In Duitsland begint het al langzaam door te dringen bij de bevolking dat er een systeem crisis aan zit aan te komen groter dan in 2007-2008. Er begint al een run op edelmetalen, en mensen vinden het niet erg om uren in de kou te staan voor een staafje goud zilver of platinum. Ik ben zelf chauffeur en rijd voor een kluizen groothandel. Het valt me op dat ik voor particuliere klanten ook steeds meer grotere en zwaardere kluizen wegbreng. Aandelen in een kluizenfabrikant die beursgenoteerd staat kopen is misschien geen slecht idee.

Per 1 januari 2020 is er een nieuwe wet ingegaan in Duitsland dat je tot 2000 euro anoniem edelmetalen kan kopen, voorheen was dit 10.000 euro. En nog een paar jaar geleden was dit 15.000 euro. Binnenkort 1000 euro als het aan de Duitse politiek ligt. Dit houdt in dat als er een systeemcrisis komt (ik zeg niet dat dit er aan zit te komen ik houd niet van doemdenken maar in mijn leven heb ik wel geleerd dat je met alle scenario’s rekening moet houden) men weet waar het goud te halen valt. En dat idee hebben meerdere mensen. Als een systeembank of de staat failliet gaat kunnen ze het goud in je kluis thuis of bij je bank van je claimen ofwel opeisen. Dit zijn hiaten in de wet waar de meeste geen weet van hebben. Ook in Nederland gelden deze regels. Daarom wil de belastingdienst ook exact weten wat je hebt thuis in de kluis of in Bitcoin bijvoorbeeld. In te vullen in vakje 3 van je belastingaangifte. De bankenunie verlaagt het registratiebedrag onder de noemer om het  witwassen tegengaan, mensen die dit geloven hebben echt boter op hun hoofd. 

ABN AMRO hanteert per april drie klassen om klanten in te delen. De eerste groep omvat spaarders met tegoeden tot 100.000 euro. Voor die groep beloofde de bank eerder al dat er nooit negatieve rente zal worden gerekend. De tweede groep bevat alle spaarders met tegoeden van tussen de 100.000 euro en 2,5 miljoen euro. Die groep krijgt ook geen rente meer. De groep die meer dan 2,5 miljoen euro op de rekening heeft staan, gaat dus rente betalen over het tegoed. Volgens de bank ging het eind vorig jaar om ongeveer 5200 klanten, waarvan 3000 particulieren. Veel bedrijven en vermogende particulieren hadden volgens de ABN AMRO al maatwerkafspraken en daar was vaak al een negatieve rente in meegenomen. De grootbanken van nu zijn internationaal verweven en verzorgen de internationale geldcreatie. Zonder onderliggende goudstandaard. Dat is buitengewoon zorgelijk. Wij rekeninghouders hebben niets in te brengen, nou ja, behalve ons ”spaargeld” dan. Wij zijn compleet afhankelijk gemaakt en zijn er massaal ingetuind door gretig gebruik te maken van de verlaagde rentetarieven voor het lenen van ons geld.

De ene zal zeggen dat ik een negatieve zwartkijker ben, maar ik zie het meer als een realistisch blik hebben en alle scenario’s openhouden die wij  als burger kunnen verwachten. De rekening zal wederom bij de burger neer worden gelegd en er zullen ons beloftes gedaan worden zoals in 2008 die ook niet worden nageleefd. Ik zit nog steeds te wachten op de 1000 euro van Rutte voor het redden van de banken.

Neem de Rottschields familie, die eigenaar van enkele systeembanken zijn, die hebben genoeg ‘eigen’ geld buiten hun banken om in kas om iedere wereldburger vanaf 18 jaar per direct direct een miljonair te maken en binnen 1 decennia kan het wereldwijde monetaire  ‘slavistische’ systeem worden opgelost maar dat betekent dat de mensen met geld in onze samenleving de macht zullen verliezen. Banken en  de energie markt lopen hier hand in hand en is de reden waarom de rijken en elite de macht nog steeds hebben.

Kijk vooral vanaf 2007 tot nu, het systeem herhaalt zich zoals altijd.

Chaos Iran & Venezuela & Bitcoin opweg naar mega uitbraak! | #29 Madelon Praat | Misss Bitcoin. Nadere info over mogelijke bankrun

Nadere info over de Deutsche bank hier en hier en hier.

Nog een link van mijn reactie, hoe werkt het bankensysteem nou eigenlijk en wie zijn de particuliere eigenaren?

Dit is een column van mijzelf, ik weet dat het tendentieus en enigszins zwartkijkend overkomt, maar dat is niet de bedoeling. Ik vind het vooral belangrijk dat de medeburgers het systeem snappen en aan de hand van informatie zichzelf kunnen redden. Verdeel je assets als je die hebt en laat niet alles in bankkluis liggen. Heb je geld? verdeel het over Bitcoins, aandelen, edelmetaal en vastgoed. Vastgoed is wel de beste investering in slechte economische tijden maar gok niet op 1 paard.

Ingezonden door Bas

Redactie: Bas, hartelijk dank voor je bijdrage. Er wordt veel beweerd over de Rothschild’s. Het is ons niet helemaal duidelijk wat nu wel en niet waar is. We hebben de claim dat iedere burger miljonair gemaakt kan worden door de Rothschild’s niet kunnen valideren.

16 REACTIES

 1. Bas je schrijft; “Vastgoed is wel de beste investering in slechte economische tijden maar gok niet op 1 paard.” En je schrijft ook; “De grootbanken van nu zijn internationaal verweven en verzorgen de internationale geldcreatie. Zonder onderliggende goudstandaard.”

  Waarom zouden banken wel op 1 paard moeten gokken door goud als standaard te nemen? En waarom zouden bank goud als standaard nemen als vastgoed de beste investering is?

  Goud heeft geen waarde van zichzelf. Zonder mens heeft goud geen waarde. Goud heeft de waarde die wij er aan geven. Tegenover geld staan nu alle goederen en diensten. Is er tenminste aan spreiding gedaan. En aldus niet op 1 paard gegokt.

  Gevolgen worden altijd op de burger afgewend. Op wie anders?

  Duitsers zouden elders goud kunnen kopen. Goud is overal verkrijgbaar. Misschien dient die grens van € 2000,- wel om te voorkomen dat de goudprijs ineens een enorme vlucht gaat nemen? (Wat aantoont dat goud ondeugdelijk is als standaard.) Ook al weet iemand veel goud te verkrijgen er mee betalen zal altijd een probleem vormen in tijden van crises. Al is het alleen maar vanwege de jaloezie die het zal oproepen.

  Geldcreatie is geen probleem zolang de beloofde tegenprestatie maar geleverd wordt.

