Ingezonden artikel. Bij een nieuw jaar, ook al is elke dag weer het begin van een nieuw jaar, hoort een korte terugblik en het uitspreken van verwachtingen.

In 2020 is er een allesomvattend onderwerp geweest: Corona. Waarbij opvalt is dat 70% van de bevolking volledig achter de strenge en soms draconische overheidsmaatregelen staat. Zelfs vragen of:

 • het bijna gelijke aantal corona doden t.o.v. griep doden in het verleden, maatregelen als noodwetten, die 85% van de mensen beperken om 15% te beschermen en de economie plat leggen, rechtvaardigen en
 • een overheid, die met mondkapjes, test- en IC capaciteit en het vaccineren blijk geeft van onvermogen, wel de juiste partij is om dingen op te lossen,

mogen eigenlijk niet gesteld worden. Ook al is de vraag stellen, haar al beantwoorden. Het is de hoop dat het stellen van deze vragen in een vrije(?) maatschappij mogelijk blijft. Want wat u er ook van vindt, de overheid beïnvloedt een steeds groter deel van uw leven en financiën en zet de vrije markt buiten spel. Of dat terecht is, is even niet de vraag. We kunnen wel trachten de consequenties van deze ontwikkelingen in kaart te brengen en aan te geven waar in 2021 rekening mee te houden.

Samengevat is er een combinatie van een ontwikkelingen als:

 • negatieve rente, de straf voor spaarders en pensioenen.
 • extreem monetair beleid: de toenames van de geldhoeveelheden overtreffen die van de jaren 70 met haar hyperinflatie. Duizenden miljarden worden bijgedrukt, via overheidsschulden die nooit terugbetaald kunnen worden; hoogstens door later nog meer geld bij te drukken.
 • enorm oplopende overheidstekorten. Valt het relatief nog mee in Nederland, in de VS, Japan of de zuidelijke EU-landen, zijn ze onoplosbaar geworden. En Nederland/u staat daar uiteindelijk voor garant.
 • te dure staatsobligaties: de grootste beleggingscategorie heeft zich uit de markt geprijsd waardoor gevlucht wordt naar:
 • te dure aandelen en vastgoed, althans wees voorzichtig met nu nog te kopen.
 • wantrouwen in overheden en elkaar. Niet alleen in de VS met steeds meer antagonisme, ook bij Brexit of Corona: als je niet voor het één bent, dan ben je op zijn minst een domoor, maar al snel fascist of complotdenker.
 • ‘geld’ is niet meer veilig.

En als apart positief punt:

 • natuurlijk komt er een opleving zodra Corona enigszins is opgelost. Te vergelijken met vlak na de Tweede wereldoorlog: herstel en ingehouden vraag leiden tot verdere stijging van beurzen en economie, al is het wel zo dat de beurzen daar al veel op vooruitgelopen zijn. En owee als er dan iets (anders) tegenvalt, dan zijn de teleurstellingen en dieptepunten groot.

De bovenstaande punten samenvattend, dan is de voornaamste conclusie dat ‘geld’ wat in zo’n grote mate wordt bijgedrukt en dus een groot aanbod bij een beperkte vraag, gevoegd bij minder vertrouwen, minder waard zal worden.

Te beginnen bij de dollar, maar al daalt de dollar dan misschien harder dan de Euro, ook de Euro daalt in waarde.

Vertrouwen in geld gaat omlaag, maar ook: vanwege de opleving gaat geld weer rollen (waarom zou je nog sparen als je nu al aan je behoeften kunt voldoen) en gaat de omloopsnelheid omhoog. Tot voor kort daalde de omloopsnelheid vanwege crises, dat had een drukkend effect op inflatie, dat drukkend effect loopt nu af.

Het valt op dat naast aandelen, ‘smart money’ begonnen is met goud en Bitcoins aan te schaffen. Met andere woorden: zij stappen uit obligaties, uit geld en dus ook uit spaarrekeningen.

Een logische keuze lijkt het om meer in goud- en zilver- mijnen te beleggen, de andere metalen zullen het vanwege de opleving, achtergebleven zijn en inflatie ook goed doen. Waarbij zilver procentueel extra (tov goud) kan stijgen, omdat het als industrieel metaal nodig is in de energietransitie. Crypto valuta kunnen het goed blijven doen, maar wel met deze gedachte: iets wat al 4.000 jaar haar waarde heeft bewezen (goud) staat hier tegenover iets dat pas 10 jaar bestaat.

