Het project om een vrije kapitalistische commune te stichten gaat verder. De tweede “expeditie” vindt deze week plaats. Het zoekgebied is Galicië (noordwest Spanje). Het ideaal is een verlaten dorp te revitaliseren. Hieronder enkele foto’s:
De onderste foto is genomen binnen een huisje, je ziet dat de daken niet altijd meer waterdicht zijn. Je krijgt vrijheid niet cadeau, de mouwen moeten worden opgestroopt.
Eerdere artikelen in deze serie IV, III, II, I
Peace of cake!
https://youtu.be/xktwDfasPGQ
Een goed initiatief zo op her eerste oog. Volgens mij als buitenstaander zitten daar echter twéé levensgrote en levensgevaarlijke (in de zin van voortbestaan van..) problemen in het vat.
1. Spanje is full-member van een superstaat in wording met sterk totalitaire trekjes (of je dat nu communistisch of fascistoïde noemt maakt niet veel uit, ze hebben beide niets met ‘vrije geesten’).
2. De Partido Socialista komt er regelmatig aan de macht en zal door de superstaat ook worden bevorderd.
En dan heb ik het nog niet eens over Spanje’s neigingen in de recente geschiedenis om te vervallen in totalitaire regimes / sterke staat en de behoorlijke afhankelijkheid van subsidies van de superstaat…
Misschien had dit initiatief beter vér buiten de EU opgestart kunnen worden? Het zou me niet verbazen als dit een succes wordt over 10-15 jaar opeens de Guardia Civil binnenvalt met een of ander verzonnen probleem dat de dan geldende wet overtreden wordt en de hele zaak in beslag genomen wordt.
@Schimanski
Noord Spanje is niet zo blij met Madrid en het streven naar autonomie kan sterker worden. Daarnaast zitten sommige lege dorpen op 40 minuten rijden van de dichts bijzijnde koddebeier. Of andere overheidsdienaar.
Echter, het is inderdaad het beste buiten de EU te zoeken. Zwitserland is te duur. Ga je buiten de EU dan kan je niet in een paar dagen naar je dorpje rijden, de drempel wordt dan veel hoger
Ja ik begrijp het dilemma, het moet haalbaar zijn. Ik ben ook aan het nadenken en onderzoeken, al bijna 2 jaar. Als enthousiast geschiedenisliefhebber weet ik dat Europa het continent is waar de mééste oorlogen van de wereld zijn geweest (over schermutselingen heb ik het dan niet). De vorige eeuw twéé wereldoorlogen en in 1870 de voorloper ervan, de Duits-Franse oorlog die als het wapentuig beter was geweest en in ‘verdragen’ ook ook ‘wereldoorlog’ genoemd zou zijn. Die oorlogen waren echter helemaal geen wereldoorlogen, het heet alleen maar zo vanwege de eurocentrische kijk op de wereld. Het waren alleen maar oorlogen van Europa én zijn koloniëen. Die lagen toen nog in Afrika en delen van Azië. Daarbuiten was er géén oorlog (Japan was daar dan de agressor als bekend). De laatste oorlog in Zuid-Amerika was in….. 1870, wist je dat? Zowel de 1e als de 2e wereldoorlog zijn daar helemaal aan voorbij gegaan. Een 3e wereldoorlog of een slappere versie daarvan zal wéér in Europa uitgevochten worden, nu zijn er geen koloniëen meer, dus daar zal weinig gebeuren. Afrika is onstabiel, Noord- en deel van midden-Amerika is het machtgebeid van de US, Azië is overbevolkt en China heeft de aspiraties én de macht die Japan voor 1940 ook had. In Zuid-Amerika heeft de hele bevolking een diep wantrouwen tegen en hekel aan de US, door decennialange machtspolitiek daar, en ze hebben hun eigen lokale supermacht in ontwikkeling die het afbrokkelende Amerika succesvol weerstaat, nu al: Brasil. Het streven van een superstaat EU zal leiden tot machtmisbruik, onderdrukking in heel Europa en waarschijnlijk vroeg of laat maatschappelijk destabilisering, opstanden, burgeroorlogen en – oorlogjes en wat meer, dar wil je ook niet midden in zitten. Denk dus aan de lange termijn en niet aan het gemak van de korte termijn, je wil de komende decennia echt niet in Europa wonen. Santana zong het al: Europa, Earth’s Cry Heaven’s Smile..
