Update uit Galicië! De Colonistas zijn een groep mensen die een prettiger bestaan met meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid nastreven. Dit willen ze samen vormgeven. Waarbij samen geen besmette collectivistische term is. Maar de hoop weergeeft om vanuit eigen kracht elkaar te versterken. (eerdere artikelen VI, V, IV, III, II, I.).
voor
De afgelopen weken is er veel vooruitgang geboekt. Enkele Colonistas zijn langsgekomen om het mooie maar afgelegen dorp te bezoeken en te oordelen of ze hier gelukkig kunnen worden. Tijdens zo’n bezoek kwam een huiseigenaar langs en die belde de burgemeerster om hulp.
na
Een paar dagen later, terwijl de initiatiefnemer Marnix zelf een aantal paden aan het hakken was naar overgroeide huizen, kwamen er twee door de burgemeester gezonden mannen met bosmaaiers. In een paar uur kreeg het dorpje een “knipbeurt”. Het is nog steeds een wildernis maar de belangrijkste paden zijn nu begaanbaar. Als een paar rotsen en boomstammen verwijderd worden is het zelfs mogelijk met de auto dieper het dorp in te rijden.
Het mooiste is wel dat we een pad ontdekt hebben naar het laagst gelegen deel van het dorp, waar 4 extra ruïnes zijn gevonden. Men vertelde dat dit het oudste deel van het dorp is en dat men later betere huizen hogerop heeft gebouwd. Later werd het gebruikt voor opslag, om kastanjes te drogen en als stal. Thans groeien de bomen uit sommige huizen, de reden dat we ze niet hebben waargenomen op google earth. Iedere ruïne geldt volgens de Spaanse wet als huis, dit betekent dat we meer mensen in het dorp kunnen opnemen.
Het laagst gelegen deel van het dorpje is in bezit genomen door wilde zwijnen. We weten nog niet hoe deze huizen te ontruimen. Misschien moeten we een paar grote honden aanschaffen die niet bang zijn voor zwijntjes. Vliegen houden van varkensmest en op slechte dagen zijn er overal vliegen.
Wellicht gaan libellen ons helpen. Ze hebben een flinke vijver nodig om hun larven op te laten groeien. Daarvoor is een dam nodig in het beekje. Er is al een dergelijke dam, die we alleen maar hoeven te herstellen!
Het belangrijkste is niet een vijver maar het herstellen van de watertoevoer. Er zijn meerdere bronnen in het dorpje en er is een buis van een gemeenschappelijk watersysteem ergens langs de toegangsweg. Watertoevoer herstellen is de prioriteit na een goede schoonmaak.
Marnix heeft een huurhuis dichterbij gevonden wat alles veel makkelijker maakt. Bovendien is de auto, de BX, weer rijdende!
Er komen weer een paar video’s op ons Youtube kanaal, met links naar een Patreon account en de mogelijkheid voor crypto donaties. Op die manier kunnen we geld vrijmaken voor extra werk.
Geen geschikt topic,dan maar even hier.
Dringende mededeling voor iedereen met huurtoeslag: H. de Jonge deugt niet.
https://www.trouw.nl/economie/nibud-plan-van-hugo-de-jonge-om-huurtoeslag-te-veranderen-maakt-mensen-juist-armer~b7830390/
Het enige positieve is dat de max. huurgrens verdwijnt.
En bakstenen worden ieder jaar meer waard, om 1 of andere reden.
Nu ben je alle huursubsidie kwijt bij die max. grens of je moet verplicht verhuizen naar een goedkopere woning, die er dus niet is of naar statushouders gaan.
Maar die man is ook niet daar gezet om het te verbeteren maar om het af te breken.
Die wilde zwijnen dachten ook, hier wil geen mens meer wonen, dan nemen wij het maar in beslag.
En gelijk hebben ze als ik de foto’s zo bekijk.
Een diepe kuil in de grond met wat takken er op, en je woont nog luxer.
1x een harde woei en er staat geen muur meer overeind, tenminste, zo ziet het er wel uit.
Dat daar nog iemand de huisbaas van is. Die man moet zich diep schamen.
Verlaten dorpjes met huizen in perfecte staat bestaan uiteraard niet. Wie wat meer vrijheid wilt zal hiervoor moeten werken. Overigens zijn de muren nog het meest solide. Opgebouwd uit een soort leisteen, een halve meter dik of meer.
