zaterdag, 4 juni 2011
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Staatsjunk NIBC leert kinderen met geld om te gaan

Al enige jaren volg ik geboeid het wel en vooral wee van casinobank NIBC in Den Haag (hier, hier en hier). Een bank die stijf staat van (in)directe staatssteun zoals staatsgegarandeerde obligaties, deelname depositogarantiestelsel en toegang tot de centrale banken als lid van het bankenkartel. De bank is gisteren afgewaardeerd door Moody’s. Maar wat mijn verbazing echt (of toch niet) wekte: NIBC leert scholieren met geld omgaan!

Oh bankiers en overheid, onderwijs mij! Zo hadden we al Nibud, het overheidsorgaan dat ons met geld om leert gaan, terwijl de Staat zelf het ene gat met het andere vult. Kunnen we voortaan geen ‘let op, geld lenen kost geld’ bij iedere overheidsboodschap plaatsen? Bijvoorbeeld als een sub-prime lening aan Griekenland weer eens wordt gepromoot door NOS cheerleaders.

Of wat te denken van Ezonomics van ING, wat de goegemeente leert wat economie en geld is, terwijl ING haar eigen balans niet op orde heeft en too corrupt too fail is. Alleen al de fancy, kinderachtige aanblik van zo’n Ezonomics site doet mijn maag draaien, zie mijn eerdere artikel.

Maar goed, terug naar het topic du jour, NIBC. Als gevolg van de terechte afwaardering van Moody’s, keek ik op de site van NIBC en daar viel mijn oog op haar initiatief om samen met de gemeente Den Haag jongeren te leren financieel redzaam te worden.

NIBC nota bene, die zoals gezegd stijf staat van de staatsheroïne. De speculatieve bank die zonder staatsgegarandeerde obligaties ter waarde van 6,8 miljard (balans 2010, pagina 186) waarschijnlijk niet meer had bestaan. De bank die zich op de spaarmarkt is gaan richten omdat het het zwarte schaap was in de bancaire en institutionele markt. En wat is er makkelijker dan geld van Henk en Ingrid te lenen die zich veilig wanen onder het corrupte depositogarantiestelsel. Icesave anyone? NIBC maakte in 2009 en in 2010 in totaal zelfs EUR 80 miljoen winst op het goedkoper terugkopen van door ons gegarandeerde obligaties (balans 2010, pagina 186).

Het is te belachelijk, pretentieus en immoreel voor woorden, de wijze waarop banken en overheden productieve en eerlijke vrije individuen de les leest en tegelijkertijd berooft.

Alle staatssteun voor alle banken moet worden afgebouwd binnen korte termijn en mag nooit meer terugkomen. Banken als NIBC (en ING for that matter) moeten gewoon kunnen omvallen. Opruimen dat failliete systeem. Tijd voor sound money.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Economie
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Msg schreef op : 1

  Als ex weknemer bij deze niet al te fijne bank, heb ik vorig jaar als vrijwilliger mee gedaan aan dit initiatief. Met het initiatief zelf is niets mis. Niet elke werknemer bij deze bank is een financiele nitwit. Daarbij deden (de vele) eikels bij deze bank niet mee.

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 2. Hub Jongen schreef op : 2
  Hub Jongen

  Ja, het is te gek voor woorden. Maar het blijkt dat ze daar toch mee weg komen.

  Zullen we de NICB eens vragen of zij de petitie voor de goudvoorraad mee willen propaganderen?
  Omgaan met geld moet immers als basis de juiste feiten hebben? Zeer leerzaam voor de jongeren!
  petities.nl

 3. Leonardo Pisano schreef op : 3

  “Kunnen we voortaan geen ‘let op, geld lenen kost geld’ bij iedere overheidsboodschap plaatsen?”

  Briljant! Zouden we naar de Tweede Kamer moeten sturen!
  En naar de Rekenkamer, en al die andere instituten die er zijn om de burger te beschermen.

  Ik krijg ook de paarse pips van “Lekker makkelijk voor u” waarin ze willen dat je een auto-incasso-machtiging verstrekt.

 4. Vilseledd schreef op : 4

  Erger nog is, dat ze mirakelbaby Ali Ben Besneden gecharterd hebben.

 5. Neo schreef op : 5

  Alle staatssteun voor alle banken moet worden afgebouwd binnen korte termijn en mag nooit meer terugkomen. Banken als NIBC (en ING for that matter) moeten gewoon kunnen omvallen. Opruimen dat failliete systeem. Tijd voor sound money.

  Ik zou het zelf anders hebben uitgedrukt, Alle staatssteun voor alle banken moet per direct stoppen.

  De gedachten dat de staat een bank moet steun is al te absurd voor woorden.
  Een bank is een bedrijf en als een bedrijf slecht presteert dan zijn de gevolgen voor het bedrijf en niet voor de burgers.
  Als een bank faalt is het misschien even pijnlijk voor veel mensen maar geld blijven geven aan slechte bankiers is het zelfde als geld geven aan een junkie.

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 6. Overnight schreef op : 6

  om het nog ‘leuker’ te maken: de Chief risk manager van NIBC, mag zijn werk voortzetten bij de DNB!

 7. Hub Jongen schreef op : 7
  Hub Jongen

  @Neo [5]:
  “Alle staatssteun voor alle banken moet per direct stoppen.”

  OK. Een groot probleem daarbij is dat overheden zelf door hun tekorten de banken zo hard nodig hebben. En daarom zelf regels maken waardoor banken veel geld kunnen uitgeven. (fractional reserve bvb)