Het derde punt:
De maffia? Is dat geen gevaar?
Ik heb mijn mening over de maffia herzien. Het is de “cosa nostra”, dat betekent “onze zaak”. Vooral een familieaangelegenheid, structuren van vóór de fiscaalstaat met eigen regels. Ik heb zeer grote sympathie voor het feit dat ze anti-staat zijn. We hebben dezelfde doodsvijand. Minder sympathie heb ik voor de geporteerde afpersingen en wreedheden, ofschoon ik denk en hoop dat dat aspect bewust uitvergroot wordt. Ook denk ik dat de criminaliteit van die organisaties sterk worden bevorderd door de overheid die vrijwel alle takken van bedrijvigheid zodanig heeft gereguleerd dat er, als je werkelijk met de overheid helemaal hebt afgesloten, weinig anders opzit dan in gecriminaliseerde takken van sport geld voor je levensonderhoud te verdienen. Ik zie hetzelfde mechanisme in de kleine nog overgebleven pockets van zigeunergroepen of de islamisten in Brussel ( ik hou niet van newspeak, scheer je weg politiek correcten).
Dus ook bij het thema maffia denk ik wel dat zonder een beheersende overheid het probleem veel kleiner zou zijn. En dat gaat in tegen de heersende mening dat je juist een overheid nodig hebt om afpersers te bestrijden. Ik zou bijna denken: juist niet! Als ik de mogelijkheid zou hebben mezelf samen met vrienden te verdedigen, dan lagen afpersers snel onder de groene zoden.
De maffia zit vooral in Italië diep in de maatschappij. In zo’n aparte afgelegen gemeenschap zul je je moeten bewapenen, al was het maar voor de wolven die daar nu natuurlijk ook weer zullen toenemen, nu ze niet meer afgeschoten mogen worden in de EU, al zouden ze je kleine kind verscheuren. Ook dat is in Spanje en sinds de vorige totalitaire heerser, Franco, is het wapenbezit daar ook niet meer mogelijk. In Zuid-Amerikaanse landen mag dat meestal wel in landelijk gebied, die zijn zó groot dat de overheid daar niets kan, letterlijk. Alleen al het rijkste en modernste land daar (met n.b. een eígen grote oliemaatschappij Petrobras en na Boeiing en Airbus de 3e grootste vliegtuigbouwer ter wereld) is nét zo groot als de hele EU, létterlijk multicultureel omdat púre witten, zwarten of roden al eeuwen gemixt zijn, er geen godsdienstconflicten zijn omdat 95% of zo katholiek is en nog wat protestants, moslims zijn er zo goed als niet. Andere landen als Argentinië, Chili, Bolivia, Paraguay, Uruguay zowat idem. Je hoeft je niet al te druk te maken over stookkosten, benzineprijzen (het continent heeft twéé landen die olie-exporteur zijn), vleestax, nicotinetax, alcoholtax en andere van die maffe hobbies. Het modale inkomen ligt daar omgerekent op € 250-400 p.m., het minimum nog een stuk lager. De oorlog in het oosten van Europa is daar zo goed als geen nieuws: verweggistan.
Voordeel is dat er daar 0 streven is naar één supercontinent, de landen níet digitaal te controleren zijn omdat de fysieke infrastructuur er niet is en niet aan te leggen is, ze zijn veel te groot. Ik wist het wel als ik de kans zóu hebben.
Ja, ja
In Italië vooral hé
Ja en wolven natuurlijk. Maar die zijn er meestal snachts, dacht ik.
