Boek_ATLAS_IN_STAKING_voorpaginaNu de winter is aangevangen is het tijd om met een boek op de bank te kruipen. Twee jaar geleden publiceerde ik voor het eerst een lijst van Nederlandstalige boeken met een libertarische invalshoek. Het waren er meer dan ik dacht. Bij deze een aangepaste lijst met enkele nieuwe werken. Mocht ik boeken vergeten zijn, gelieve deze dan in de comments te vermelden.

Laten we met Ayn Rand beginnen:

The Fountainhead:

Er zijn meerdere drukken verschenen, decennia geleden heeft Jan van Rheenen deze klassieker naar het Nederlands vertaald. Titel “De eeuwige Bron”. De nieuwste versie is te koop bij bol voor net geen twintig euro Er is ook een oudere drukken te koop voor 35 euro bij bol. En er is een editie bij bol te koop voor 25 euro. Hoe dan ook is het veel leesvoer, 750 pagina’s. Klassieker, maar of het het beste boek is om mee te beginnen? Ik kom meestal niet door de werken van Ayn Rand heen. Er is overigens ook nog een oudere druk te koop voor 14 euro. Goedkoper is uiteraard een gebruikte versie in een antiquariaat. Voor een paar euro moet je kunnen slagen.

Atlas Shrugged

Atlas Shrugged is uiteraard ook vertaald. Als Atlas in staking. Diverse drukken. Nu nog te koop bij Bol voor ongeveer 40 euro. Vertaald in 2005 door Jan de Voogt, ISBN 9789021807768. Trek er maar een weekend voor uit. Duizend pagina’s. Recensie op Vrijspreker. Ook deze moet tweedehands te verkrijgen zijn. Voor veel libertariërs, waaronder Hub, behoort dit boek tot een van de belangrijkste werken die ze in hun leven gelezen hebben. Ook deze staat in mijn boekenkast maar ook hier kwam ik niet echt doorheen.

We the Living

We the Living is vertaald als “De Vrijheid Gloorde”. Recensie op Libertarian.nl. Deze is slechts tweedehands te verkrijgen. Bij bijvoorbeeld boekwinkeltjes.nl voor ongeveer een tientje

Anthem

Anthem is vertaald als Loflied. Vertaald door HGP Ringoir. Niet langer nieuw te koop. Goed leesbaar, 96 pagina’s. Recensie op Vrijspreker. Soms wat lastiger te verkrijgen, probeer deze site.Bij verre het toegankelijkste boek van Ayn Rand, nog geen 100 pagina’s.

Capitalism: the Unknown Ideal

Nederlandse titel is “Kapitalisme, het Onbegrepen Ideaal”. Kernachtige citaten uit de Nederlandse vertaling staan hier. Vertaald door HJ ten Broeke, vierhonderd pagina’s. Slechts tweedehands te koop, voor rond de tien euro. Probeer deze site. Een gratis maar zeer lelijk gescande pdf vindt u hier. Naast Ayn Rand bevat het boek ook bijdragen van andere auteurs. Vanuit historisch perspectief is de bijdrage van Alan Greenspan, hoofdstuk 9, genoemd “de aanslag op de integriteit” interessant. Hij betoogt hierin de morele superioriteit van kapitalisme boven overheidsinterventie.

Night of January 16th

Dit is een toneelstuk. Vertaald als “de nacht van de zestiende januari. Vertalers Caro van Eyck en Dirk Sternheim. Zeer zeldzaam. 61 pagina’s. Op het moment van schrijven is alhier een exemplaar te koop.

The new fascism, rule by consensus

Oorspronkelijk in 1965 verschenen, in 1983 vertaald door HJ ten Broecke. Pamfletje van 22 pagina’s. Nederlandse titel: Na de roes van de verzorgingsstaat de kater van het fascisme? Het nieuwe fascisme, regeren bij algemeen akkoord. Dit pamfletje is lastig te verkrijgen. Het is echter ook als hoofdstuk 20 opgenomen in het boek, kapitalisme, het onbegrepen ideaal.

Frédéric Bastiat

La Loi.

De Wet. Een in 1850 geschreven klassieker. Een boek dat begint met de zin: “De wet is verdorven!” moet een libertariër toch aanspreken? Download dan hier de gratis PDF Mises.nl heeft een mooie levensbeschrijving op haar site staan. Er is een Nederlandse Bastiat stichting, alhier haar site. De wat minder geslaagde vertaling van M.Laan is ook verschenen. Dit is een van de vele uitgaves van het libertarisch / objectivistische Studiecentrum Objectief Sociaaldenken. Deze uitgave is zeldzaam.

