgelopen. Er wordt al over een termijn gesproken van minimaal anderhalf jaar en langer.

We kunnen ons afvragen wie is daar nu verantwoordelijk voor?

We hebben al vaker betoogd dat de aanval van de USA op Irak in ieder geval illegaal was. En bij de bestudering of het toch een rechtvaardige oorlog is, die terecht is begonnen, hebben we geen overtuigende rationele bewijzen gezien. Alle “redenen” bleken niet waterdicht. Zie onze voorgaande stukken hierover en vooral ook de artikelen van Harry Browne op de site van LIBERTARIAN INTERNATIONAL: http://www.libertarian.to te vinden onder Harry Browne onder: author list.

En waarom de Nederlandse overheid zo nodig soldaten naar Irak moest sturen, heeft me ook nog niemand duidelijk kunnen maken. Er is geen enkele noodzaak en geen enkel Nederlands belang mee gemoeid. Of het moest zijn dat een aantal politici daardoor bij hun grote buitenlandse collega’s in een goed blaadje konden komen.

In zijn meest recente artikel schrijft Browne over de verantwoordelijkheid die George Bush heeft voor de martelingen van de door hem gestuurde soldaten in Irak.

Diezelfde verantwoordelijkheid kunnen we eveneens zo ook doortrekken naar Jan Peter Balkenende die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de dood van die Nederlandse militair.

———————————————-

We verwachten dat het genoemde recente artikel van Harry Browne morgen, 12 mei op de L I site zal verschijnen: http://www.libertarian.to

11 REACTIES

 1. Verantwoordelijk ?

  Natuurlijk dragen JPB, Kamp en de rest van het kabinet de verantwoordelijkheid voor de missie naar Irak, maar laten we niet vergeten, dat ook de individuele parlementsleden, die voor de missie hebben gestemd mede verantwoordelijk zijn.

 2. Verantwoordelijk? De Iraakse of buitenlandse terrorist. Wie anders?

  Geen Nederlands belang? De Islamitische fascisten slaan Nederland zeker over in wat de arabist Jansen ‘het hysterische verlangen naar een bloedig armageddon’ noemt?

  Illegale oorlog? Net zo illegaal als de landing op Omaha Beach in 1944.

  Maar uiteraard kan ik het mis hebben en misschien heeft Browne cs gelijk en hebben Irakezen/Koerden/Assyriërs geen recht op (opgedrongen)vrijheid.

 3. De premier en andere politici zouden zich wel enkele malen bedenken als hun eigen familieleden onder het mom van het brengen van vrijheid en toegedekt met een Christelijk sausje, de strijd ingingen. Mijn devies is : bella gerant alii ( laat anderen oorlog voeren ) en laten ook die anderen beter helemaal geen oorlog voeren.

 4. Als iedereen zo reageert als Hugo van

  Rijen zegt, dan is er grote kans dat er helemaal niemand de orde op zaken gaat stellen, maar de problemen zullen in dat land wel blijven! Dit is dus kansloos!!!

 5. Er is een enkele belang voor het westen om problemen in Iraq te gaan oplossen. Wij hebben daar niets maar dan ook niets te zoeken. Bovendien ontbreekt de kennis voor het oplossen van de problemen.

 6. Er is een enkele belang voor het westen om problemen in Iraq te gaan oplossen. Wij hebben daar niets maar dan ook niets te zoeken. Bovendien ontbreekt de kennis voor het oplossen van de problemen.

 7. Er staat een fout in mijn laatste bericht. Het moet zijn GEEN ENKEL BELANG

 8. eigenschuld als je nederlandse soldaten ziet vallen in Irak .rot op met de slaven van de USA en Israel

Comments are closed.