Ik raak zo langzamerhand de tel kwijt, volgens mij is dit het zesde artikel in de speurtocht van vrijheidslievende personen naar een alternatief bestaan. De Colonistas zoeken een prettiger bestaan met meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Samen vorm te geven. Waarbij samen geen besmette collectivistische term is. Maar de hoop weergeeft om vanuit eigen kracht elkaar te versterken.

Wat hier volgt is een Engelstalig verslag van de derde trip naar Galicië. Met iedere reis komt het doel naderbij. Eerdere artikelen in deze serie V, IVIIIIII. Zelf ben ik bij de tweede trip aanwezig geweest. Het verslag:

Expedition III: report from the frontier

How can you make a trip to a normal, developed country more exciting? By taking an old car, load it up with two babies plus mamita, and drive for three days to get there. All in all I can say that part went very well. However…

Une promenade sur l’autoroute

After a few days of exploring, we had a not entirely unexpected breakdown. After all, it is an old Citroen BX. Unfortunately, the head gasket blew and with that the prospects for the car are grim. Only a change of engine block can get the car back on the road again.

Nevertheless little accidents like that seem to happen for a reason. It is inevitable that we have to stay longer, and it happens to be that the we were contacted by one of the homeowners from an abandoned village. He has contacted four other owners who are all willing to sell. In summertime, many Spaniards who have migrated to other parts of Europe return for the holidays to meet family and friends. And we should strike iron when it is hot!

necesito machetes para caminar

The villages remain as abandoned as ever. The village in question (for insiders, the one with the swines) the weeds have gotten so high I was glad to have brought a machete this time. Another favorite on our list got slightly toasted by forest fires. All the pine plantations around it burned to the ground.

Forest fires have been pretty bad this year, but it should be noted I have only seen it happen in mono-culture pine plantations. Mixed, real forest does not burn as easily.

The valley around our most promising village is mixed with ancient chestnut plantations. With five owners willing to sell, I had good hopes that at least some of them will offer their property for a reasonable price.

One thing I learned, is that people here do not decide quickly. Even to rent a place they might wanna go for a drink + tapas twice before making a decision. On the other hand, when a decision is made, the proposal is usually fair.

In the same way, I like to tell a little bit more about all the cool things that happened here before giving you the best news. Don’t worry about any pink glasses I might have. I am well aware of the ‘honeymoon period’ when experiencing a different country and am certainly not blind to the negatives. Crazy bureaucracy and folks who are afraid of covid and breaking any little rule, for example.

However those same folks overload us with vegetables, homemade wine, and are always willing to help. People we barely know buy gifts for our boy’s second birthday. The neighbours love to babysit and even ask us if they can! Having young children in a region where a quarter of the population is over 65, and locally much higher, means there is an abundance of grandmothers. No wonder that the nearest bigger town of Monforte has so many stores selling baby clothes!

de doop van de jongste colonista Catalina

From a cursory glance or online search it would appear that there are no jobs in this part of Spain. It’s true there are no jobs, but there is certainly paid work. Plenty of buildings and land need to be maintained, but most is done informally. A handyman or farmhand can earn anything from 12 to 20 euro an hour. Perhaps that doesn’t sound like much, but when you can have dinner for two with drinks for only 25 euros, or a haircut for 8, a euro stretches a lot more than in most of Europe.

Back to the village, I’m in contact with owners and groups of heirs who own basically the whole of Swine village. Eight out of ten houses and many hectares of land. All are willing to sell. The owner of the Swine house furthermore owns a smaller house, some chestnut drying houses and approximately 4 hectares of land. He wants to sell all, so I gave him what I consider a fair price and he accepted. Now I will present it to the group, let’s see if we can move this thing forward!

wie wil er mee lopen naar een nieuwe toekomst?