Karel Beckman

de staat voorbij, een nieuwe weg naar recht, welvaart en vrede

In maart 2017 verschenen, 307 pagina’s. Betoog tegen de staat, de staat als veroorzaker van problemen. Alhier een uitgebreide behandeling van het boek op vrijspreker. Voor twee tientjes te koop bij bol. Meer info op de website van het boek.

Maarten Berg

Een studie over de slechtheid van de staat deel 1.

In 2016 is het eerste deel verschenen. Omvangrijk werk, 448 pagina’s. Nieuw te koop bij bol voor iets meer dan twintig euro. Wellicht wordt dit een standaardwerk waarnaar libertariërs kunnen verwijzen. Beknopte bespreking alhier. Voor de libertariër is dit boek een feest van de herkenning. Natte herfst en koude winter weekenden zijn een prima excuus om en keer een thuiswedstrijd te spelen en dit boek te lezen.

Een studie over de slechtheid van de staat deel 2.

In 2018 is het tweede deel verschenen. Nog omvangrijker dan het eerste deel, 630 pagina’s. In deel I van ‘Een studie over de slechtheid van de staat’ (2016) stond de filosofische onderbouwing van het vrijheidsideaal centraal. In deel II (‘kapitalisme en socialisme’) wordt gesteld dat politiek individualisme ook werkbaar is en dat het vrijemarktkapitalisme tot de hoogst mogelijke levensstandaard leidt. Steeds wordt speciale aandacht besteed aan de positie van de zwakkeren, omdat armoedebestrijding en emancipatie de meest gebruikte argumenten zijn voor een sterke staat. Voor 23 euro hier te koop. Of hier.

Stefan Blankertz

Het nieuwe sociale denken. Naar mijn weten is ten minste één werk van de Anarcho kapitalistische Duitse auteur Stefan Blankertz vertaald in het Nederlands. Het libertarisch studiecentrum heeft dit boek met 137 pagina’s uitgegeven. Rollend uit een matrix printer uit de jaren 80. Zeer moeilijk te verkrijgen.

Walter Block

Defending the Undefendable

Vertaald als “Ter Verdediging”. 192 pagina’s, vertaald door DJ Enk. Slechts tweede hands te koop voor rond de tien euro. Alhier. In 32 hoofdstukken rekent de auteur af met misvattingen, vooroordelen en de daaruit voortkomende wetgeving ten aanzien van allerhande mensen, beroepen en activiteiten, waaronder drugsdealers, straatvervuilers, vrekken, pooiers, landschapsverpesters en (zelfs!) kinderarbeid.

Etienne de la Boétie

Discours de la servitude volontaire

Een waarlijk klassiek betoog over de vrijheid. Geschreven door de toen 18-jarige Etienne de la Boétie. In 1549. Bijna niet te overtreffen. Onder meer vertaald door Charotte Bauwens. Voorzien van voorwoord door Jos Verhulst en een nawoord door Frank van Dun.  Gratis PDF van de Nederlandse vertaliing: de vrijwillige slavernij. Slechts tweedehands verkrijgbaar. Vertalingen in andere talen zijn voor een paar euro te koop. Er is ook een versie zonder voorwoord met slechts 48 pagina’s. Soms hier te koop.

Gale Boetticher

Een pleidooi voor de vrijheid

De Vrijspreker auteur geeft hier in nog geen honderd pagina’s een introductie tot het libertarisme. Een boek om cadeau te doen! Denk niet langer na over de Sint en kerst cadeau’s die u gaat weggeven. U kunt het bij bol bestellen voor 14 euro. In twee uur leestijd neemt iemand hiermee kennis van de libertarische gedachte. Zelfs Frank Karsten is vol lof: “Ik vind dat Een Pleidooi voor Vrijheid heel goed geschreven is. Niet te lang, goed gestructureerd en leest makkelijk weg. Complimenten! Een mooie aanwinst.”. Alhier nog een intro

Kapitalisme, JA GRAAG!

KOOPADVIES! De nieuwe Boetticher. Verschenen in 2018. Net als “een pleidooi voor de vrijheid” een zeer leesbaar  boekje, dit keer een pleidooi voor kapitalisme. Met een voorwoord van Frank Karsten. Hier licht de auteur zelf zijn boek toe: Altijd als je in de boekhandel een boek over het kapitalisme zag liggen, dan was dit zeer negatief. Maar vanaf nu niet meer. Met Kapitalisme? Ja graag! komt er eindelijk een boek op de Nederlandse markt dat op korte maar krachtige wijze de vrije markt verdedigt. Ik heb dit boek geschreven omdat het kapitalisme een veel positiever imago verdient. Allereerst leg ik erin uit wat nou precies het kapitalisme is en hoe het werkt, want daar zijn veel misverstanden over, en daarna ontkracht ik tien veelvoorkomende mythes over dit economische systeem.

