Een beter gebruik is er niet:

Stembiljet “down the drain”


Red:gewijzigd plaatje!

32 REACTIES

 1. [30] en
  [28]
  "Punt is dat als je principieel niet stemt in feite de buurman de keuze geeft. Dat mag uiteraard – we zijn geen Belgie – maar zeur dan niet als alles collectivistisch blijft."

  "Dat blijft het toch wel"
  waarom zou je dan moeten gaan stemmen ?

  "want ook de VVD en Wilders willen een grote krachtige staat, maar enige sturing is wel degelijk mogelijk."
  Hoe dan ? Dezelfde contraire keuze die jij maakt, doet een politieke opponent van je een andere kant op. Geen van beiden kiest waar die voor wil kiezen. Dit versimpelde beeld krijg je dus uitgespreid over meerdere partijen vanuit wagonladingen kiezers. En de politici maar beweren, dat men op hun programma gekozen heeft! Da’s pas kiezersbedrog.
  "Stel je voor dat de SP het hier voor het zeggen had gehad de laatste 20 jaar …"
  Ja, wat dan ? Da’s koffiedik kijken, lijkt me meer iets voor El Goor.

  "dat het dus niet uitmaakt wie er aan de macht is is dus gel#l."
  Klopt, de macht moet gedecentraliseerd worden, zodat het in toom gehouden kan worden. Dan maakt het niet zoveel uit wie er op enig moment aan de macht is, want het is overzichtelijk; bevalt iemand niet, dan stem je hem weg. En het districtenstelsel moet er komen, natuurlijk.

  Maar goed, ff terug op dat stemmen. De vraag is wat je er mee opschiet. Wat mij betreft, is het de geïnflateerde diesel niet waard (of schoenzolen voor mijn part).

 2. [31] Inderdaad machht moet gedecentraliseerd worden. Inderdaad, de overheid moet kleiner. En wellicht is een vorm van districtenstelsel een goede zaak.

  Stem dan op partijen en vooral personen die daarvoor staan!

  Nee, inderdaad zullen die niet zover willen als wat jij en ik willen, maar als we die personen die iets in die richting willen niet steunen komen die mensen er nooit. Mensen die de andere kant op iets willen stemmen namelijk wél heel fanatiek.

  Zodra er mensen zijn met opvattingen in die richting worden die opvattingen ook eens gehoord in die kringen. In eerste instantie worden ze negeerd qua acties maar wel gehoord, maar als er genoeg stemmen zijn wordt er heel af en toe iets kleins gedaan. Dat levert dan vaak weer stemmen op, etc. Zo’n process duurt heel veel jaren, en success is verre van gegarandeerd, maar is de enige route.

  De meeste figuren in het politieke process hebben weinig eigen meningen is mijn ervaring. Die lopen mee met de stroom en vooral denken in de lijnen zoals ze om zich heen horen. Een paar figuren kunnen daarom soms meer bereiken dan je op basis van aantallen zou verwachten. Je zou verstelt zijn hoe veel mensen nog nooit enige liberale redenatie zelf maar gehoord hebben betreft zaken als effecten van belastingen op productiviteit, vrijheid vs collectivisme, etc.

  Niet stemmen is je erbij neerleggen dat het toch niet verandert. Dat mag, maar dan is het wel wat gratuit om gefrustreerd (*) te gaan posten op fora zoals deze… 🙂

  Ik haal de al iemand aan van deze club

  http://www.bastiatstichting

  Als we daar al niet op stemmen, wat willen dan? Iemand van een grote partij die één keer het opheffen van de overheid bepleit? 🙂

  *) niet tegen jou als persoon gericht, maar in het algemeen.

Comments are closed.