Brazilie is een geweldig land, maar gevaarlijk. Ik kom nogal wat Brazilianen tegen en ze zijn allemaal gevlucht voor de criminaliteit. Het is wat beter in het zuiden waar de blanken wonen. Maar nog altijd heel erg oppassen. Eenvoudige kleding dragen, nooit waardevolle spullen als een slimfoon of een camera bij je hebben. ’s Avonds alleen bevriende taxi’s nemen. Wat munten in je linkerbroekzak en wat in je rechterbroekzak om af te geven als je overvallen wordt. Als je overvallen wordt, je geld afgeven en geen kwinkslagen maken of andere bijdehante daden want je wordt ter plekke afgemaakt. Het schijnt na een tijdje te wennen.
Ja, dat Braziliaanse carnaval etc, dat zou ik weleens willen meemaken
Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat veel Nederlanders die zich onder het kopje “intellectueel rechts” laten scharen, verhuizen – of reeds verhuisd zijn – naar Portugal. Ik weet er het mijne nog niet van, maar zodra ik meer weet, zal ik er eens een artikeltje op VS aan wagen.
Nouja, als Nederland compleet dichtslibt, moeten mensen misschien sowieso maar gaan emigreren. We hebben het voordeel dat we meestal wel Engels spreken, etc
Ik zit er soms ook over te denken
@ Een oude bekende
Fiscaal is Portugal aantrekkelijker
Dat is interessant Portugal, ook niet zo’n overdreven duur land en heel vriendelijke mensen heb ik begrepen en heeft ook die ‘wereldoorlogen’ helemaal niet meegemaakt, de laatste buitenlandse soldaat die het land binnenviel was van Napoleon. Het land heeft al meer dan 200 jaar geen oorlog meer gehad, zo zie je weer dat wat wij als belangrijke ‘wereldgeschiedenis’ leren vooral de geschiedenis van centraal- en west-europa is. Zitten ook wel wat pensionada’s heb ik weleens gehoord. Eigenlijk zouden heel veel mensen daar heen moeten trekken die het hier wel gezien hebben met de échte wappies, als je met genoeg bent hoef je niet zo afgelegen te gaan wonen, want geloof me als je god weet hoe lang rijden af bent van een winkel, een apotheek, een dokter, tandarts vertrek je daar op een gegeven moment weer. Daarom liggen die zéér afgelegen dorpen ook vaak leeg, dat is niet voor niets.
Portugal 10 jaar belastingvrij als pensionado, daarna hakt het weer erin. Oorlogen tot 1975 in de voormalige koloniën.
Hongarije altijd belastingvrij voor pensionados. Veel Duitsers en Oostenrijkers daar, moet je een beetje van houden.
Zwitserland ook praktisch belastingvrij voor pensionados behalve als je nog inkomen verwerft en lage BTW tarieven. Maar het beste is een leven zonder vaste woon- en verblijfplaats. De beste verzekering tegen overheidsinmenging in je leven.
Portugal eldorado voor pensionado!
https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-2814276/portugal-fiscaal-paradijs/#:~:text=In%20deze%20nieuwe%20wet%20staat%20vermeld%20dat%20o.a.,buitenlanders%20te%20bewegen%20om%20naar%20Portugal%20te%20emigreren.
@Jhon.
Interessante link. Echter lijkt de regeling niet altijd toepasbaar: ***Voor Nederlanders zal deze gunstige Portugese pensionado-regeling geen effect hebben. Over deze inkomsten zult u (helaas) in Nederland belasting gaan betalen*** Je inkomsten uit NL arbeid lijken niet belast te zijn.
@Schimanski
Portugal is mbt onroerend goed al een stuk duurder dan Spanje.
Exatamente!
De tijd van koopjes is inmiddels voorbij. Ook in Centraal, het arme gebied, schieten de prijzen van onroerend goed omhoog.
https://www.theportugalnews.com/news/2022-04-15/the-property-market-is-hot/66399?fbclid=IwAR2cKUHOSUn4oVp_1tS7kE-9frO3rf4nQni1UqeJthTn6h0demC2Lsh7wq0
Castelo branco gebied is nog min of meer betaalbaar.