Koop dit boek en geef het aan je vrienden. Voor 13 euro bij bol. 112 pagina’s.

B Bouckaert e.a.

pensioenen tussen politiek en economie

1988. Uitgave van het ludwig von mises instituut. Kritische benadering van het Belgische pensioenstelsel door onder meer Frank van Dun. 151 pagina’s.

G.O.G de Bruycker

Grondbeginselen van de vrije-markt economie

1984. 74 pagina’s. Verdediging van de Oostenrijkse school. Nauwelijks verkrijgbaar.

Bart Croughs

In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon, Het geloof der intellectuelen

Klassiekertje uit 1995. 160 pagina’s. Heerlijke bundeling van columns. Recensie op Meervrijheid. Tweedehands te koop bij onder meer deze site. gratis PDF download

Fred Dekkers

Democtatuur

105 pagina’s. Fred Dekkers was in de beginjaren van het Nederlands – Vlaams libertarisme zeer actief. Zijn boekje democtatuur is voorzien van een voorwoord van zowel Frank van Dun als Henry Hazlitt! Helaas heb ik dit boekje nog niet gelezen, het boekje kijkt me al enige jaren lang verwijtend aan vanuit de boekenkast….

onbeschikbare arbeid herverdelen

Pamfletje uit 1985. Werkloosheid is een gevolg van staatsinterventie.

Frank van Dun

Crash en Depressie

Frank van Dun is “onze” professor in Gent. Crash en depressie is een brochure uit 1988 die terug grijpt op notities uit begin jaren 80. Vijftig pagina’s. Slechts tweedehands verkrijgbaar. Lastig te vinden. Gratis PDF is hier beschikbaar.

De Utopie van de Mensenrechten

Wellicht zijn bekendste werk binnen libertarisch Nederland. Nog nieuw verkrijgbaar bij bol, voor een tientje. 154 pagina’s. Alhier als gratis PDF te downloaden.

Mens en Samenleving – Essays

259 pagina’s, te koop bij Lulu voor twee tientjes.

Het Fundamenteel Rechtsbeginsel

Wellicht zijn grootste werk. “Het Fundamenteel Rechtsbeginsel kan zonder meer gerekend worden tot de beste rechtsfilosofische geschriften die het Nederlandse taalgebied ooit heeft voortgebracht.” (uit de recensie door prof. dr. Mark Van Hoecke en prof dr. Luc J. Wintgens). Voor twee tientjes te koop bij Bol. Of download de ruim 600 pagina’s als gratis PDF alhier.

Recht en natuur

Verschenen in 2010, 480 pagina’s, te koop voor 25 euro excl BTW. Overzicht van rechtsfilosofische ideeën van de Oudheid tot de Moderne Tijd met bijzondere aandacht voor natuurrechtelijk denken, opgevat als een vraag naar de inrichting van de samenleving die de beste waarborgen biedt voor het behoud en de ontwikkeling van het samenleven, rekening houdend met de natuur van de mensen zoals ze zijn en de wereld zoals die is. Vanuit een Oostenrijkse School perspectief op menselijk handelen.

Recht onrecht en andere essays 2002 – 2004

380 pagina’s. Diverse essays. Te koop voor 23 euro excl BTW.

Mens, Burger, Fiscus

Dit boek plaatst de belastingmaatschappij in natuurrechtelijk perspectief. 384 pagina’s. Te koop bij Schaker voor 36 euro

Milton en Rose Friedman

Free to choose

In 1981 vertaald als “aan ons de keus”. Thans nog nieuw te koop bij bol.com. De recensie van bol: Friedman geldt als één der belangrijkste inspirators en adviseurs van de economisch-financiële politiek van president Reagan. In tegenstelling tot de meeste wetenschappelijk-economische werken, is een prettige bijkomstigheid, dat Friedman zijn boek simpel en juist ook voor de leek begrijpbaar en leesbaar heeft gehouden. Daardoor kan een groot publiek een inzicht verwerven in de oorzaken van de huidige, verontrustende ontwikkeling van economie en maatschappij in de Westerse landen. Friedman waarschuwt en toont aan, dat de handelingen van onze regeringen om met steeds verdergaande reguleringen, nivelleringen en hogere belastingen de economie weer vooruit te stuwen, juist een averechts effect van ernstige crisis en verlies van persoonlijke vrijheid en welvaart veroorzaken.

Te koop bij bol voor 25 euro. Of via boekwinkeltjes.nl voor rond de 5 euro.