7 REACTIES

 1. Waar gaat dit heen? Ik plaats nogmaals de video ‘2021 jaar van financiële instabiliteit.’ Een gesprek met Karen Hamaker-Zondag – mevrouw is astrologe. https://www.youtube.com/watch?v=d4HZXtBH2eQ

  Ik ben door de reacties op de video gegaan en er vallen me een paar dingen op. Allereerst natuurlijk het grote aantal mensen dat geen verband ziet tussen de stand van de sterren en wat op Aarde gebeurt – ‘pseudowetenschap’. Anderzijds: ‘Miljonairs huren geen astroloog in, miljardairs doen dat wel’.

  Iemand met wat meer hersencellen zal zoiets hebben van: ‘vertel me het verhaal, ik kijk zelf wel of ik er iets mee kan, of het in mijn raamwerk past.

  • Hoe zou het oorzaak gevolg tussen de stand van de sterren en het financiele systeem lopen?
   Op zich niet zo moeilijk om instabiliteit te voorspellen voor 2021.

   • De krankzinnigheid is zo enorm dat ik het aannemelijk achtte dat er een externe oorzaak moest zijn. Een komeet of zo, een regen van kometen, een kwaadaardig gesternte. In de video wordt dat vermoeden bevestigd.

    Er raast een storm over de Aarde. Mijn vermoeden was dat die storm vanzelf weer gaat liggen. De vraag was: hoe lang gaat die storm duren? Daarop wordt antwoord gegeven in de video: we zitten nog twee jaar in de invloedssfeer van Saturnus, Jupiter en Pluto. Die drie zorgen voor een ‘donkere tijd’, de ‘dictator-invloed’.

    ‘Hoe zou het oorzaak gevolg tussen de stand van de sterren en het financiële systeem lopen?’

    Als kind kon ik het maar moeilijk bevatten dat andere planeten invloed hebben op eb en vloed, en niet zo’n klein beetje. Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde maanstanden, volle maan, nieuwe maan. In het Engels is ‘midsummer madness’ bekend.

    De invloed van de sterren op wat je om heen ziet gebeuren, hoe verloopt dat precies? Dat zal via de metafysische ruimte gebeuren. In de metafysische ruimte gebeurt van alles dat je niet kunt waarnemen maar wat er wel moet zijn, want er is oorzaak en gevolg – maar hoe dat precies verloopt is verborgen. We noemen dat dan ’toeval’.

    De hemel, zoals bedoeld in Prediker 3, Mary Hopkin zingt het voor ons: https://www.youtube.com/watch?v=fjEu5vlRfiY

    Natuurlijk is het pseudowetenschap. Bij gebrek aan beter grijpen mensen daarop terug.

   • Begrijpen doet niemand het. Wel is er weinig zo lang en zo intensief bestudeerd als de astrologie. Er zijn, met andere woorden, veel empirische gegevens. Zoals de astrologe zegt, bij bepaalde standen van de planeten zijn bepaalde thema’s dominant. Nu zijn dat thema’s mbt financiële zaken en de dictator-stand die de verhouding behandelt tussen hen die besturen en zij die bestuurd worden.

   • Hier mag bij opgemerkt worden dat we dat ook wel begrepen hadden zonder de hulp van een sterrenwichelaar. Desalniettemin is het opvallend dat de analyses mooi samenvallen. Een soort kosmische bevestiging van je gelijk zogezegd.

 2. ‘natuurlijk komt er een opleving zodra Corona enigszins is opgelost. Te vergelijken met vlak na de Tweede wereldoorlog’

  Ik denk dat we al zijn aangeland in de neergaande economische spiraal. Die laat zich niet meer stoppen. Het gaat heel lang duren, decennia, misschien langer. De grootste recessie ooit.

  Als je vermogen hebt lijkt het me het beste om vermogen te spreiden, als je uit bent op vermogensbehoud. Investeer vooral in jezelf.

  Zeepbelgrafiek, huizenmarkt.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble-thumb.png

  De eerste top was 2008, het dal was 2013, de ‘return to normal’ duurde tot ongeveer nu. De fear-fase kan ieder moment intreden.

  Nederland is een schuld-gedreven-economie, net als veel andere westerse landen. De huizenmarkt diende als motor. Nederland is koploper in schulden. Inkomens stijgen niet, waar moet de noodzakelijke schuldgroei nu nog vandaan komen? Mega-leningen aan immigranten? Wie wil dat geld straks nog aanpakken als betaalmiddel als geld gratis is?

 3. Een belangrijk thema in 2021: inflatie of deflatie. Enorme hoeveelheden geld creëren is geen garantie op inflatie. Het vele geld moet ook in de reële economie terecht komen. Ik zie de lonen niet stijgen. Als voedsel duurder wordt blijft er bij gelijk inkomen minder over voor woonlasten, etc.

Comments are closed.