  Als een systeem de oorzaak is van een probleem, is het wellicht handig niet de oplossing binnen dat zelfde systeem te zoeken, maar juist daar buiten. Zeker als je het systeem doorziet. Immers, een correcte diagnose kan juist leiden tot nieuwe en andere inzichten met verwerping van het bestaande. Hetzelfde blijven herhalen, lijkt mij niet handig.

  • Ik zeg niet dat banken op 1 paard moeten gokken, maar burgers die meer als een ton hebben is het verstandig om je assets te verdelen. Beetje Edelmetaal, bank, cash bitcoin vastgoed enz…
   Ik neem goud als een voorbeeld maar het gaat over edelmetalen ansig. Hoe je het went of keert de goud/edelmetalen prijs fluctueert zoals alles maar heeft altijd een goede basisprijs en verliest nooit echt veel waarde. Edelmetalen zijn altijd de standaard geweest en het onderliggende product van de dollar of vroeger de gulden. Nu is het de dollar. Omdat goud toch enigszins beperkt is op de aarde en moeilijk en duur is om omhoog te halen en nodig is in de wereld blijft het altijd een goede waarde vertegenwoordigen.

   Het bankensysteem is een geldbubbel c.q. kaartenhuis, valt 1 ding om dan stort het hele huidige monetaire systeem in elkaar. Dit komt omdat iedere euro van spaargeld of hypotheek of een ander bankproduct 20x gemiddeld word belegd, dus van 1 euro word 20 euro gemaakt. De pijp is bijna leeg daarom geldcreatie op dit moment juist een probleem omdat de tegenprestatie nauwelijks meer geleverd kan worden. En dat is het rentesysteem.
   Ik kan hier een heel verhaal over uitwijden maar dat kunnen Arno Wellens en Willem Middelkoop veel beter uitleggen.
   Zie de 2 Video’s hier op de site van Arno Wellens
   Arno wellens en Piet lakerman
   https://youtu.be/mKEIVGzmthg?list=PLmd3IZRwXzwF3HkwgBovU2ZP7Ut48aipd
   ‘Euro Evangelie Drie; Aan de vooravond van de crisis’: Arno Wellens en Sven Hulleman
   https://youtu.be/LhX6jzxRotk?list=PLmd3IZRwXzwF3HkwgBovU2ZP7Ut48aipd
   Banken redden is illegaal en ondemocratisch: Arno Wellens en Paul Buitink
   https://youtu.be/G0fOsLopw5I?list=PLmd3IZRwXzwF3HkwgBovU2ZP7Ut48aipd
   Monetaire politiek forecast 2019; Willem Middelkoop en Nout Wellink
   https://youtu.be/2f2WmPaf_mA?list=PLmd3IZRwXzwGuyxI2iTXHJxr53yNbKgUh
   ‘Het huidige financiële systeem is eindig’; Willem Middelkoop en Lex Hoogduin
   https://youtu.be/f3IFl0RvNw4?list=PLmd3IZRwXzwGuyxI2iTXHJxr53yNbKgUh
   De monetaire reset is begonnen, Paul Buitink in gesprek met Willem Middelkoop
   https://youtu.be/IZp_JAXyRSI?list=PLmd3IZRwXzwGuyxI2iTXHJxr53yNbKgUh

   Dit geldsysteem is al meerdere keren in elkaar gestort in de afgelopen paar 100 jaar, het systeem raakt failliet en in het verleden werden er oorlogen opgestart om de financiële markten weer vlot te trekken ofwel de munten weer op een gezond niveau te brengen.

   Het systeem is inderdaad de oorzaak, je kan iets buiten het systeem gaan lopen in bijvoorbeeld bitcoin/crypto currency maar het money systeem kunnen we in de huidige vorm niet omheen. Wel zijn er middelen om jezelf in te dekken.

   ***EDIT*** Als iemand teveel linkjes in een reactie opneemt komt de reactie automatisch in de spambak. Hou het op 4 of 5 linkjes. De spambak wordt slechts zeer incidenteel nagelopen. Deze reactie is na een paar weken vrijgegeven ***EINDE EDIT***

 2. “Goud heeft geen waarde van zichzelf. Zonder mens heeft goud geen waarde.”

  Dit geld voor heel veel dingen.

  “Geldcreatie is geen probleem zolang de beloofde tegenprestatie maar geleverd wordt.”

  Het wordt wel een probleen als andere mensen dat extra geld lenen of krijgen en jij moet de tegenprestatie leveren.

  Wat te denken van inflatie, staatsschulden, het verplicht moeten handelen met dat geld waar van regering zegt dat je in moet handelen, ondertussen alle andere middellen verbiedend.

  Het is niet het geld wat het probleem is maar het geweld.

 3. Goed artikel, behalve de laatste zin.
  “Vastgoed is wel de beste investering in slechte economische tijden […]”.

  VASTgoed, ook wel INMOBILien genoemd is nogal inmobiel want het zit inderdaad vast.
  Dat is dus nogal lastig over te boeken of (al dan niet legaal) de grens over te dragen.
  Dus i.g.v. de situatie uit de hand loopt en uitmondt in (burger)oorlog, wordt men de facto gedwongen om zijn kapitaal achter te laten. Bovendien kan het na een regimewissel makkelijk onteigend worden door communisten, zoals menig Rus of Oost-Europeaan vorige eeuw heeft mogen ondervinden (of mijn schoonfamilie in China).

  Ook vanuit oogpunt van vermogensbelasting is het weinig discreet dat alles via een notaris loopt. Als men morgen besluit om vastgoed met jaarlijks 2% te belasten, ontkom je er niet aan.
  Verder kan het in een crisis enorm in waarde dalen, minstens gecorrigeerd voor inflatie, cq. uitgedrukt in buitenlandse munt dan wel goud.

  Het is bekend dat in goud of uitgedrukt huizen in de Weimarrepubliek quasi voor een appel en een ei van de hand gingen. In Reichsmark mocht hun prijs dan wel gigantisch nominaal gestegen zijn maar minder dan die van levensmiddelen, waardoor de relatieve waarde ervan daalde en, na devaluatie van de munt, ook de nominale uitgedrukt in vreemde valuta.

  Hetzelfde deed zich onlangs voor in Venezuela. Appartementen met zeezicht in badplaatsten die enkele jaren geleden nog omgerekend USD100.000 kostten, gaan nu vaak voor amper 10k van de hand. De desperate verkoper wil in een ingestorte markt met louter aanbeiders en een opgedroogde vraag koste wat het kost cash voor een vliegticket naar elders en wat geld om de eerste 3 maand van te leven in bv. Brazilie tot ie daar dan een baan onder zijn niveau heeft kunnen vinden om toch te kunnen overleven. Vastgoedprijzen zijn dan ook als een bloempudding ingezakt, niet uitgedrukt in Bolivar, maar wel omgerekend in dollar of goud.