P.H.A. Frissen

De staat van verschil

Met veel twijfel neem ik dit boek op. In de epiloog zie ik de volgende zin: Juist omdat de staat over immorele instrumenten beschikt, mogen zijn oormerken niet moreel zijn. Dit klinkt als een ontkenning van de staat als hoeder van het algemeen belang.  Heb dit boek niet gelezen. Dus kan het verder niet aanbevelen, wellicht dient het van deze lijst verwijderd te worden. Uitgebreide recensie op liberales. Diverse tweedehands exemplaren alhier voor ongeveer een tientje.Kan ik dit boek adviseren? Ik weet het niet.

Stefan van G ea

De Markt voor Vrijheid: 25 jaar libertarisme en klassiek-liberalisme in de Lage Landen.

In 2001 verschenen. Bevat een introductie tot het libertarisme, daarna 150 pagina’s geschiedenis van de Nederlandse libertarische beweging (zie het als een wie is wie, wellicht het interessantste deel van dit boek), vervolgens 200 pagina’s van artikelen welke eerder verschenen in de Vrijbrief, dan 150 pagina’s met nieuwe artikelen. En tenslotte voorzien van een nabeschouwing door Hub Jongen. Slechts tweedehands verkrijgbaar. Delen van het boek zijn gepubliceerd op libertarian.nl, een verzamelpagina met links naar deze pagina’s staat op de libertarische vraagbaak. Meer info alhier. Kan waarschijnlijk alleen geleend worden van een oudere libertariër die het toen heeft gekocht. Beperkte oplage en zeer lastig te verkrijgen. Het interessantste gedeelte, de wie is wie, van libertarisch Nederland, heb ik nog niet op het internet kunnen vinden. Een raslibertariër zal slechts een bod in goud accepteren. Een bod in zilver dient de dertig zilverlingen te boven te gaan.

Verdediging volgens libertarische principes

Gestencild pamfletje geschreven in 1986 met Jan Smid. Niet gemakkelijk te verkrijgen. Wel of geen NAVO, wel of geen kruisraketten?

de weg van wijheid naar vrijheid

69 pagina’s. A4.formaat. Samen geschreven met Henry Sturman. Niet gedrukt maar gekopieerd. Behandelt in 32 hoofdstukken de libertarische beginselen. Vrij zeldzaam. Afgelopen jaar door de OCR gehaald en als serie artikelen op Vrijspreker behandeld. Eerste artikel van die serie alhier.

Annette Godart-Van der Kroon

Het sociaal-economisch denken van Friedrich A. von Hayek
In 1988 verschenen, 220 pagina’s. Studie over de denkbeelden van de Amerikaanse econoom van Oostenrijkse origine Friedrich August van Hayek. Lastig verkrijgbaar.

F A Hayek

the road to serfdom

Vertaald in 1980 als “de weg naar moderne slavernij”. Met een voorwoord van Frank van Dun. Verkorte uitgave van het in 1944 verschenen origineel. Een gemengde economie, zoals wij die kennen, is niet onschuldig. Het mondt uit in fascisme. Profetisch boek. De gemengde economie is de meest effectieve manier om een regering dwang te laten uitoefenen. Individuele vrijheid verdwijnt wanneer alle mensen in de samenleving ondergeschikt worden gemaakt aan een gemeenschappelijk doel (p37). Hier 1 exemplaar voor 25 euro.

Onverkorte uitgave verschenen in 1985. Vertaald als “de weg naar slavernij. Alhier een gratis PDF.

Pamela Hemelrijk

Niemands knecht

Pamela is vooral bekend vanwege haar columns. Met name “flatgebouw Nederland“. Haar boek “Niemands Knecht” is een verzameling columns. Prima leesbaar, 312 pagina’s. En makkelijk op de tweede hands markt te verkrijgen voor minder dan een tientje.

Mij vragen ze nooit iets

Verzameling korte columns uit het Algemeen Dagblad waar vanuit vrouwelijk libertarisch perspectief gereageerd wordt op de maatschappij. Ik moet bekennen dat ik deze nog niet gelezen heb. Voor rond de 5 euro beschikbaar op de tweedehands markt.

Frank Karsten

De democratie voorbij

KOOP DIT BOEK. Dit is het enige Nederlandstalige libertarische boek dat in bijna twintig andere talen is vertaald. Samen met Karel Beckman heeft Frank Karsten hier iets geproduceerd waar zelfs Hans Hermann Hoppe lof voor heeft. Alhier de site. Bij bijvoorbeeld Bruna te koop voor 11 euro. 87 pagina’s. Democratie wordt algemeen beschouwd als het beste politieke systeem, het toppunt van beschaving, de oplossing voor al onze maatschappelijke problemen, een idee dat in de hele wereld ingang moet vinden. Ten onrechte. Anders dan iedereen denkt, leidt democratie helemaal niet tot vrijheid, beschaving, welvaart en vrede maar juist tot onvrijheid, maatschappelijke spanningen, uit de hand lopende overheidsbestedingen, ondermijning van de welvaart, agressie en verloedering. n dit prikkelende en toegankelijke boek beslechten Karel Beckman en Frank Karsten het laatste politieke taboe: het idee dat democratie onze redding is. Zij ontkrachten 13 mythen waarmee democratie steevast wordt verdedigd. Zij beschrijven bovendien een aansprekend alternatief: een samenleving geschoeid op individuele vrijheid en vrijwillige sociale relaties.

