De afgelopen week zijn de nodige politieke kronkels voorbij gekomen. Onlogische beslissingen. Die aantonen hoe schadelijk de politiek is.

Russische gas deel 1

Bron nu.nl. De Nederlandse kolencentrales draaien sinds half april op een lager vermogen en staan sinds deze week zelfs volledig uit. Als gevolg daarvan verbruiken we momenteel meer aardgas voor de productie van elektriciteit. De afhankelijkheid van Russisch gas wordt gezien als onwenselijk. Het is dan niet logisch nu kolencentrales beperkingen op te leggen en aardgas te verstoken als dat niet nodig is.

Vorig jaar is echter de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie aangenomen alsmede het Besluit nadeelcompensatie productiebeperking kolencentrales. Dit is het wettelijke kader waardoor veel kolencentrales thans gesubsidieerd stilgelegd zijn. Niet alleen zorgt dit voor extra afhankelijkheid van Russisch gas. Door de sterk gestegen energieprijzen zou deze regeling veel duurder kunnen uitpakken dan gedacht (wellicht meer dan 1 miljard euro vergoeding dit jaar).

Door deze wet kan men niet zomaar overschakelen op meer kolen voor de elektriciteitsopwekking. En kunnen de politici slechts oproepen tot korter douchen. Zonder deze wet zou het mogelijk zijn nu de gasopslag te vullen door de kolencentrales te laten draaien. Als NL volgende winter in de kou zit weet u nu al hoe dat komt.

Russische gas deel 2

Het hele conflict met de Oekraïne is de zoveelste proxy oorlog. Het grootste deel van de wereld denkt er zo over en weigert sancties op te leggen aan Rusland. Zelfs al ben je het daar niet mee eens dan is boycotten van schurkenstaten vrij dom.

De EU heeft het zogenaamde concept RePowerEU plan opgesteld. Dit kost 195 miljard. Tot 2027. Waarmee de EU onafhankelijk zou worden van Russisch gas. De prijs van deze proxyoorlog is hoog. De vraag mag overigens wel gesteld worden hoe zich dit verhoudt tot de subsidies die in Duitsland worden verstrekt om de woningen juist op het gasnet aan te sluiten.

Daarnaast maakt de energietransitie de EU steeds afhankelijker van de zeldzame aardmetalen die vooral uit China komen. Van de ene schurkenstaat onafhankelijk worden en je geheel overleveren aan de andere. Dit is slechts logisch volgens de eurocraten. De Volkskrant heeft er afgelopen week dit artikel over geschreven.

Groene energie is ‘vrijheidsenergie’, klinkt het sinds de Oekraïne-oorlog van rechts tot links, van de Duitse liberale voorman Christian Lindner tot GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hoe sneller we vergroenen, ‘des te sneller zullen we echt onafhankelijk zijn’, beaamt Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Maar we bevrijden onszelf uit de klauwen van de Russische beer door regelrecht in de vlerken van de Chinese draak te rennen, waarschuwt de Franse journalist en metaalexpert Guillaume Pitron (1980), schrijver van het boek The Rare Earth Metals War (2021). Verder lezen (artikel is nogal collectivistisch van aard maar benoemt wel enkele waarheden).

Ik ga nu niet in op de economische schade aangericht door hoge energieprijzen ten gevolge van de boycot en oorlog.

Ministerie van VWS ontmoedigde ziekenhuizen hun IC uit te breiden

Tot de kronkels die slechts in Den Haag als logisch worden ervaren behoort ook het ontmoedigen van uitbreiding van IC capaciteit tijdens de Corona crisis. Het NRC heeft eerder deze week een goede analyse gemaakt in dit artikel. De MSM hebben me hier een keer blij verrast.

Het is woensdag 16 december 2020 en in Ziekenhuis Rivierenland in het Betuwse Tiel geldt de noodtoestand, net als in de rest van het land. De bedden op de intensive care (IC) lopen razendsnel vol met doodzieke coronapatiënten….. Rivierenland heeft normaal plek voor zes patiënten. Met kunst- en vliegwerk lukt het nu acht patiënten via een buis in de luchtpijp te beademen….. De vergoeding van de extra bedden is een probleem. Hendriks ligt al weken in de clinch met het ministerie van VWS over de financiering van Covid-zorg….Om 17.26 uur komt die woensdagmiddag per mail een eindbod uit Den Haag. Akkoord, voor IC-bed nummer zeven komt een vergoeding, staat er. Maar niet voor het achtste bed. De oplossing die het ministerie aandraagt: „Desgewenst kunt u ervoor kiezen om één IC-bed te schrappen.” Verder lezen.

Dit is een ultiem verraad van bureaucraten en politici naar de burgers. IC bedden sluiten tijdens een piek in de corona crisis. Lees ook alle beperkingen die er gesteld werden aan het upgraden van de IC capaciteit. De regels waren dermate complex dat dit niet van de grond is gekomen. Mede doordat die halve miljard die de uitbreiding van de IC capaciteit zou kosten met zoveel regeltjes was omgeven heeft Nederland voor tientallen miljarden schade geleden door een aanvullende lockdown.

16 REACTIES

 1. EU-mastodont en Green Deal-propagandist Frans Timmermans wil dat ‘we’ helemaal onafhankelijk worden van Russische gas (en olie). Want Rusland is slecht, en fossiele brandstoffen zijn mogelijk nóg slechter. En dus moeten we… massaal bomen verbranden om alsnog aan energie te komen. Want volgens Timmermans is het verbranden van de natuur dé manier om … de natuur te redden.