  Als de crisis louter economisch van aard is en men niet verkoopt en geduld oefent dan kan het vastgoed mogelijk op termijn weer zijn oude waarde halen of overtreffen. Dus een overlever, al dan niet tijdelijk in het buitenland residerend, die tijd van wachten heeft, kan op die manier mogelijk zijn kapitaal recupereren, iets wat lastiger is met tegoeden van een omgevallen bank of aandelen van failliete bedrijven. Zo bezien kan vastgoed onder bepaalde scenario’s beter zijn inderdaad.
  Echter, als er sprake is van een regimewissel en men pas bv. na 70 jaar communisme eindelijk terug kan keren dan mag je hopen dat je kleinkinderen je vastgoed zullen kunnen recupereren ALS het niet werd afgebroken om er wat anders voor in de plaats te bouwen of totaal tot ruine is vervallen. Misschien heeft de grond nog wel waarde maar … wat als daaroverheen nu een weg loopt of een kanaal werd aangelegd?

  M.a.w. vastgoed als investering zie ik niet echt als ideaal tenzij je kan diversifieren over meerdere landen.
  Men moet al behoorlijk kapitaalkrachtig zijn om in minstens 3 landen vastgoed te kunnen verwerven, al ken ik persoonlijk wel enkele mensen die dat hebben gedaan zonder dat ze multi-milionair zijn, bv. met een huis in Hongarije dat minder dan EUR 100k kost of met een flat in China (neen, niet in Shanghai of een andere dure metropool) die minder dan 100k kost.
  Toch lijkt het me voor de meesten niet weggelegd.

  Wel zou men kunnen overwegen te investeren in beursgenoteerd vastgoed via zg. REITS (“Real Estate Income Trusts”).
  Dat kan reeds met bijzonder kleine bedragen per positie.
  En men kan bv. zijn centen verdelen over enkele REITS in de VS, enkele in Azie en enkele in Australie.
  Maar … REITS zijn in wezen bedrijven. Doorgaans is hun leverage beperkt, maar net als bij om het even welk ander bedrijf kan het management zowel domme beslissingen nemen als frauduleuze. Er is dus “bijkomend risico” bovenop louter dat van de directe investering in vastgoed zelf.
  Anderzijds: als het profesionneel management betreft, doen ze het mogelijk beter dan de particulier voor wie zijn beleggingen slechts een nevenactiviteit zijn naast een fulltime baan in een geheel andere sector. En bovendien is zelfs binnen een enkele REIT het risico doorgaans gespreid over meerdere objecten en huurders, waardoor de stabiliteit hoger is dan wanneer u naast uw gezinswoning over amper 2 andere flats beschikt … aan de andere kant van de wereld (wat op afstand veelal moeilijk te managen is).

  Gelukkig sloot u uw zin wel af met “[…] maar gok niet op 1 paard”.
  U begrijpt dus perfect de waarde van diversificatie, ook binnen de asset class vastgoed, neem ik aan.
  Maar best daarnaast OOK nog eens diversificatie over de asset classes door nog wat edel metaal en (zorg vuldig uitgezochte value stocks).

  Veel geluk met uw beleggingen,

  Groeten uit … Uruguay? Neen, deze keer uit China,
  Meerbepaald een klein stadje op een uur ten oosten van Shenzhen…

  • Met vastgoed doel ik met name op echte vastgoed, dicht bij huis. niet een asset of belegging aan de andere kant van de wereld.
   Ik heb nu een koop eengezinswoning 4 slaapkamers + woonzolder over een paar jaar heb ik genoeg spaarhypotheek opgebouwd en dan de kinderen de deur uit. Dan gaan er 4 of 5 studenten in en ik ga ergens huren met mijn vrouwtje.
   Mijn buurman heeft hetzelfde gedaan, hij betaalt 350 euro hypotheek en heeft er nu 5 studenten inzitten a 700 euro per kamer 700X5= 3500. Met alle afschrijvingen over een jaar gezien incl. GWL belastingen hypotheek e.d. komt dit netto neer rond de 2200 schoon in de maand. Dat is gewoon een maandloon extra per maand.
   Een kameraad van mij heeft ongeveer hetzelfde gedaan met een flatje een paar jaar terug, 6 jaar geleden gekocht voor 98.000 huidige verkoopwaarde nu 120.000 en is gaan samenwonen met iemand die ook al een koopflatje had. Een nu wonen er 3 studenten GWL blokverwarming e.d. heeft hij bij de huur inberekent. netto inkomsten 1100 in de maand. Heb je geld dan kan je ook een huisje kopen of bouwen voor weinig in Spanje, zelf ga je er een paar maanden naartoe en de rest van de tijd verhuur je het als vakantiehuis…

   De financiële markt kan alle kanten opgaan maar woningruimte is en blijft een probleem in Nederland en die is nog niet opgelost in de komende 10 tot 15 jaar. Vandaar ook de hoge huren voor huren particulier en kamerverhuur. Ik woon in een studentenstad met een zwaar woningtekort en kamer tekort en hoe de economie ook verloopt vraag is er altijd. Alles draait om vraag en aanbod…

   • Uw berekening gaat perfect op – op dit eigenste moment.
    Wat als de overheid besluit de nominale huur te belasten als gewoon inkomen (d.w.z. als ware het salaris) en als ze bovendien jaarlijks een OZbelasting besluit te heffen van ruim 2% van de (door hen!) getaxeerde waarde? Om nog maar te zwijgen van allerhande verplichtingen die kunnen worden opgelegd. U heeft toch wel een brandslang op de 1e etage? En een brandladder aan de achtergevel? En u laat toch wel minstens 1x per week schoonmaken door een legale/officiele (“witte”) gediplomeerde “hygieneassistente” a rato van EUR 15 per uur + sociale lasten?
    Kortom, zelfs zonder oorlog kan u enerzijds fors op kosten gejaagd worden en anderzijds uw inkomstenstroom worden afgeroomd, tot het financieel niet meer aantrekkelijk is.
    En dan hebben we het nog niet eens over een scenario van (burger)oorlog.

    Stel uw pand wat vandaag een netto jaarinkomen van ca. 24k weet te genereren is 600k waard in de huidige economie en vrede.
    Hoe snel kan u het in de huidige situatie te gelde maken?
    Van het moment dat u besluit het in de verkoop te doen, over het vinden van een gegadigde die een acceptabel bod uitbrengt, tot het verlijden van de akte bij de notaris en uiteindelijk het geld op uw rekening gestort krijgen?
    En hoe snel denkt u dat de markt plots kan instorten bij simultane vraaguitval en massale “in de verkoop doen” nadat pakweg met een vliegtuig op de dom van Utrecht wordt ingevlogen of Hoog Katerijne wordt neergehaald?
    Of na een machtsgreep waarbij Von der Leye, Michel en Lagarde op een ochtend een persconferentie houden en aankondigen dat wegens economische nood er meer inkomsten nodig zijn en voortaan ook EU-wijd “geharmoniseerd” huren belast gaan worden en de vastgoed”bijdrages” opgetrokken zullen worden in de hele EU en … dat men teneinde de kapitaalvlucht (en daarmee gepaard gaande daling van de EUR, en duurder worden van importen) te stoppen, kapitaalcontroles invoert en u maar maximaal 500 per maand naar het buitenland mag overmaken (tenzij u als zakenman spullen importeert).