Ergens in de VS bestaan nog compleet verlaten goud zoekers stadjes.
Vaak staan alle huizen nog overeind met vaak de complete inboedel er nog in.
Waar zelfs soms de borden nog op tafel staan.
Zijn wel houten huisje. Hoe stevig ze nog zijn kan je niet zien op tv beelden.
Maar het staat er wel nog steeds na ruim 100 jaar.
Liggen vaak wel een beetje afgelegen maar dat heeft ook wat.
Hoe lang staat dat dorp al leeg?
De één na laatste bewoner vertrok in 1997 naar een bejaardenhuis, de laatste bewoner overleed in 2008. Sindsdien staat het leeg, overgelaten aan de elementen en plunderaars.
Succes mensen. Ik heb geen zin in zoveel werk.
Een vakantiehuis in een libertarisch dorp kan ook hoor, met een zeer bescheiden investering. Hoeft u niets voor te doen 😉
Als je het doet zoals men het in Galicie doet kost een handige Harrie 13 tot 15 euro het uur. Zeg dat je 15 k betaalt, dan heb je duizend uur een Harrie, en dat is een half jaar. In een half jaar kan iemand die ruine die je voor 10 k hebt gekocht omvormen tot een leuke woning, als de materiaal kosten 10 tot 15 k bedragen, dan heb je voor de prijs van een nieuwe kwaliteitskeuken en -badkamer in Nederland een eeuwenoud huis met charme en karakter. Niet dat we koopjesjagers zoeken, maar met een bescheiden kapitaal kan je een agoristische droom waarheid maken, ok, je moet dan nog 5 k per hectare uittrekken als je je eigen voedsel wenst te verbouwen. En als je een paar duizend euro extra betaalt heb je ook nog een toezichter op kwaliteit.
Beschik je niet over veel geld, en ben je niet bang voor hard werken dan kan je hier een huizenbezitter worden met vrijheidsgezinde NL of BE buren. Je zou voor 15 k het huis van Youp kunnen renoveren, en daarna die 15 k besteden aan de materiaalkosten van je eigen woning. Heb je voor 10 of 15 k en een jaar werken je eigen residentie.
Hoe leuk zijn de alternatieven in Nederland? De NL overheid lijkt maximaal het volk te haten en te belasten en te beperken en te knechten. De burgerhaat van de bestuurlijke elite is onbeschrijfelijk. Met Hugo als minister voor volkshuisvesting weet je zeker dat het fout gaat, en zijn maatregelen zorgen ervoor dat het aanbod van nieuwe woningen eerder verschraalt en afneemt dan toeneemt. Beschik je over enkele tienduizenden euro’s, en bezit je geen woning, trek dan niet je neus op voor dit soort alternatieven. In NL kost het tientallen jaren om met een startkapitaal van 20 k en een normaal inkomen een afbetaalde eigen woning te realiseren. In Galicie kan het in 1 jaar. Dus twintig jaar zwoegen of 1 jaar?
Hoe is het leven in Galicië? Regent en waait het daar niet heel veel? Zoiets hoorde ik ooit? Wat kun je er doen om geld te verdienen? Kun je er zonder drama de boer uithangen als je dat zou willen? Is/komt er snel internet? Is er een luchthaven met goede verbindingen op redelijke afstand? Was Galicië niet een regio met hysterisch corona-beleid en bizarre regels/boetes? Is noord Portugal minder gunstig voor aforisten?
Vragen… vragen… Die ik vooral uit nieuwsgierigheid stel. Spanje trekt mij niet zo. Dan verkas ik liever naar een boevenland op de Balkan.
Wat mij hoopvol stemde was een terras ervaring. Na het bezoek aan een totaal overgroeid dorpje waar de makelaar in spijkerbroek en met een sikkel het overgroeide dorpje presenteerde. In plaats van driedelig grijs en een aktentas wat normaal is voor een makelaar, gingen we wat drinken. Er kwam een vaag persoon met een dubieuze BMW hard aanrijden. Deze persoon stapte uit. Even later kwam een nog foutere auto hard aanrijden. De vage persoon van de eerste BMW bolide sprong in de tweede auto en men reed met hoge snelheid weg. De politie arriveerde een minuut later op het dorpsplein, keek, zag een vol terras, en deed geen enkele moeite de terras bezoekers te ondervragen of ze toevallig iets verdachts hadden gezien. Dit betekent dat corona maatregelen, hoe strikt ook, niet in de kleine afgelegen dorpjes worden nageleefd. De politie beseft dat ze geen macht hebben.