Als u slechts 1 boek wenst aan te schaffen uit deze lijst van libertarische boeken dan is dit boek waarschijnlijk de beste keus.

De discriminatie mythe

Dit jaar verschenen en met stip binnengekomen in ons overzicht. Ik ben bang dat dit boek de komende decennia actueel blijft. Brengt afgedwongen inclusiviteit ons dichter bij een ideale samenleving? Of is de felle strijd tegen discriminatie juist een oorzaak van verdere polarisatie? Dit boek ontkracht 14 mythes, waaronder de mythe dat discriminatie immoreel is, en de mythe dat iedereen gelijk is. Lees hier meer over de discriminatie mythe, te koop voor minder dan 10 euro.

Frances Kendall

Super Parents, Super Children

Vertaald als “super ouders, super kinderen”. Adviezen om uw kind in vrijheid op te voeden. Centraal staat dat kinderen het vertrouwen in eigen mogelijkheden ontwikkelen. Ze moeten in dit proces niet steeds worden onderworpen. zelfstandigheid is belangrijk. Hierdoor zullen ze als volwassene niet gaan schuilen onder de parapluie van de kerk of de staat. Of op hun beurt andere mensen onderwerpen. Maar een volwaardig zelfstandig en sociaal mens worden. Op het moment van schrijven zijn 2 exemplaren beschikbaar bij boekwinkeltjes.nl voor ongeveer 10 euro. Of mail naar info@vrijspreker, we beschikken over diverse exemplaren.

Adam Kokesh

Freedom

In 2016 vertaald als “Vrijheid!”. 98 pagina’s. Website van het boek alhier. Boek is besproken op Vrijspreker. Bij Scheltema te koop voor een tientje. Overheden vertrouwen op dwang en geweld, maar dwang is een slap alternatief voor innerlijke overtuiging. Overheden maken ons bang om ons te laten geloven dat wij ze nodig hebben, maar we ontgroeien het idee van overheden en laten ze achter ons. gratis PDF alhier te downloaden. Of begin meteen hier om het boek online te lezen.

Arthur B Laffer

The Ellips, an explanation of the Laffer curve in a two factor model

In 1982 vertaald als “De fiscus onder het mes, de gunstige gevolgen van belastingverlaging”. Laffer betoogt dat er een omslagpunt is in belastingontvangsten. Hoe hoger het marginale tarief hoe minder op een gegeven moment wordt gewerkt en wordt binnengehaald. Dit boek was de inspiratie voor onder meer de belasting politiek van Ronald Reagan. Hier te koop voor ongeveer 5 euro.

Willem Middelkoop

Goud en het geheim van geld

Ik weet niet hoe libertarisch Willem Middelkoop is. Zijn boek “goud en het geheim van geld” kon echter door een libertariër geschreven zijn. Fanatiek pleitbezorger voor het kopen van edelmetaal. Mijn door hem gesigneerde versie heeft een opdracht: “Ratio: koop zilver!”. Volgens mij nog steeds een relevante wijsheid. Recensie op Vrijspreker. Bij Bol te koop voor slechts 7 euro. (voor het kopen van zilver zie onze sponsors GoldRepublic en Silver Mountain)

Ludwig von Mises

Human Action

Het menselijk handelen. Het magnum opus van de grootste econoom van de Oostenrijkse school. Zeer leesbare vertaling van Olav Dirkmaat en Dion Reijnders. Bijna 900 pagina’s. Hier komt u de winter wel mee door. Aanrader. Thans niet meer nieuw verkrijgbaar bij bol. Een Ebook als PDF is alhier te verkrijgen voor 22 euro. Beknopte recensie op mises.nl

Gustave Molinari

De avonden in de rue Saint-Lazare

De Soirées (avonden) zijn opgebouwd rond twaalf gespreksavonden waarop drie vrienden – de Conservatief, de Socialist en de Economist – over de grote vraagstukken van samenleving en economie debatteren. Zo laat de Molinari ons op zeer bevattelijke wijze kennismaken met de beginselen van het liberalisme en van de klassieke economie. Interessant en origineel zijn ook de oplossingen voor de vraagstukken van armoede en ongelijkheid die de Molinari, conform de principes van de markteconomie, bedenkt.