    Zoals we in Venezuela zagen kan vasdtgoed er wel tot 90% in waarde dalen in amper een jaartje of 3. (Nou goed eerste woningen downtown Caracas misschien minder, zeg 75%).
    En wat denkt u dat er gebeurde toen de oorlog in Syrie uitbrak?
    Zeg nou zelf, zou u, als Syrier of als buitenlands investeerder na 2010 evenveel bereid zijn te betalen voor een flat in Aleppo als voor 2010?
    Bedenk dat a) uw woning total loss gebombardeerd kan worden, b) kan liggen naast een of meerdere ruines, waarin dan daklozen gaan kamperen, prostitueren, zich drogeren etc. (oftewel zelfs een nette buurt genre Benoordenhout in Den Haag kan plots een soort Bijlmer worden waar u niet meer wil wonen zelfs waneer uw woning nog overeind staar), c) voor u de facto jarenlang onbereikbaar kan zijn wanneer u vlucht en de eerstkomende 10 jaar niet dorst terug te keren (desnoods 70 jaar als na de oorlog het verkeerde regime de overhand kreeg) EN dat de huurder (of kraker) die weet dat u ver weg woont i) inschat dat u geen rechtzaak gaat aanspannen en ii) het gerecht midden in een burgeroorlog met moordpartijen, verkrachtingen etc. wel andere prioriteiten heeft dan de eigendomsrechten van een gevluchte kapitalist te beschermen tegen een arme sukkelaar, waardoor deze huurder/kraker u simpelweg niet betaalt en u geen inkomsten heeft en hoe gaat u dat probleempand dan nog (vanop afstand) proberen te verkopen? Aan welke gek? Er zullen altijd speculanten zijn die zelf blijven en een slag willen slaan, gokkende op een snelle en goede afloop van het conflict waarbij hun verworven pand het overleeft of ze tenminste nog een locatie bezitten downtown, dicht bij de universiteit (of waar die stond – vraag is natuurlijk waar ie later heropgebouwd zal worden…).
    M.a.w. met wat geluk krijgt u na hals over kop gevlucht te zijn, vervolgens vanuit Nieuw Zeeland nog amper 60k voor uw pand wat u vandaag op 600k taxeert. En u had nog een hypotheek, zei u? Nou hopelijk was die dan lager dan 60k.
    Bovendien: stel u heeft nu die 60k toch in handen. Wat dan?
    Als ondertussen kapitaalcontroles zijn ingesteld om de vlucht uit de EUR (en daarmee de verdere daling van die munt) te proberen te stelpen, dan mag u bv. maar maandelijks max. 500 overmaken of pinnen. Maar bovendien zal t.g.v. de economische en oorlogstoestand de EUR zo onderuit gegaan zijn dat die 60k omgerekend in pakweg NZD of AUD nog maar de helft of minder waard is dan vandaag. Kortom in local currency ben u nog eens de helft kwijt van de 10% die u nog wist te recupereren van uw vastgoed. Qua koopkracht heeft u in NZ dan nog maar 30k in handen (en dat mondjesmaat gezien de restrictie o wat u maandelijks kan pinnen).

    Mocht u denken dat ik overdrijf, bedenk dan dat ik in Montevideo (Uruguay), heel wat goed opgeleide Venezolanen ken die er onder hun niveau werken als bewaker in een museum, ober etc. (i.p.v. voorheen advocaat of architect in eigen land) die nu spijt hebben dat ze hun land niet 1 a 2 jaar voor de grote crisis verlieten VOOR de dramatische instorting van de vastgoedprijzen.
    De ene dag bezaten ze een villa van 400k met nog 150k hypotheek (maar toch 250k netto waarde) en een paar jaar later is hun nettowaarde nihil. Timing maakte het verschil tussen met 250k in hun nieuwe land een aardige flat te kunnen kopen of node met hun vrouw en kind in een pensionnetje ca. 500/mnd moeten betalen voor een veredelde studentenkamer van hooguit 20m2.

    Mijn schoonfamilie, hereboeren (“kapitalisten”) werd 2 a 3 generaties geleden simpelweg door Mao onteigend. Tot op de dag van vandaag nooit 1ct compensatie voor gehad.

    Vastgoed een goede investering?
    Soms … als het economisch en sociaal goed gaat en dat kan best enkele decennia duren.
    Maar bent u na Charlie Hebdo, Bataclan, Nice, Luchthaven Zaventem + Brusselse metro, etc. etc. etc. nog steeds optimistisch over de komende decennia? Zal alles gewoon goed blijven gaan?
    Ik hoop het voor u.

    Zoniet kan u overwegen om hetzij te emigreren, of op zijn minst uw kapitaal al preventief in veiligheid te brengen door bv. niet 1 groot huis van 600k aan te houden doch door dit te gelde te maken en in 3 landen een flat van 200k te kopen en te (laten) verhuren. De kans dat gelijktijdig de EU, Uruguay en China in de shit storten is weliswaar niet nihil maar is alleszins aanzienlijk kleiner dan dat u alles kwijtraakt omdat u alle eieren in 1 mandje had.

    Succes met uw beleggingen, in vastgoed of anderszins.

   • @Scrutinizer Ik snap uw betoog volledig, met betrekking op het buitenlandin zuid Amerika hebt u volledig gelijk. Maar dit systeem in Europa werkt toch wezelijk anders. Hier hebben we bankgaranties tot op zekere hoogte woz waarde cao loon en dergelijke allemaal zaken waar weinig aan gesleuteld kan worden.
    Een wezelijk verschil is dat NL een stevig nationaal inkomen hebben. Iemand is gek als hij een huis 60.000 boven woz koopt maar 10 tot 20.000 boven woz tegen een vastgestelde rente 1.1% is een goede investering mits je de stress test aankan finacieel gezien. Allemaal simpel te berekenen. In Nederland gaan huizen niet van 2 ton naar een halve ton. Zo werkt de markt hier gewoon niet. Tenzij je veel te duur gaat kopen zoals in Amsterdam 3x woz ja dan kan je zwaar de sjaak zijn.
    Rente stand is momenteel belangrijk.
    Ik heb het van 2.7% bij kopen vastgezet op 1.15 % vorige maand en al 32.000 gespaard op de hypotheek van 140.000
    Terwijl ik nu binnen een maand volgens de huizenprijs in de buurt binnen een maand verkoop voor 185.000
    Ik betaal 325 euro per maand hypotheek per maand. Daar huur je nog geneens een schuurtje voor tegenwoordig. En ik hen een huis met 3 slaapkamers waar game/bioscoop zolder 2 carports onder het huis met schuur 4 lagen +- 155 vierkante meter woonoppervlak. En al helemaal geen huisje bij de woningbouw. Dit huis gaat bij de woningbouw zonder toeslagen voor 720 per maand! En je spaart niks.
    Hier in NL praat je per woning in de crisis over enkele 10.000 verval, dit word hoog gehouden door vraag en aanbod 200.000 woningtekorten en het relatief hoge inkomen in Nederland waar niet zomaar aan gesleuteld kan worden.