Ratio: Ik ga de details van deze deal niet openbaar maken, eigen geld is nodig, je krijgt echt geen hypotheek en na aanschaf heb je geld nodig om je huis leefbaar te maken. Een echte bodemprijs voor een klein huisje met een dak dat nog heel is bedraagt 10 k. Realistischer is 20 k of meer omdat de eigenaren vaak ook hun landbouwgrond, die intussen is omgevormd tot een bos, willen verkopen. Reken op bijkomende kosten van 5 tot 20 k. Of meer. En daarna begint het renoveren. Je kan uiteraard geld verdienen door de huisjes van andere colonistas te renoveren. En je kan ter plaatse geld verdienen. En daarmee je huis opknappen. Het gaat om je instelling, mensen die goedkoop denken te kunnen wonen zijn niet de doelgroep. Mensen die niet alleen dromen maar ook handelen en af willen zijn van covid en andere ellende, en niet een kurk zoeken om op te drijven, maar alleen vragen om een kans op eigen verantwoordelijkheid tussen soortgenoten, die zijn welkom. Informatie aanvragen kan via info@vrijspreker.nl

15 REACTIES

 1. Beeld komt aardig in de buurt van wat het WEF, met o.a. een CO² footprint en creditsysteem, voor ogen heeft. Gelukkig ging de klimaatonvriendelijke brandstofauto kapot, een electrisch voortgedreven karretje delen als vervanger zou een goed alternatief moeten zijn. Wel zorgen dat je de 3 maandelijkse vaccinatie in orde hebt, want Spanje ligt goed in de farmaceutische markt en de corona politie waakt daar misschien binnenkort over jou gezondheid.

  https://ejbron.wordpress.com/2022/08/22/spanje-covid-agenten-bespioneren-burgers/

  https://www.knack.be/factcheck/factcheck-ja-in-galicie-riskeren-vaccinweigeraars-een-boete-tot-60-000-euro/

  In Galicië kan het in de winter ook behoorlijk koud worden, maar ja, dan maar weer zien.

  • WEF CO² footprint en creditsysteem betekent een armoedig bestaan, afgedwongen wel te verstaan, zonder vooruitzicht op betere tijden, die men bijv. nog wel had na de WOII opbouw.

  • Corona en dictatuur is overal een probleem aan het worden. Het grootste deel van de mensheid leunt nu links of extreem links. Daarom dus dat we ons vestigen in een gebied waar nauwelijks mensen zijn.

 2. Prachtig!
  Ondernemers vinden overal een plek om te ondernemen.
  Laten we onder de radars blijven, misschien dat de bureaucratie ook wel blij is als ze van critici af zijn. Alles wat nodig is, is met rust gelaten te worden. Geheel wederzijds 😉

 3. Spanje is geen uitzondering. Overal rond de Middellandse Zee vind je oude dorpjes in zgn krimpgebieden, waar jongeren zijn weggetrokken en de achtergebleven bevolking in hoog tempo vergrijsd.

  De verlaten en vervallen huizen worden nu voor een symbolisch bedrag (1 euro) aan iedereen met ondernemingszin aangeboden, met de voorwaarde om ze binnen een redelijke termijn op te knappen en gedurende langere tijd te blijven bewonen. De gemeenten hopen zo de dorpjes weer nieuw leven in te blazen.

  Wil je liever een goedkoop huis waar je direct in kan en dat je niet hoeft te renoveren dan kan dat ook.

  https://www.cnn.com/travel/article/biccari-italy-cheap-houses/index.html

 4. Mooie tocht lijkt me zo en zeker wat voordelen, alhoewel Spanje….. het land heeft nog steeds wat van de Francistá’s in zijn wortels, alleen nu dan ook de linkse kant op. En dan natuurlijk de heerlijke zomertemperaturen van boven de 40 graden en net daaronder vele weken op rij. Kijk maar uit met wat je je wenst……

  • Dit is noord Spanje, niet Andalusië. De temperaturen zijn hier slechts iets hoger dan in Nederland. Er valt evenveel regen, al is het in kortere tijd. Er zijn iets meer zonuren. ’s Winters kan het vooral ’s nachts goed vriezen. Soms valt er sneeuw en die wil ook best wel een weekje liggen.

 5. Goed bezig Marnix, met pioniers als jij worden nieuwe dromen werkelijkheid! Maar net als Skrasgärd hik ik ook aan tegen het warme klimaat. Boven de 22 graden begint deze fries het al benauwd te vinden, en vanaf 30 doe ik helemaal niks meer. Het landschap ziet er droog en dor uit; het zal een uitdaging zijn om alles koel en gehydrateerd te houden. Gelukkig hebben wij hanzedorp, hetzelfde principe maar dan in vriendelijker klimaat.