  De totaal geschifte PvdA’er Frans Timmermans wil vol inzetten op ‘biomassa’ om a) onafhankelijk te worden van Russische energie en b) zogenaamd om de ‘natuur te redden.’ Met name dat laatste argument is ronduit hilarisch. Want ‘biomassa’ houdt in dat je bomen verbrandt om energie te genereren. Als je gelooft dat dat ‘goed’ is voor de natuur ben je niet goed bij je hoofd.
  https://www.dagelijksestandaard.nl/europese-unie/frans-timmermans-wil-massaal-bossen-verbranden-om-onafhankelijk-te-worden-van-rusland

 2. Gisteren heb ik toevallig de beweringen van de pvda-mastodonten en uiteraard pro-eu, bert de vries en Wijfels in het praatprogramma over de veranderingen als greendeal gehoord?
  Waarbij ik uiteraard ook als Ratio mijn twijfels aan heb, de afvalhoop en milieuschade die deze transitie veroorzaakt schijnt mijns inziens erger te zijn dan ‘ laisser faire’ of te wel niets doen! En dan nog de politiek corona en oorlog oekraine, die daar zogenaamd aan bijdragen!
  Wij burgers worden met list en bedrog in deze transitie gedwongen!

 3. De apathische en lethargische labiele achterlijkheid maakt dat Nederlanders nog lang niet Oerkraïne-corona-klimaat hoax moe zijn. Een spervuur aan WEF-mainstream toneelstukjes van de afgelopen 2.5 jaar gaan er nog steeds in als honingzoete koek. Bijzonder gaargekookt, goedgelovig, onbaatzuchtig, zelfmoord en -opofferengezind, weg-met-ons volk. Ben klaar met kotsen door de enorme leegheid die dit volk verspreid, de grens is bereikt….Dit volk is in karakterloosheid niet te verbeteren, zeker in het huichelen en belangen afwegen, en dat voor levenslang in de schulden zitten en voor de baas en staat kruipen.

  Zitten de Russen niet vuistdiep in het WEF, dan is er nog hoop op een atomaire wake-up call. Niet veel, maar een beetje opgeladen wensdenken zit er nog wel in.

  • Zijn er nog mensen, niet de ong. 18 mio lijken, die met helder verstand, ’s morgens wakker worden en met kinderlijke levenslust en opgeruimd gevoel vol aan de dag (het leven) beginnen, zonder zichzelf wat wijs te maken? Dat gevoel wat er ooit was is er nog steeds? Ja!? Zelfleugenaars!

   Styx – sing for the day….dat gevoel.
   https://youtu.be/8FkEtB075Ng

   Neuh, hè, errugh hè….Dat is ook precies de bedoeling. Grauw, grijs, doods en leeg, da’s “you I’ll own nothing”, met de groeten van Klaus Schwab en Ben Verwaayen, en velen meer.

 4. Er zijn hele rare dingen gebeurt, in die ‘corona crisis’

  Misschien is het tij nu aan het keren, dat de NRC het ineens aangrijpt

  Ze hadden wel miljarden voor de KLM, maar niet voor de IC. Typerend

  KLM managers staan dichter bij de macht? IC werkers hebben geen goed lobbykanaal, omdat ze geen geld hebben?

  Er was dus voornamelijk een crisis in de gezondheidszorg (die ze kapot gemaakt hebben). En die crisis word dan op de mensen afgeschoven. Nee, we stoppen geen geld in de IC’s, jij moet gewoon ‘een kappie’ dragen en ‘een prikkie’ halen. Dat is namelijk goedkoper. Dat geld dat we misschien in de IC wilde stoppen, geven toch liever aan vrienden van ons, die bij KLM werken.

  Wat een poep land is het toch

 5. De zorg moest vermarkten, maar de markt mag geen IC bedden bieden in een crisis. NL heeft een soort identiteitscrisis, denk ik.

  IC bedden sluiten tijdens een piek in de corona crisis

  Ja, wat mij betreft geeft dat aan dat ze het dus niet écht serieus nemen allemaal.

  • Zieken mensen leveren geen geld op, die kosten alleen maar geld.
   En wat jou gezondheid betreft. Het zal ze verder 1 grote rot zorg zijn of jij gezond bent.
   Of dacht jij echt dat het om de volksgezondheid ging.
   Dus wat betreft nemen ze het heel serieus.
   Voor je gezondheid mag je maandelijks je premie betalen, maar verwacht er niet teveel voor terug.

   • Voor je gezondheid mag je maandelijks je premie betalen, maar verwacht er niet teveel voor terug.

    Dat geld gaat voornamelijk naar managers. De daadwerkelijke specialisten worden uitgeknepen.

    De geschiedenis herhaalt zich steeds. In de DDR had je dan op een gegeven moment ook een onproductieve klasse, die al het geld inde. Zo’n laag van oppertunisten ontstaat op een gegeven moment, in een systeem, blijkbaar

 6. Mijn vrouw is met spoed opgenomen in een Haags ziekenhuis. (de ernst viel mee) Ze moest wel een dag blijven.
  Helaas, er was nergens meer een bed vrij en ze is overgebracht naar
  Leidschendam.
  Dus geen covid of ramp en toch alles vol.
  Nu begrijp ik waarom Bronovo en het Rode Kruis ziekenhuis dicht moeten; de puinhoop is nog niet groot genoeg.

 7. Het is verleidelijk in dit alles een bewuste sabotagepoging te zien, het volk onder druk te zetten om een WEF-agenda uit te rollen. Maar dit klinkt meer als verschillende overheden die langs elkaar heen werken. Ik moest ineens denken aan de uitspraak van Machiavelli: “Always assume incompetence before looking for conspiracy”

Comments are closed.