    In jou geval heb je helemaal gelijk maar dit gaat niet op in Nederland.

   • @Bas,
    Dank voor uw mooie cijfermatige uiteenzetting.
    Ik ga haar niet narekenen maar ze zal wel kloppen, in de huidige omstandigheden.

    Het locale jargon (zoals woz-waarde) is inmiddels wat vervaagd in mijn hoofd maar na 17 jaar in NL gewoond te hebben (alwaar ik o.a. mijn drs in de Economie aan de EUR haalde en later in de banksector werkzaam was), meen ik voldoende vertrouwd te zijn met het land, ook al heb ik dat reeds ca. 12 jaar geleden verlaten.

    Ik vrees dat u, net als de meeste mensen (waaronder overigens ook mijn ex-collegae in de financiele sector!), te makkelijk de korte termijn (van desnoods meerdere decennia) naar de toekomst toe extrapoleert.
    Vergeet niet dat Venezuela een olieland is en in betere tijden het absoluut rijkste land van Zuid-Amerika.
    Overigens waren Argentinie en kleine broer Uruguay dit (zonder olieinkomsten!) tot in de jaren ’50 toen zij een hoger BBP dan menig West-Europees land hadden, mede t.g.v. … de Europese oorlog die men onterecht wereldoorlog noemt (maar die o.a. Zuid-Amerika onberoerd liet, althans qua negatieve impact. In werkelijkheid was dit juist de reden voor een economische boom immers in Europa was t.g.v. de oorlog de landbouwproductie aardig ontwricht maar magen moesten wel gevuld worden, dus werd er grootschalig geimporteerd vanuit Zuid-Amerika alwaar de export boomde en de economie volop bloeide).

    Maar wat gebeurde er dichter bij huis? Bv. in het bewonderenswaardige Duitsland met zijn vlijtige en productieve bevolking? Zoals gezegd, was er hyperinflatie in de Weimarrepubliek. Maar niet alle prijzen stegen in gelijke mate, waardoor vastgoed relatief spotgoedkoop werd (ofschoon nominaal de prijs wel fors gestegen was uitgedrukt in Reichsmark) maar gezien de koers van die fiatvaluta toen fors onderuitging op de wisselmarkt, werd alles in de Weimarrepubliek goedkoop uitgedrukt in vreemde valuta als ponden of dollars of in goud, en vastgoed relatief nog meer. Naar verluidt zou op zijn dieptepunt een eenvoudig huisje in een volksbuurt in Berlijn amper 1 oz. goud gekost hebben en kocht je voor een kg. een heel blok.
    (Zie daarvoor het werk van Bernholz – Monetary Regimes and Inflation dat je met wat googlen als pdf gratis kan vinden).

    Ik zal proberen e.e.a. voor te stellen a.d.h.v. een sterk vereenvoudigd fictief voorbeeldje met afgeronde getallen.
    – Stel vandaag kost een gemiddelde flat EUR 200k en een brood kost EUR 1.
    – Stel vandaag zou de wisselkoers van de USD 1 zijn en stel een oz. goud kost USD 1500.
    I.g.v. zich een EU-wijd Weimar scenario zich voordoet (maar niet in de VS – zie verderop), zou een scenario als volgt zich kunnen voordoen.

    Eind 2020: brood kost 1,5 Euro, flat 220k (voorwaar een stijging van 10%)
    NB merk op dat de flat dus nog maar een kleine 150k broden kost, versus 200k een jaar voordien en in wezen dus in koopkrachtswaarde gedaald is.
    De dollar is nu ca. 1,6 EUR waard en daardoor is voor de buitenlander het dagelijkse leven (zoals de broodprijs) ietwat goedkoper geworden (hier: ca. 6%), maar vooral vastgoed (de flat is nu nog maar een kleine 140k dollar, voorwaar een daling van 30%).

    Eind 2021 (inflatie komt echt goed op gang): brood EUR 3, flat EUR 250k, USD: 3,5.
    Kortom, de prijs van de flat is nominaal nog 30k oftewel ruim 13% gestegen, maar dit vertegenwoordigt nog slechts 83k broden, die overigens in USD thans ook iets goedkoper zijn dan voorheen, maar vooral: de flat kost nu nog amper een dikke 71k USD.
    Als in 2022 inflatie pas echt in overdrive komt, kan het er aan het eind van het jaar als volgt uitzien: brood EUR 12, flat EUR 400k, USD 16.
    Hierdoor kost een flat nog maar 33k broden, kost een brood nog maar 0,75 USD (wat niet eens een overdreven discount is), doch kost de flat nog amper 25k USD.
    Hey, in 3 jaar tijd 90% gedaald in buitenlandse munt en dit ofschoon de binnenlandse nominale prijs helemaal niet crashte doch in 3 jaar tijd zelfs verdubbelde van 200k naar 400k!
    Uw inschatting dat vastgoed vermoedelijk geen 90% zal dalen, klopt dan ook, uitgedrukt in local currency. Maar die currency is op zich wel almaar minder waard (als men uiteindelijk 12 euro voor een brood betaalt) en gaat zo hard onderuit dat uitgedrukt in vreemde valuta of goud, de vastgoedprijzen wel degelijk gigantisch crashten. Dit is wat recent in het voorheen rijke Venezuele gebeurde en (in nog extemere mate zelfs) bij onze bewonderenswaardig productieve oosterburen.
    (check het werk van Bernholz: vergeleken bij Weimar-Duitsland zijn de recente Venezolaanse inflatiecijfers van amper een miljoen procent per jaar gewoonweg peanuts).