  • De eerste twee foto’s zijn genomen na een bosbrand 😉
   Voor de brand was het er best groen

 6. Woon in Spanje en ken aardig de ins and outs, de mentaliteit en ervaar de stilaan toenemende problemen bij mensen, spreek verschillende nationaliteiten en hoor van de problemen in bijv. Italië en welke restricties er voor niet afgespotenen ook daar zijn. Wens iedereen veel succes met het optuigen van gemeenschappen waar men denkt nog baas te kunnen zijn over eigen leven en bezit.

  Okupas, zegt u iets? Kraken van zelfs bewoonde huizen, ook als u niet verhuurt, is geen probleem.

  https://www.spanjevandaag.com/10/01/2022/acht-van-de-tien-woningverhuurders-in-spanje-maakt-zich-zorgen-om-krakers/

  https://www.nu.nl/buitenland/6081350/spaanse-krakers-die-jarenlang-huizen-bezetten-niet-strenger-vervolgd.html

  En nogmaals, het betreft ook huizen waar de eigenaar woont en leeft. Huis met krakers erin, vooral krakers met kleine kinderen, zijn bijna niet meer eruit te krijgen, mogen niet afgesloten worden van nutsvoorzieningen (u betaalt), en de goederen in het huis zijn niet meer van u en mogen de krakers het huis van binnen leegtrekken en als beesten uitleven.

  De mediterraanse natte droom wordt dan al gauw een nachtmerrie van het ergste soort.
  O ja, nog iets, renovatie van het huis, zoals renoveren vloeren, badkamers, keuken enz. zijn kosten die u niet van de eventuele belaste vermogenswinst bij verkoop kunt aftrekken. Al beweren velen van wel.

  • Dit zijn problemen in de grote steden. Spanje heeft veel belachelijke wetten, erger dan Nederland.
   Maar wat Nederland niet heeft, zijn dunbevolkte gebieden waar er geen mankracht is om wetten uit te voeren. Zelfs in Moddergat heb je een papiertje nodig voor zaken waar je in ons dorp wél mee wegkomt.

  • ….vermogenswinst bij verkoop van een huis in Spanje is (nog wel) alleen onbelast wanneer u minstens drie jaar ingeschreven stond op het adres, er hebt gewoond en 65 jaar of ouder bent. En er is een heel duidelijk verschil tussen resident en fiscaal resident. Woon je er permanent, vraag dan je fiscaal residentie aan. Heeft voordelen bij verkoop van je huis. Kon dit zelf op laatste moment nog regelen. Is niet noodzakelijk, en kun je ook later aanvragen door stukken, zoals bankafschriften, bezit auto enz. te overhandigen waarmee je kunt bewijzen dat je permanent in Spanje verblijft. Belasting betalen doe je er sowieso altijd ergens, met of zonder fiscale residentie ,(183 dagenregeling).

   Een goede asesor fiscal (boekhouder) vinden die uw zaken goed en helder kan behartigen is evenzo een must, net zoals een goede abogado (advocaat). Wie dat zijn is moeilijk te uit te leggen, veel gaat op goed gevoel of geluk. Vraag je mensen die iemand kennen, dan krijg je de meest uiteenlopende verhalen van wie goed of slecht werk levert tegen verschillende prijzen. Ook is van belang hoe goed het persoonlijke contact is tussen kantoor en belastingdienst (hacienda) of notaris van de desbetreffende boekhouder of advocaat. En wat (bij) de éne asesor of abogado niet kan of lukt, is bij de ander wel weer mogelijk. Wat vooral tekenend is bij sommigen is de vaak summiere informatie die ze (soms uit gemakzucht, bewust domhouden van de cliënt of ze weten zelf niets) je niet geven. Ook is tekenend voor Spanjaarden dat je ze vooral achter de broek aan moet zitten en vaak niets of weing van ze hoort, maar dan opeens is het of zijn ze er wel. En Spanjaarden kunnen meer en het soms beter dan je vermoed, maar communiceren vaker slecht dan goed. En voor de verschillende belastingheffingen zijn er ook verschillende modelos. Bestudeer ze goed en houd de data van aflopen in de gaten. Verschillende heffingen staan los van elkaar en worden ook los van elkaar automatisch binnen een week of twee weken van de rekening afgeboekt.