Gustave de Molinari (Luik, 1819 – Adinkerke, 1912) is vandaag vooral bekend als één van de intellectuele voorvaders van het libertarisme. In zijn tijd was hij een liberaal econoom met internationale faam. De Molinari trok de klassieke liberale principes consequent door. Zo bepleitte hij de radicale utopie van de staatloze vrije markt. Die radicale utopie ontvouwt hij in deze Soirées de la rue Saint-Lazare (1849).

Te koop voor 25 euro

Edin Mujagic

Geldmoord, hoe centrale banken ons geld vernietigen

Edin is volgens mij niet echt libertarisch. Zijn boek “Geldmoord” mag echter in deze lijst niet ontbreken. Op basis van historische gegevens, cijfers over prijsontwikkeling en economische analyses toont Edin Mujagic onomwonden aan dat de oprichting van de centrale banken de doodsteek is geweest voor de waarde van ons geld en daarmee voor de welvaart. Website. Bestel bij bol. Als u dit boek koopt snapt u dat onderstaand plaatje de grootste roof ooit illustreert.

inflatie sinds centrale banken

Johan Norbert

In defense of global capitalism

Leve de globalisering. Geschreven door de Zweed Johan Norberg. Vertaald door Bea de Koster. Een pleidooi voor globalisering. Ongeveer 300 pagina’s. Uitgebreide recensie op het NRC en op Libertarian. Nog slechts tweedehands te koop, probeer hier uw geluk voor rond de tien euro

Leonardo Pisano

Achter de Nevel

Leestip! 375 pagina’s. Verschenen in 2016. Waarschijnlijk het best geschreven boek in deze lijst. Roman van een wereldomvattende samenzwering. De samenzweerders, de verhevenen creëren met opzet chaos om vervolgens oplossingen voor te stellen die hen dichter bij één wereldregering brengen. Centraal in hun strategie staat de invoering van één wereldmunt, de samensmelting van de zweep en de slavenketting. Maar hun plan heeft een achilleshiel .. Website van de auteur. Voor twee tientjes te koop bij bol.

Noblesse Oblige

KOOPADVIES! Lees deze teaser:  “Lodewijk van Loosduyne?” De man van het Ministerie van Defensie keek hem vriendelijk aan van onder zijn bijna-zwarte wenkbrauwen. Lodewijk schatte hem op een jaar of vijfenveertig-vijftig, en met zijn donkere haar en slanke postuur maakte hij een fitte indruk. Hij kwam overeind en schudde zijn uitgestoken hand. “Talisman. Loopt u met mij mee.” Zijn stem klonk anders dan aan de telefoon, niet blikkerig. Ze liepen een gang in naar achteren en gingen via een trap een verdieping lager. 

Zeer goed geschreven roman. Boektrailer:

Bestelinformatie Voor 20 euro te koop. 275 pagina’s, boekbespreking op vrijspreker

George Riesman

Piketty’s Capital: Wrong Theory Destructive Program

In het Nederlands vertaald als “De armoede van economische gelijkheid”. George Reisman is een in Nederland volstrekt genegeerde econoom. Die zich de moeite heeft getroost om de 700 pagina’s dikke Capital in the 21-st century door te nemen. WG Cornax en D Reijnders hebben zijn reactie vertaald. Waar Picketty’s boek “Capital in the Twenty-First Century” totaal onleesbaar is, zijn de vertalers erin geslaagd de ook niet altijd even gemakkelijk leesbare Reisman in redelijk te volgen Nederlands te vertalen. Het boekje van 120 pagina’s is hier nog steeds nieuw te bestellen voor 18 euro incl verzendkosten.

Sjef Roark

Politiek speelt geen rol

In 2006 verschenen. 95 pagina’s. Hier de link naar de PDF.

Larken Rose

The Most Dangerous Superstition

In 2014 vertaald door Joris Meedendorp. 180 pagina’s. Nederlandse titel: “het meest gevaarlijke bijgeloof”. Gratis PDF. Samenvatting: Het geloof in “gezag”, inclusief elk geloof in “regering”, is irrationeel en tegenstrijdig in zichzelf; het is tegengesteld aan beschaving en moraliteit en vertegenwoordigt het meest gevaarlijke, destructieve bijgeloof dat ooit bestaan heeft. In plaats van een kracht voor orde en recht, is het geloof in “gezag” de aartsvijand van het mensdom. Het boek is hier voor 19 euro te koop.

Murray N Rothbard

What has the government done to our money?

Aanrader, vertaald als “Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?” Verzorgd door het Rothbard Instituut België. Gratis PDF alhier. Te koop bij bol voor een tientje. 110 pagina’s.

Butler D Schaffer

Violence as a prodct of imposed order

1976. Geweld als gevolg van opgelegde orde. Een uitgave van het libertarisch boekcentrum. 67 pagina’s. Lastig of niet verkrijgbaar.