Dat artikel ‘eldorado voor pensionado’ is 8 jaar oud….. en het wordt daar dus ook steeds duurder. Had me slecht geïnformeerd dus. Zwitserland is ook een peperduur land met bijna alles. In centraal Europa worden altijd Europa’s oorlogen en oorlogjes uitgevochten en het EU-model van dat onmogelijk maken is nu overduidelijk verlaten, met de retoriek van de EU zelf en vooral centraal-europese landen. Dus als je in Europa blijft kun je het best aan de rand ervan zitten. Het blijft toch het beste voor de lange termijn om het continent helemaal te verlaten, alle Westerse landen idem en ook Afrika en het midden-oosten, dat zijn kruitvaten. Als je dan toch wil moven kun je het beste naar een land gaan waar het gemiddeld wat warmer is en vooral waar het gemiddelde inkomen een stuk lager ligt. In een land als Suriname b.v. kost een heel vers brood in 2022 omgerekent € 1.20….. Die 4-5 G-netwerken als in de EU uitgerold hebben ze daar niet en laten die nou net nodig zijn om een allround digitaal controlesysteem in de lucht te kunnen houden, en zo kun je nog ‘many dozens’ landen vinden die zo zijn. Alleen moet je wel een inkomen hebben ergens van.
Montenegro misschien. Blijkbaar willen ze zichzelf heruitvinden als blockchain hub. Vaak gaat dat gepaard met bestuur wat libertarische sympathieën heeft gelijk El Salvador.
https://cointelegraph.com/news/montenegro-makes-vitalik-a-citizen-part-of-plans-to-promote-it-as-a-blockchain-hub
Als je zoiets overweegt zou ik eerst eens een aantal criteria opstellen waaraan zo’n land moet voldoen.
Als je alleen maar kijkt naar wat handig / gemakkelijk is als b.v. relatief dichterbij / bereisbaar, dorpen die al leeg staan e.d. zul je waarschijnlijk bedrogen uitkomen.
Mij lijkt dat een van de belangrijkere criteria is dat er nú een Staat is die zijn inwoners in hun dagelijks leven relatief met rust laat en zich niet meent te moeten bemoeien met of iets ‘gezond’ en correct is, cultureel of qua ‘klimaat’. Je kunt dat meteen al zien aan héél kleine dingetjes: wat kost de benzine (hoeveel accijns voor ‘het milieu’ is er dus op), wat kost een pakje sigaretten (ook al rook je niet, de accijns eróp geeft de bemoeienis van de Staat met jóuw gezondheid aan), wat is de meest gebruikte manier van betalen ( een sterke tendens of push richting digitaal betalen zal uitmonden in volledig afschaffen van cash geld en controle). Een volgend criterium is of daar geen tendensen zijn dat die Staat dat gáát doen, dat zal zijn in een regio in de wereld waar omliggende landen dat wél sterk nastreven, of er supranationale organisaties zijn die dat daar invoeren of zich steeds meer organiseren naar een eenheid. Ook landen die een steeds beter en sneller 4-5 G netwerk invoeren krijgen de mogelijk voor steeds betere überwachung. Zo te zien voldoen álle landen in Europa nu al níet aan zo goed als al die criteria.
Gezien de toestand in de wereld: steeds grotere bevolkingsdruk, daardoor steeds vaker optreden conflicten en onrust, immigratiegolven, oplopen brandstofprijzen en inflatie is het ook slim om een regio op te zoeken waar het warmer is (daar hoef je niet/minder te verwarmen), minder ontwikkelt / een stuk goedkoper ( daar hoef je minder uit te geven en die kunnen niet zo snel 4-5 G invoeren qua kosten). Regio’s waar er veel spanningen zijn tússen ‘diversiteit’ aan rassen, culturen / tótáál verschillende godsdiensten (en vooral de onverdraagzame daarvan) ín een land vormen ook een groot risico. Landen met inwoners die mensen met rust laten zolang ze maar geen politiek activistische toestanden gaan doen maar alleen hun éigen leven leiden zijn de must-go’s.
Kerim zegt alles op om écht vrijheid te ervaren: ‘Ik wil het leven gaan leven’
https://www.ad.nl/werk/kerim-zegt-alles-op-om-echt-vrijheid-te-ervaren-ik-wil-het-leven-gaan-leven~a172def0/
Comments are closed.