    Nu, wanneer een land in crisis verkeert, regeert de leugen (d.w.z. nog meer dan anders) en worden eerst en vooral officiele inflatiecijfers te laag vastgesteld maar bovendien krijgen altijd speculanten en kapitalisten de schuld en wil men de grote massa ter hulp komen via allerhande price controls. Reken er dus maar op dat wanneer de inflatie in een jaar 50% bedraagt, de overheid zal beweren dat het maar 30% was en dat “de sterkste schouders solidair moeten zijn met de zwakkere” en de huren dus bv. maar voor de helft geindexeerd mogen worden. Uw leven zou dus 50% duurder worden maar uw huurinkomsten zouden amper 15% stijgen.
    Overigens neigt een munt van zo’n probleemland doorgaans juist iets harder te dalen dan o.b.v. koopkrachterosie gerechtvaardigd waardoor e.e.a. voor buitenlanders ietwat goedkoper wordt (zie de broodprijs in USD) of omgekeerd: buitenlandse inkomsten in local currency dus juist harder stijgen dan de inflatie. Anders gezegd: als u een flat in het buitenland had verhuurd voor USD 1000 dan zou die, niet slechts in EUR uitgedrukt in waarde stijgen doch zelfs in broden uitgedrukt.

    Goed, het louter cijfermatige verhaal zal ik hier maar afronden.
    Bedenk evenwel dat ik met mijn inflatiecijfers niet eens overdreef. De hoogste jaarlijkse stijging in bovenstaande voorbeeldje was amper 300%. Er zijn voorbeelden volop waarbij dit het percentage per maand was (ik herhaal: lees Bernholz).

    Nu eerder een filosofische noot:
    Geen enkel slachtoffer, noch in Venezuela, noch in Weimar Duitsland, noch elders, had van tevoren ingeschat dat dit hem zou overkomen. Immers, indien ja, dan had ie wel tijdig verkocht en was ie wel tijdig geemigreerd. Ja, enkele hebben dat tijdig gedaan maar dat is een handjevol vergeleken bij de miljoenen die zich vergisten en zich dat later berouwden. Miljoenen Venezolanen en miljoenen Duitsers (om slechts die 2 te noemen) hebben zich vergist, denkende dit zoiets hen niet zou kunnen overkomen.
    Ik hoop dat u zich niet vergist en u zulks een lot bespaard blijft.

    LBNL wat nu als het probleem (de oorzaak is een schuldenbubbel die vroeg of laat weggeinfleerd wordt) zich nu niet beperkt tot een enkele land (zoals “Euroland”) doch globale proporties aanneemt, waardoor die USD (net als het GBP en zelfs de CHF) in hetzelfde bedje ziek is? Wel … er is een soort geld met ca. 6000 monetaire geschiedenis achter zich, wat centrale bankiers niet simpelweg kunnen bijdrukken: goud en zilver.
    Bedenk dat zowel de VS als de EU en in feite de hele wereld op een schuldenbel surft, ca. 1,5x groter dan die van 1929, aan de vooravond van de grote depressie die 10 jaar duurde, 15 zelfs indien men WOII beschouwt als onderdeel van die depressie.
    Trek zelf uw conclusies en doe wat u meent dat het verstandigst is.

    Ik heb geen glazen bol en kan me schromelijk flink vergissen.
    Wie zich echter vergist met al zijn eieren in 1 mandje is mogelijk echter nog slechter af…

   • addendum:
    Ziehier de link naar het voortreffelijke werk van Bernholz waarbij hij uitgaat van historisch vastgestelde feiten eerder dan zoals menig “vermaard” economist zomaar ex-cathedra modellen te bouwen die plausibel klinken doch losstaan van de realiteit en daarmee zowel verklaar als voorspekrcht missen.
    https://www.goldonomic.com/Monetary_regimes_and_inflation.pdf
    Veronachtzaam dus gerust het stukje getheoretiseer (al ben ik geneigd Bernholz goeddeels gelijk te geven), maar neem graag kennis van wat zich eerder in vele landen heeft afgespeeld. Destileer er desnoods uw eigen conclusies uit, die mogelijk afwijken van die van Bernholz’, maar laat deze vooral gebaseerd zijn op kennis van vaststellingen.
    Veel leesplezier en investeringssucces gewenst.

   • @Scrutinizer Bedankt voor je uiteenzetting het is zeer duidelijk. Ik ken Bernholz van horen zeggen en andere mensen die ik volg quoten ook regelmatig eruit. Als ik tijd heb ga ik zeker die stof tot mij nemen.
    Onder de huidige economische omstandigheden heb ik mijzelf en gezin goed financieel ingedekt tenminste tot zover mogelijk in Nederland. Ik heb mijn geld in verschillende mandjes liggen zoals ik al heb aangegeven. Sterker nog ik hou er zwaar rekening mee dat wat u net uiteenzet dat dit ook zal gebeuren. De crisis uit 2008 gaat zich herhalen en zal 3 to 4x zo groot zijn. Daarom heb ik ook tegengestelde investeringen staan zowel op forex als in de crytomarkt. Shorts en long’s, stort de markt in elkaar doordat er een bank omvalt of een crypto. Ik ben er zelf van overtuigd dat Bitcoin/crypto het nieuwe geldsysteem word in de toekomst dan kan ik ruim voor mijn pensioen stoppen met werken.
    SunTzu: If you can’t win them, join them. 😉
    Momenteel zit ik met een vrouw en 2 jonge kinderen en daarvoor blijf ik nog in Nederland maar zodra die de deur uit zijn is het dag Europa.
    Het systeem is verrot, en op zijn end. Hierom zijn ook in het verleden meerdere oorlogen gestart in het verleden, het was gewoon een reset van het banken/geld systeem.
    Bedankt voor de link, mvg Bas