Jan Smid

leven is kiezen

Naar mijn weten tot nu toe de enige Nederlandstalige libertarische dichtbundel. Uitgebracht in 1994. Ik beschik over een van de weinige overlevende exemplaren, een door de auteur gesigneerd exemplaar met een dankwoord aan libertariër Henk Jelgerhuis. De auteur was dodelijk ziek (longemfyseem) toen hij deze bundel samenstelde. Recensie op libertarian.nl. Zeer lastig te verkrijgen.

Ken Schoolland

The Adventures of Jonathan Gullible, a free market odyssee

De Avonturen van Jonathan Gullible. Meerdere keren verschenen in Nederland. Het libertarische kinderboek bij uitstek. Echter ook zeer geschikt voor volwassenen. In bijna 50 talen vertaald. Mijn gesigneerde versie heeft een speciale plaats in mijn boekenkast. En wel in de boekenkast boven mijn bed. Ruim 350 pagina’s genieten. Alhier nieuw te koop voor nog geen zestien euro. Koop dit boek! Voorzien van een kort voorwoord door Hub en opgedragen aan Ken’s bevallige dochter Kenli. Deze versie is voorzien van extra commentaar en duiding. Een eerdere vertaling is ook beschikbaar. Niemand minder dan Riet Jongen heeft hieraan meegewerkt! Deze versie is niet langer nieuw verkrijgbaar.

Hernando de Soto

Het Mysterie van het Kapitaal

In 256 pagina’s wordt ingegaan op kapitalisme en ontwikkeling. De Nederlandse vertaling is voor twee tientjes te koop bij Bol. Vertaald door Joost Zwart. Uitgebreide recensie op liberales.be

Geld krediet en crisis

Kan de geld- en banksector op een gedecentraliseerde manier bloeien en groeien, zonder weerkerende crisissen? Jesús Huerta de Soto toont in dit monumentale werk hoe dit in het verleden al is gebeurd en dat het opnieuw kan gebeuren – zonder inflatie, zonder conjunctuurcycli en zonder de economische instabiliteit kenmerkend voor het huidige tijdperk van gekartelliseerd en gecentraliseerd bankieren. 718 pagina’s. Lastig verkrijgbaar.

Max Stirner

Der Einzige und sein Eigentum

In 1845 verschenen. 1906 vertaald in het Nederlands door Jac C Lansen. Citaat wikipediaStirner maakt een belangrijk onderscheid tussen de “freiwilliger Egoist”, de mens die dit gegeven van het eigen egoïsme eerlijk onderkent (en waartoe hij zichzelf rekent), en de”unfreiwilliger Egoist”, die hiervan niét wil weten, enkel het egoïsme van ánderen waarneemt en laakt, en zich zèlf liever, naar zijn mening schijnheilig, verschuilt achter idealen, die Stirner steevast als ijdele spookbeelden afdoet: deze laatste verklaart iets heilig buiten zichzelf, waaraan hij dan wel ook van ánderen onderwerping en opofferingen verlangt, op straffe van het verwijt “zelfzuchtig” te zijn. Een interessante figuur dus, die een inspiratie vormde voor nihilisten, existentialisten, post modernisten en anarchisten. Toch maar eens lezen dat uiteenvallende boekje in mijn boekenkast. Kopen?

Kim Tjoa

Persoonlijke bewustwording en vrije markt: 26 inzichten voor een nieuwe manier van leven

Verschenen in 2011, 128 pagina’s. Uitgaand van de inzichten van de Oostenrijkse School, beargumenteert de auteur dat de vrije markt en het kapitalisme aan de basis staan van onze welvaart. Politiek en overheid doen er alles aan om dit welvaartscheppende systeem te frustreren. Een aantal inzichten maakt duidelijk dat voortdurend menselijk ingrijpen in natuurlijke processen armoede, conflicten, onrust en schaarste tot gevolg hebben. Dit boek maakt duidelijk dat wij aan de vooravond staan van een nieuwe beschaving gebaseerd op vrijheid, saamhorigheid en gelijkwaardigheid. Om daarin te kunnen leven moeten wij ons losmaken van onze angsten en belemmerende overtuigingen en ons emanciperen van de elite die ons regeert. De inzichten uit dit boek ondersteunen de lezer daarin. Gratis download.

Eric Verhulst

Defensie in een West-Europees perspectief

Pamfletje uit 1985. Vrijwilligersleger ipv dienstplicht. West Europa betaalt voor haar eigen verdediging en schuilt niet onder de parapluie van de VS. Nog steeds actueel. Alhoewel ik een EU brede defensie politiek niet echt zie zitten. Nauwelijks verkrijgbaar.

