Zo af en te kijk ik een uitzending van Robert Jensen, en een week of wat geleden gaf hij een antwoord op de vraag: hoe komen we uit de corona crisis/waanzin? Kort samengevat kwam zijn antwoord erop neer, dat de mensen die nu wakker zijn geworden, mentaal gezien al uit de crisis zijn. En dat zodra je er niet meer aan mee doet, je eigenlijk al gewonnen hebt.

Dat gevoel kreeg ik bij het zien van onze leden tijdens de eerste virtuele bijeenkomst van onze vrije commune in spe. Op dezelfde wijze dat een vaccin een virus kan ‘dwingen’ te muteren, zo heeft deze crisis een duw gegeven aan vrijheidslievende mensen om een noodzakelijke stap te zetten naar een betere vorm van samenleven.

Wat een prachtige club hebben we bij elkaar. Allemaal mensen die met twee benen in het leven staan. Geen zwevers, geen dromers, geen radicalen maar realisten met het hart op de juiste plaats en een goed functionerend moreel kompas.

Graag wil ik de lezer erop wijzen dat de bijeenkomst slechts om puur pragmatische redenen virtueel was: zo hadden we leden uit Nederland, Zwitserland, Portugal, Vlaanderen, Florida en ondertekende vanuit Panama. We gaan zo spoedig mogelijk fysieke bijeenkomsten houden, ongeacht of Pinokkio Rutte en Clown Hugo weer eens een Ausgangssperre afroepen.

We gaan ongetwijfeld een donkere winter tegemoet. Bedrijven worden gesloten, ongeprikten worden gediscrimineerd, en de propaganda staat op standje 11. Maar zolang we een doel hebben, is er een goede reden om op te staan en onze dag te beginnen. We kunnen toewerken naar een fantastisch voorjaar, waarin we ons oude leven opzeggen en een nieuwe weg inslaan.

Ieder van ons zal offers moeten brengen. Ons comfortabele leven moeten we verlaten voor iets wat nog onzeker is. Een huis dat we met veel werk hebben opgebouwd moeten we verkopen of verhuren. Onze inboedel in opslag of op marktplaats zetten. Ontslag nemen en aan de slag als zelfstandige. Leven van spaargeld dat aan inflatie onderhevig is of leven van beleggingen met onvoorspelbaar rendement. Dat zal soms erg zwaar zijn.

Maar weet ook dat je er niet alleen voor staat!

Libertariërs zijn uiteraard tegen opgelegde solidariteit. Maar vrijwillige solidariteit, behulpzaamheid en vrijgevigheid is niets op tegen. Nu onze persoonlijke veiligheid in het geding komt, hebben we elkaar hoe dan ook nodig. Daarom is het belangrijk om onze groepscohesie zo snel mogelijk zo sterk mogelijk te maken. Want alleen dan kunnen we een succesvolle gemeenschap opbouwen, weerstand bieden en een nieuw begin maken.

Marnix

Eerdere artikelen in deze serie: deel 1deel 2deel 3, deel 4

12 REACTIES

 1. Een prachtig initiatief! Met een groep sta je sterker en kun je iig zelfvoorzienend zijn qua basisbehoeften.

  Emigreren naar een ander land betekent ook het achterlaten van vrienden, familie en werk. Een grote stap als je alleen bent, en helemaal met vrouw en kinderen met ieder hun eigen wensen en toekomstverwachtingen. Voor ons daarom een brug te ver. Daarom willen we een dergelijk NAP-commune in Nederland beginnen. De controle en regulering is hier wel groter dan in ruraal Spanje, maar je kunt hier terugvallen op een breed sociaal netwerk. We laten ons inspireren door concepten als http://www.erfdelen.nl, waarbij vijf tot tien gezinnen een grote boerderij kopen en opdelen.

  Als je interesse hebt, neem gerust contact op! @Ratio: mag dat via jou? (info@vrijspreker.nl)

 2. Voor wie het hier nog wil proberen: 😁

  4 december 2021
  Samen voor Nederland – Utrecht – 76 organisaties
  Locatie: Neude
  Verzamelen: 12:00 uur
  Vertrek: 13:00 uur
  Einde 16:00 uur

  Nederland maakt zich op voor een massale demonstratie. Het enige gepaste antwoord op de huidige en de aangekondigde maatregelen. Want er valt niet langer te leven met deze vrijheidsbeperkingen. Daarom gaan we de straat op. Weer. Maar elke keer met méér mensen! Kom mee demonstreren in Utrecht. Met al je vrienden, familie, kennissen en collega’s. Nu komt het erop aan!

  https://youtu.be/j5KHrpSnRnI

 3. Wat een prachtige club hebben we bij elkaar. Allemaal mensen die met twee benen in het leven staan. Geen zwevers, geen dromers, geen radicalen maar realisten met het hart op de juiste plaats en een goed functionerend moreel kompas.

  Geen radicalen? Ik denk dat de meeste Nederlanders het libertarisme zullen zien als ‘radicalisme’. Of dat dan heel erg is, of niet, moet je zelf uitmaken. Ik denk dat het niet zo relevant is, of mensen je zien als gematigd of radicaal. Ik bedoel, Rutte en de Jong zijn zogenaamd niet radicaal, maar sturen wel op desastreus beleid af.

  De massa bepaalt wanneer iets radicaal is en wanneer niet. Als 34 miljoen mensen achter Mao aanlopen, is zijn gedachtegoed ‘heel gematigd’. Als een klein groepje anarchistische teksten bestudeerd, dan zijn dat ‘radicalen’

  Als ik tegen 2 G ben, ben ik ‘een haast terroristische wappie, die geradicaliseerd is’. Als ik voor 2 G ben, dan ben ik ‘een man vol medeleven’

  Je snapt mijn punt.

  Daarom willen we een dergelijk NAP-commune in Nederland beginnen.

  Dit lijkt mij wel een goed plan. Je kan altijd het experiment aangaan. Iets opzetten binnen de orde, zodat je niet meteen vervolgd word, maar je dan wel van de orde onttrekken. Een pacifistisch anarchisme.

 4. Wanneer is iets een schending van mensenrechten, een verregaande aantasting van de fysieke en psychische integriteit.
  Of kun je hiervan pas spreken nadat je ervan slachtoffer bent geworden.
  Geen daden slechts woorden dus

  • Dat hoeft niet. Je kan schade ondervinden, en de dader zal die dan moeten compenseren, maar er kan ook schade voor je dreigen. Als iemand een pistool op je richt, maar nog niet schiet, dan mag je daar actie tegen ondernemen om erger te voorkomen.

   Die actie moet wel proportioneel zijn. Als je iemand doodschiet, omdat hij je een duw heeft gegeven, veroorzaak je veel meer schade bij de dader dan hij bij jou. Het ligt voor de hand, dat je die bij zijn nabestaanden compenseert. Een uitzondering hierop is als jouw represaille maatregelen al bekend zijn bij de dader (denk aan het bordje “Private property. Trespassers will be shot.”).

   • Het Eerste Duitse Rijk van Kaiser Wlhelm kende ook geen grondeigendom. Alle Duitse gebied werd in een Stichting zonder enig winstoogmerk gebracht. Gebruikers moesten een pachtsom betalen. Met de inkomsten werden pensioenen voor iedere burger gegarandeerd en werd de landsverdediging betaald.

Comments are closed.