Ze dropen gewoon af, met de staart tussen de benen, de politie, in een belangrijk dorp. Dus hoe strikt de bureaucraten covid of andere maatregelen ook kunnen afkondigen, de politie laat hun naar verwachting in de steek. Best wel apart om politie zo te zien afdruipen…. Geeft hoop, je hoeft niet naar Noorwegen, Zwitserland of Afrika. Met weinig spaargeld kan je toch naar verwachting vrij zijn.
Ik sprak eens iemand die een aantal jaren in Spanje gewoond heeft en die vertelde dat de bureaucratie uit de koloniale tijd er nog steeds is en de mentaliteit ook. Wat daar van klopte kan ik niet beoordelen. Maar hou ze in de gaten…
“Wat kun je er doen om geld te verdienen?” Is misschien een te open vraag.
Zoekt men daar bepaalde dienstverleners (bijvoorbeeld docenten feminisme voor gevorderden). Bieden toerisme of landbouw kansen? Is er potentieel voor bepaalde handeltjes?
Dat speelt natuurlijk bij veel landen waar je naartoe kunt verhuizen. Via internet kun je leuk freelancen. Maar wat als je liever meedoet met de lokale economie?
Heel koel! Ik word wel vrolijk van dit soort foto’s.
Ik zal me eens verdiepen in de neerslag en instraling daar. Niet zo verkeerd om een back-up plek te hebben voor als NL verdwijnt in de zee of de overheid erger wordt.
Tsja, iets kunnen verdienen… Zijn er in de omgeving mensen die geld hebben om iets te kopen of is export haalbaar?
@Barend en Kobus. Het product van deze dorpjes zijn kastanjes. Je kan de dominante exporteur worden naar NL als je de NL groothandel of consument kan overtuigen van de gezondheidsvoordelen. Je kan ook varkens die leven in vrijheid en van de kastanjes als gezonder alternatief te presenteren van het vlees van de NL varkensindustrie. Daarnaast kan je als externe consultant via starlink 70 plus euro per uur verdienen.
@Barend, de neerslag is geregeld, het dorp is erg oud en heeft de beste positie gekozen mbt waterbronnen. Zelfs dit jaar stroomde de rivier. Het grote geld lijkt te zitten in dienstverlening middels moderne telecommunicatie (zoom, webex, jitsi en dergelijke). Maar export van kastanje producten vanuit gezondheid en duurzaamheid kan zeer lonend zijn. Mensen met ervaring in business development zijn zeer welkom.
Sorry, late reacie.
Ziet er op zich wel goed uit. Een dergelijk project kan goede kans van slagen hebben mits je voldoende mensen weet te vinden die een min of meer gelijke instelling hebben. En bij voorkeur een flink scala aan verschillende vaardigheden mee brengen.
In een relatief kleine gemeenschap zou het mogelijk zijn om mbv wat kassen, seizoensgroenten en wat vee vrijwel onafhankelijk te worden wat betreft voedsel, zeker als men de watervoorziening heeft geregeld.
Ik zou een aanrader doen: kijk naar mogelijke grond om wat gewassen te telen en neem grondmonsters (0-25 cm diep, in een zig-zag patroon over het perceel. Droog de grond (in de zon of in een oven) en haal de grote stenen er uit, laat dat dan onderzoeken zodat je weet wat je kunt verwachten. Kost wel wat, maar het is zeker meerwaarde als je weet wat je van je grond kunt verwachten).
Ik las ook iets over wilde zwijnen. Die kan men jagen voor het vlees, of vangen en vervolkgens in een afrastering plaatsen om als varkens te houden.
Het grootste voordeel zou zijn te behalen als je als een gemeenschap hetzelfde doel nastreeft van een eigen, onafhankelijke plek, waar iedereen zich voor inzet en zijn eigen vaardigheden kan gebruiken voor hulp aan anderen.
Jammer, ik had dit idee 10 jaar geleden tegen moeten komen, dan was ik er zo in gestapt. Nu ik in de VS zit is de overstap naar een mogelijke opzet waar ik alweer opnieuw zou moeten beginnen wel een hindernis.
In de VS is er het Free State Project in New Hampshire en vele andere mogelijkheden. Kijk daar anders even 😉
En hier gaan we gewoon door ondertussen
Comments are closed.