   Off the grid gaan kan ook zolang je niet gechipt bent, economische verplichtingen hebt of zoiets.
   Maar een huis kopen in een mediterraan land betekent vaak echt vastzitten en dat vooral als de conjuctuur dalende is of instort. Dan raakt de poep de ventilator.

 7. Links is altijd veel verder geweest met het opbouwen van kleinschalige communities van gelijkgestemden dan rechts. Denk aan de eerste communes, kiboetsen, krakers collectieven etc. Maar naarmate links de gevestigde structuren heeft overgenomen, is er nu vanuit rechts eenzelfde toenemende behoefte naar meer vrijheid.

  Links zit echter tot in de haarvaten van de wereldeconomie. Linkse entrepreneurs die met corporatistische bedrijven hun miljarden hebben binnengeharkt proberen nu via het technocratische WEF (‘you will own nothing and you will be happy’) hun kleinschalige ecodorpen opgeschaald te krijgen tot wereldniveau. Zij zullen de rechtse initiatieven nooit met rust laten. Hun idealistische visie duldt geen tegenspraak.
  https://youtu.be/kH_94v67upo

  Als je echt vrij wil zijn zal je er dus voor moeten vechten. Maar dat is nooit anders geweest.
  __________
  Don’t Worry Darling (2022)
  https://youtu.be/bW9aRVXIwaY

  • Links heeft daar al een halve eeuw ervaring mee, ze rezen ooit als paddestoelen uit de grond en ook later de ‘ecodorpen’ en dergelijke, daar is echter nauwelijks iets van overgebleven, verdiep je er maar eens in.
   Bedenk verder álle ins en outs heel erg goed, de roze bril heeft al veel mensen kwaad gedaan. Spanje is een land dat veel meer regeltjes kent dan NL., je moet overal vergunningen voor hebben ook voor het verbouwen van een bouwval, met een lokale makelaar /jurist praten zou het éérste moeten zijn wat je doet. Verder ligt het er ook aan in welk deel van Galicië dit plan is. In de hogere binnenlanden is het in herfst en winter echt niet zo idillisch, waarom zijn veel bewoners er weggetrokken denk je? Zijn jullie er ook geweest in december/januari en dan niet in een hotelletje of iets maar in dát dorpje, en er aantal dagen doorgebracht? Er zijn daar gemiddeld 30 vorstdágen per winter, veel sneeuw en/ of regen en geen sneeuwploegen van de overheid die het voor je weghalen. In de zomer is het altijd erg droog, elk jaar wordt Galicië getroffen door zware bosbranden, er zijn veel eucalyptusbomen die branden als een fakkel, veel boertjes die het land onderhielden zijn weg en de wildgroei brand in droge zomers erg gemakkelijk. Ik weet ook niet of er bouwvakkers in de club zitten, maar praat daar maar eens mee wat een verbouwing kost. Als je zélf in een niet gerenoveert huisje uit de jaren ’50 woont hier, zonder isolatie, zonder dubbel glas, met alleen nog een kolenkachel alleen in de huiskamer dan begrijp je bij benádering wat dat betekent, vooral in de winter, in die huisjes is behalve dat ook waarschijnlijk geen waterleiding, geen electra etc. etc.. Er zullen ook wel geen grote bouwmarkten zijn in de buurt, alles moet dus aangesleept worden. Afhankelijk van wat je wil natuurlijk ben je voor een niet ál te luxe renovatie wel zo’n 200.000 kwijt denk ik. Als je het zelf wil doen, moet je A. gratis hulp hebben voor langere tijd en B. járen tijd hebben om er te klussen. En als je dan ouder wordt en slechter kunt of alleen maar slechter ter been bent moet je weer verhuizen, je geld is dan op en je komt in een piepklein flatje te zitten ergens.

Comments are closed.