  • @Bas
   Het doet me plezier vast te stellen dat u e.e.a. goed voor mekaar hebt, temeer omdat we heel wat met mekaar gemeen lijken te hebben: naast onze inschatting omtrent de aankomende crisis, ook de jonge kinderen.
   Alleen was JUIST dit voor mij een reden om de EU te verlaten. Ik ben dankbaar dat ik in de jaren ’70, ’80, ’90 mijn jeugd in Europa heb beleefd (m.i. zonder enige twijfel toen de beste plek ter wereld), maar voor mijn eigen nageslacht zag en zie ik de toekomst er maar somber in.
   Zelf hoefde ik niet zozeer kinderen, maar mijn vrouw wou er perse. Ik heb toen gezegd: OK, we kunnen er maken maar op 1 voorwaarde en dat is dat we eerst zorgen dat we een permanente verblijfsvergunning hebben in een veilig land, want ik wil geen kinderen in de wereld zetten in toekomstig oorlogsgebied. We zijn dus in Uruguay de immigratieprocedure opgestart en pas nadat we de definitieve verblijfsvergunning hadden, zijn we aan kinderen begonnen.
   Achteraf bekeken, had het allemaal veel sneller gekund aangezien wie er geboren wordt automatisch de Uruguayaanse (dubbele) nationaliteit heeft EN ouders van een minderjarige Uruguayaan automatisch veblijfsrecht hebben (via een ander loket en ongeacht de normale criteria zoals strafblad etc.) m.a.w. als we ginder (desnoods als teurist) een baby op de wereld hadden gezet, dan zouden we 3 maand later alle papieren hebben i.p.v. dat het 3 jaar duurde.
   Maar goed, dat zijn praktische details. Mijn punt is: JUIST kinderen waren voor mij DE reden bij uitstek om de vlucht vooruit te maken want wat ons te wachten staat is niet slechts een economische crisis die de jaren ’30 van vorige eeuw zal overtreffen, doch deze zal m.i. onvermijdelijk resulteren in sociale onrusten uitmondend in burgeroorlog, simpelweg omdat de autochtone bevolking nu reeds met een hoop onderbuikgevoelens zit maar die nog in toom worden gehouden door de vrees om bij een pegidademonstratie opgepakt te worden, een strafblad te krijgen en wellicht dan zijn baan kwijt te geraken en geen ander te vinden. Welnu, als in een depressie de werkloosheid oploopt tot 30% en ontslagenen hun hypotheek niet meer kunnen betalen en dakloos worden, waardoor er spanningen optreden in het gezin en men ook zijn vrouw (en kinderen) kwijtraakt, wat heeft de misnoegde dan nog te verliezen? Niets meer, immers hij is alles al kwijt, en dan … gaan alle remmen los. Als er dan een politicus opstaat die met de nodige retoriek weet in te spelen op die gevoelens (al of niet terecht, dat is pragmatisch gezien zelfs niet eens relevant), dan is het voorspelbaar wat er staat te gebeuren.
   Maar in Nazi-Duitsland was het zwarte schaap een groep die nog geen 2% van de bevolking uitmaakte, dus die stonden voor de praktische keus tussen vluchten (naar New York, of Buenos Aires etc.) of onderduiken en zich vooral gedeisd houden. De groep die nu geviseerd zal worden, is evenwel ca. 10x zo groot (landelijk gemiddelde) en met in de grote steden eerder met percentages rond de 40. M.a.w. als die geviseerd worden, gaan ze niet vluchten of onderduiken doch slaan ze terug en dan wordt NL, VL, BRD, F, S, … (kortom nagenoeg heel Europa m.u.v. de Visegrad) gewoon 1 groot Joegoslavie.
   Oftewel een EU-wijde burgeroorlog, is wat er m.i. voor de deur staat. Niet bepaald een omgeving om mijn kinderen in te laten opgroeien, noch om mijn ouders in achter te laten… Dus als enig kind heb ik hemel en aarde bewogen om hen te overtuigen om mee te komen.
   Meer hierover kan u lezen in mijn reacties onder dit artikel:
   https://www.vrijspreker.nl/wp/2015/10/waar-moet-je-heen-als-woiii-uitbreekt/
   NB voor de goede orde: ik hou me verre van een oordeel over bevolkingsgroepen en “schuld”. Immers in een oorlog vallen aan weerszijden vele onschuldige slachtoffers en als ik of een van mijn familieleden om het leven kom, in een oorlog, doet het niet ter zake of de groep waartoe men behoort nou de goede of de slechte is (op het niveau van hun leiders vooral). Kortom: ik beschrijf slechts welk scenario ik verwacht en waarvoor ik besloot maatregelen te nemen, los van wie nou precies waarvoor verantwoordelijk is. Maar de sequence of events lijkt me eerlijk gezegd voorgeprogrammeerd.
   Veel geluk, wat u ook besluit.

   • Niet lullig bedoelt
    Maar waar je ook heen gaat
    Het eindigt altijd in een kist
    Met of zonder oorlog
    De rest in opvulling, vaak gedreven Door angst

   • Tja Scrutinizer, mijn 2 kinderen 6 en bijna 8 jaar. (ik noem ze mijn kinderen en ze noemen mij zelf pappa, maar zijn van m’n vrouw, 2 verschillende vaders. Hun eigen vaders kijken niet eens naar ze om en hebben ook geen ouderlijk gezag of erkenning) hebben in de afgelopen jaren veel meegemaakt. Door mijn vrouw haar moeder (oma) was ze de jongens bijna kwijt, dit is al gebeurd bij haar dochter. Ze zijn gesleept van huis naar huis en opvang naar opvang. Dit dreigde weer te gebeuren en ik heb ze alledrie vorig jaar in huis genomen. Eindelijk na bijna een jaar bij mij te hebben gewoond komen de kinderen en mijn vrouw eindelijk tot rust en ze mag weer contact hebben met haar dochter omdat oma uit de picture is.
    De jongens hebben weer vriendjes gaat goed op school, verhuizen naar het buitenland zal nu geen optie zijn omwille van het bovenstaande. Echter als echt shit hit’s the fan in west Europa ja dan ben ik wel weg uit Nederland, dan zal het wss Canada of iets in die richting worden.
    Wat er in wereld gebeurd is inderdaad voorgeprogrammeerd, maar er zijn meerdere uitkomsten. Met name de elite/globalisten proberen door mind control (media en tv en politiek) Een Timmermans een Verhofstadt e.d. 1 van de uitkomsten in de toekomst af te dwingen. (er zijn meerdere opties nog in de toekomst en de kaarten zijn in west Europa nog lang niet uitgespeeld. Dat wil nog niet zeggen dat dit gaat lukken, aangezien dat de voorstellen zo bizar en absurd zijn en het volk in meerdere landen zich al verzet glipt het hun door de vingers (agenda 2020-2030) BREXIT is daar al een mooi voorbeeld van. Londen is het financiële hart van de wereld en heeft zich afgescheiden van dit hele gebeuren. In Frankrijk is een burgeroorlog. De media brengt in iedergeval in in NL niet zo maar er is een burgeroorlog en Fr. is zoals gewoonlijk het ‘testland’ om te kijken of de bevolking het pikt. Niet dus. Dit is een oorlog in de EU de links al verloren heeft maar zelf nog niet beseft. Ik ben van mijzelf redelijk positief ingesteld volgens sommigen wel tè, maar ik denk zelf dat het wel goed komt. Gaat het alsnog de verkeerde kant op, vertrek ik naar noord Amerika (canada) ofzo en ik ga daar wel trucken Maar momenteel is dat nog geen optie zie bovenstaande. De soep word niet zo heet gegeten als die word opgediend. Maar ik blijf erbij dat jezelf goed op financieel gebied moet indekken. AL ik enkele naar mijn woonwijk kijk zullen er 100den zijn die eerder een probleem krijgen dan ikzelf.
    Ik wijs ook geen bevolkingsgroepen de schuld aan, wel de EU politiek en multinationals waar de meeste in Brussel CEO van zijn want die stuurt met een hidden agenda (2020-2030) Europa een bepaalde kant op maar dat wil nog niet zeggen dat dit zal lukken.