Jan Vis

Werken met waarde: analyseren van economische waarde

Wat is waarde? In 2006 verschenen boekje van 110 pagina’s. Werken met waarde belicht op analytische wijze het economisch waarde begrip. De theoretische grondslagen van economische waarde worden uitgebreid toegelicht waarbij vooral het subjectieve karakter van waarde veel aandacht krijgt. Vervolgens wordt het waardebegrip geoperationaliseerd. Met behulp van uitgebreide voorbeelden wordt waarde in een bepaalde context geplaatst. Daarbij komen niet alleen transacties (fusie en overname) aan bod maar wordt ook ingegaan op het relatief nieuwe begrip impairment (IFRS). Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de forensisch waardeerder die ten behoeve van procedures en geschillen waardeert. Als laatste komt het begrip flexibiliteitswaarde (reële opties) aan bod. Te koop bij bol voor dertig euro.

Ondernemend Waarderen: Waarderend Ondernemen. De subjectiviteit van het begrip economische waarde

Het begrip economische waarde wordt weliswaar vaak gebruikt maar ook slecht begrepen. In dit boek wordt stilgestaan bij de fundamentele achtergronden van het begrip economische waarde. Het startpunt wordt gevonden in de subjectivistische opvattingen van de grondlegger van de Oostenrijkse School. Daaruit blijkt dat voor het verklaren van prijzen die door echte marktpartijen op reële markten tot stand komen inzicht nodig is in de waarde die partijen aan verschillende goederen hechten. Economische fenomenen kunnen slechts worden begrepen vanuit het handelen van individuele marktpartijen. In deze studie wordt de mainstream aanpak van het bepalen van de economische waarde geconfronteerd met de subjectivistische uitgangspunten van de Oostenrijkse School. De daaruit naar voren komende verschillen worden geanalyseerd. Verschenen in 2010, 349 pagina’s. Link naar serie pdf’s (ieder hoofdstuk aparte pdf)

de Vrije Gedachte

Vrijdenken, een levenshouding

Diverse auteurs waaronder Jan Vis. Verschenen in 1986. Geeft aan wat onder “vrijdenken” wordt verstaan door de vrijdenkersvereniging “de vrije gedachte”. Een verschil tussen de vrijspreker en de vrije gedachte is dat de aanhangers van de vrije gedachte principieel democratisch zijn, met andere woorden, ze vinden dat het volk moet regeren (p53). De vrijdenkers geloven daarnaast in zelfverdediging van vrijheid en veiligheid. De vraag of men democratie met individuele vrijheid kan combineren wordt wel door vrijspekers gesteld, maar niet of in mindere mate door de vrijdenkers. 78 pagina’s, beperkt beschikbaar, alhier 2 exemplaren voor ongeveer 5 euro of hier een gratis pdf

A Zeegers

In de greep van het dirigisme

158 pagina’s. Verschenen in 1951. Dirigisme betekent vergaande staatsinvloed op de economische activiteiten. Bijvoorbeeld middels belasting of monetaire politiek. Zeegers verzette zich tegen staats bemoeienis met bijvoorbeeld prijsbeleid en valuta restricties. Diverse exemplaren te koop voor ongeveer vijf euro.

3 REACTIES

 1. Hele mooie samenvatting met voor mij nog genoeg onbekende titels waar ik in kan duiken. Bedankt.

  Ik hoop alleen dat je opmerking over Ayn Rand “niet door te komen” de nieuwsgierige lezer niet teveel afschrikt. Zeker de moeite waard en mijn ervaring was dat ik er daardoor juist heel makkelijk doorheen kon komen. Lukt het echt niet, dan kun je altijd nog de film trilogie van Atlas Shrugged bekijken!

  Mijn eerste boek in deze lijst was Larken Rose, gevolgd door Walter Block waarna Ayn Rand aan de beurt was.

 2. Ik ken geen van deze schrijvers, toch heb ik heerlijk geleeft en mijn opinie kunnen vormen, heb natuurlijk wel veel boeken gelezen, want er zijn ook boeken en dus schrijvers die het denken een andere wending hebben gegeven, maar Nederland was nooit een literair land, te benauwd in het denken, te burgelijk opgevoed, liever mastuberen als naar de hoeren, om dat het goedkoper is, zie hier de Nederlandse mentaliteit de geestelijke mastubeerders !

 3. “ik heb al een boek”, neig ik altijd te zeggen.
  in 50 jaar tijd ongeveer 10 boeken uit gelezen, voornamelijk kinderboeken. wel heel veel beeldverhalen gelezen, beter bekend als stripboeken. wie is er niet groot geworden met de avonturen van lobbes.
  maar gelukkig weet ik de weg naar water, voedsel en warmte gewoon te vinden. boeken zijn een gevaar bij mij in de buurt, die verdwijnen in de kachel.

Comments are closed.