   • Beste Bas,
    Oops die persoonlijke juridische complicaties had ik niet kunnen bedenken.
    Dat maakt het wel alstiger inderdaad.
    Maar probeer je toch alvast eerder voor te bereiden en wel om de volgende reden.
    Als over enkele jaren eindelijk iedereen wakker is omdat de realiteit niet meer te ontkennen valt wanneer de kogels je bij wijze van spreken dagelijks om de oren vliegen en je buurman en je zwager al zijn omgekomen, dan zullen plots miljoenen mensen willen emigreren. (Bedenk dat ook als 98% blijft en slechts 2% van de 500 europeanen weg wil, we spreken over 10 miljoen mensen).
    Uiteraard kiezen die niet allemaal dezelfde bestemming maar anderzijds is de lijst kandidaatlanden in wezen behoorlijk kort. Immers u zal waarschijnlijk nog geinteresseerd zijn in Afghanistan (Taliban), noch in Congo (malaria en slechte gezondheidsinfrastructuur), noch in Antarctica (vrieskou) en ditzelfde geldt voor de meesten. Dus ook al kiest niet iedereen voor Uruguay of Canada, toch is het lijstje landen waaruit men ueberhaupt kan kiezen uiterst kort.
    Die landen dreigen dus overstelpt te worden door een Tsunami aan gegadigden en zullen die toestroom willen indammen door hetzij de grenzen simpelweg dicht te gooien, hetzij de criteria fors aan te scherpen, bv. hogere vereiste investering of diplomavereisten etc. waardoor menigeen die zich vandaag nog makkelijk zou kunnen kwalificeren, over enkele jaren uit de boot dreigt te vallen.
    Als u nog niet meteen de grote stap wil zetten, wat ik kan begrijpen, zou u er m.i. verstandig aan doen om alvast het papierwerk rond te krijgen voor de hel losbarst, en dan wel in een land waar geen minimum aanwezigheid van (typisch 183 dagen/jaar) geldt. In dat opzicht is m.n. Panama ideaal: daar kan u vrij laagdrempelig in aanmerking komen en gewoon thuis in NL afwachten nadat u de boel in gang hebt gezet en vervolgens een verblijfsvergunning krijgen zonder de verplichting er daadwerkelijk te verblijven. Kortom, het perfect plan B om in uw la te hebben liggen vor het geval dat.
    In de meeste andere landen zal u dit niet lukken.
    Ik ben geen expert (meer) qua wetgeving in alle 10 landen uit mijn eerstijdse shortlist (waar Canada mee opstond) maar vrees dat het daar niet lukt. Check dat gerust zelf.
    Overigsens is het daar, eenmaalm boven de 50, zeer lastig om een greencard te krijgen. Als werknemer zal het neit lukken. Als ondernemer wel, mits u ca. CAD 2mln bereid bent te investeren in een zaak er en 5 Canadezen emplooi verschaft.
    Ik kan slecht hopen dat u zich dat kan veroorloven EN dat u zo ondernemend is (dan wel jonger is dan 50 jaar). Zoniet dan onderzoekt u best de mogelijkheden elders (bv. in Panama). Weet dat Australie en Nieuw-Zeeland een systeem hebben, wat zeer vergelijkbaar is met het Canadese doch een nog grotere investering vereist nl. AUD 5mln, cq. NZD 5mln. Dus als Canada om die reden afviel, vergeet AUS en NZ dan maar alvast.
    Veel succes verder, ook met “uw” kindjes.

 4. Beste investering is Familie & vrienden ! preppen is een goede 2de (vruchtenbossen planten, visvijvers kweken)!

 5. Als je sec naar Deutsche Bank kijkt, de volgende verklaring;
  morgen komt Deutsche Bank met cijfers. Ik durf te voorspellen dat het aandeel nagenoeg niet zal dalen voorlopig omdat….;
  de omvang van de problemen na de kredietcrisis bij Dbank met uiterste zorg worden toegedekt (de slechte leningen telkens een andere naam te geven/ te zeggen dat ze verkocht zijn twerwijl er weer nieuwe opduiken in de boekhouding).
  Deutsche Bank is inmiddels technisch failliet. De restanten van de slechte leningen zijn vele malen groter dan het restant eigen vermogen. Je zou zeggen dat de Duitse regering dan in enorme paniek moet leven en niet weet hoe het zich morgen moet handhaven. U begrijpt dat als DBank kukelt dat de rest het ook best moeilijk krijgt. Maar nee, dat valt wel mee want Europa helpt mee. Op grond van het Europees Stabiliteitspact (klinkt goed, he?) wat er even tussen neus en lippen is doorgeduwd, mag het land dat in de problemen komt andere landen aanwijzen om het op te helpen lossen. En als je nu naar Europa kijkt dan komt vooral Nederland in aanmerking om een probleem van in elk geval ca. 300 mrd te helpen oplossen. Dat heeft ome Rutte toch even mooi voor elkaar gebokst als visionair toekomstig Europees leider. Hoe we hier toch blind mee akkoord zijn gegaan?. Rutte stelde; geen cent meer naar de Grieken. Maar de zin was nog niet klaar toen we begonnen te klappen, er kwam binnensmonds achteraan; dat geld gaat voortaan naar Duitsland. En daar had het Verenigd Koninkrijk dus mooi geen zin in. En toen begon Merkel “overklaarbaar te trillen” en werden de pensioenpotten met belachelijke rekenrente regeltjes maar alvast opgepot. Zodat dat straks weer (zwaar belast) kan worden uitgekeerd als de problemen bij Dbank echt duidelijk worden en dat vehikel gestut moet worden (met ons belastinggeld).
  Britten lusten een pilssie, houden van een feestje maar zijn echt niet dom. De hele wereld bankiert daar, zij weten hoe erg het is en gaan daar mooi niet aan meebetalen. Nu is het hoog tijd voor de NEXIT (kwart over twaalf). De vraag is alleen hoe groot is de schade dan vwb de handel met failliet Duitsland als we de NEXIT doorvoeren?. Lijkt me wel mee te vallen. De Duitsers kunnen net zoals Griekenland destijds in hun uppie de zaken afhandelen door op aanwijzing van “Europa” hun havens en vliegvelden te verkopen en terug te huren. Wij hebben geld zat hoor in onze pensioenpotten om het te kopen. Weggeven mag Rutte zelf doen van zn eigen geld. De komende verkiezingen heeft hij al weggegeven wat mij betreft door de slinkse achterkamertjes politiek en het verkopen van halve waarheden aan de argeloze bevolking. Aan zijn eigen ambtenaren die al vele vele jaren op 0 staan en dus achteruit boeren. Omdat Rutte wat te vertellen wil hebben in Europa straks. Als je visie wil……

  Bron: https://www.iex.nl/Column/492803/Waarom-Dalen-We-Niet/reacties.aspx?page=1

Comments are closed.