Nu de winter is aangevangen is het tijd om met een boek op de bank te kruipen. Vijf jaar geleden publiceerde ik voor het eerst een lijst van Nederlandstalige boeken met een libertarische invalshoek. Het waren er meer dan ik dacht. Bij deze de derde versie met de nodige aanpassingen en enkele toevoegingen. Mocht ik boeken vergeten zijn, gelieve deze dan in de comments te vermelden.

Laten we met Ayn Rand beginnen:

The Fountainhead:

Er zijn meerdere vertalingen verschenen, decennia geleden heeft Jan van Rheenen deze klassieker naar het Nederlands vertaald. Titel “De eeuwige Bron”. Te koop bij bol voor 25 tot 40 euro. Hoe dan ook is het veel leesvoer, 750 pagina’s. Klassieker, maar of het het beste boek is om mee te beginnen? Ik kom meestal niet door de werken van Ayn Rand heen. Terwijl anderen er enorm enthousiast van worden. Gebruikte versies zijn ruim verkrijgbaar, probeer hier. Voor een tientje moet je kunnen slagen.

Atlas Shrugged

Atlas Shrugged is uiteraard ook vertaald. Onder meer als Atlas in staking. Vertaald in 2005 door Jan de Voogt, ISBN 9789021807768. Trek er maar een weekend voor uit. Duizend pagina’s. Recensie op Vrijspreker. Ook deze moet tweedehands te verkrijgen zijn. Voor veel libertariërs, waaronder Hub, behoort dit boek tot een van de belangrijkste werken die ze in hun leven gelezen hebben. Ook deze staat in mijn boekenkast maar ook hier kwam ik niet echt doorheen. Vertalingen van Atlas Shrugged moeten te vinden zijn, twee exemplaren op boekwinkeltjes voor 25 euro.

We the Living

We the Living is vertaald als “De Vrijheid Gloorde”. Recensie op Libertarian.nl. Deze is slechts tweedehands te verkrijgen. Soms bij boekwinkeltjes.nl voor ongeveer een tientje

Anthem

Anthem is vertaald als Loflied. Vertaald door HGP Ringoir. Niet langer nieuw te koop. Goed leesbaar, 96 pagina’s. Recensie op Vrijspreker. Soms wat lastiger te verkrijgen.Bij verre het toegankelijkste boek van Ayn Rand, nog geen 100 pagina’s.

Capitalism: the Unknown Ideal

Nederlandse titel is “Kapitalisme, het Onbegrepen Ideaal”. Kernachtige citaten uit de Nederlandse vertaling staan hier. Vertaald door HJ ten Broeke, vierhonderd pagina’s. Slechts tweedehands te koop, voor rond de 25 euro. Probeer deze site, op moment van schrijven 1 exemplaar te koop. Naast Ayn Rand bevat het boek ook bijdragen van andere auteurs. Vanuit historisch perspectief is de bijdrage van Alan Greenspan, hoofdstuk 9, genoemd “de aanslag op de integriteit” interessant. Hij betoogt hierin de morele superioriteit van kapitalisme boven overheidsinterventie.

Night of January 16th

Dit is een toneelstuk. Vertaald als “de nacht van de zestiende januari. Vertalers Caro van Eyck en Dirk Sternheim. Zeer zeldzaam. 61 pagina’s. Op het moment van schrijven is er geen exemplaar te koop.

The new fascism, rule by consensus

Oorspronkelijk in 1965 verschenen, in 1983 vertaald door HJ ten Broecke. Pamfletje van 22 pagina’s. Nederlandse titel: Na de roes van de verzorgingsstaat de kater van het fascisme? Het nieuwe fascisme, regeren bij algemeen akkoord. Dit pamfletje is lastig te verkrijgen. Het is echter ook als hoofdstuk 20 opgenomen in het boek, kapitalisme, het onbegrepen ideaal.

Frédéric Bastiat

La Loi.

De Wet. Een in 1850 geschreven klassieker. Een boek dat begint met de zin: “De wet is verdorven!” moet een libertariër toch aanspreken? Download dan hier de gratis PDF Mises.nl heeft een mooie levensbeschrijving op haar site staan. Er is een Nederlandse Bastiat stichting, alhier haar site. De naar mijn mening wat minder geslaagde vertaling van M.Laan is ook verschenen. Dit is een van de vele uitgaves van het libertarisch / objectivistische Studiecentrum Objectief Sociaaldenken. Deze uitgave is zeldzaam.

Karel Beckman

de staat voorbij, een nieuwe weg naar recht, welvaart en vrede

In maart 2017 verschenen, 307 pagina’s. Betoog tegen de staat, de staat als veroorzaker van problemen. Alhier een uitgebreide behandeling van het boek op vrijspreker. Voor twee tientjes te koop bij onder andere bol. Meer info op de website van het boek. Daar staat ook het mailadres van Karel die je dit boek voor een tientje plus verzendkosten opstuurt.

andere boeken van Karel Beckman

De democratie voorbij, coauteur, zie Frank Karsten

Het broeikaseffect bestaat niet, niet perse libertarisch, wel anti alarmistisch, verschenen in 1992!

Maarten Berg

Een studie over de slechtheid van de staat deel 1.

In 2016 is het eerste deel verschenen. Omvangrijk werk, 448 pagina’s. Nieuw te koop bij bol voor iets meer dan twintig euro. Wellicht wordt dit een standaardwerk waarnaar libertariërs kunnen verwijzen. Beknopte bespreking alhier. Voor de libertariër is dit boek een feest van de herkenning. Natte herfst en koude winter weekenden zijn een prima excuus om en keer een thuiswedstrijd te spelen en dit boek te lezen.

Een studie over de slechtheid van de staat deel 2.

In 2018 is het tweede deel verschenen. Nog omvangrijker dan het eerste deel, 630 pagina’s. In deel I van ‘Een studie over de slechtheid van de staat’ (2016) stond de filosofische onderbouwing van het vrijheidsideaal centraal. In deel II (‘kapitalisme en socialisme’) wordt gesteld dat politiek individualisme ook werkbaar is en dat het vrijemarktkapitalisme tot de hoogst mogelijke levensstandaard leidt. Steeds wordt speciale aandacht besteed aan de positie van de zwakkeren, omdat armoedebestrijding en emancipatie de meest gebruikte argumenten zijn voor een sterke staat. Voor 23 euro hier te koop.

Stefan Blankertz

Het nieuwe sociale denken.

Naar mijn weten is ten minste één werk van de Anarcho kapitalistische Duitse auteur Stefan Blankertz vertaald in het Nederlands. Het libertarisch studiecentrum heeft dit boek met 137 pagina’s uitgegeven. Geproduceerd men een matrix printer uit de jaren 80. Vertaald door Louis van Stekelenburg en Jacqueline Dohmen. Eerst komt de theorie aan bod, dan een praktisch gedeelte en dan een libertarische politieke strategie. De strategie eindigt met de volgende wijsheid: Over alle interne verschillen …. heen, kan en moet de libertarische beweging zijn principiële eenheid behouden. Deze eenheid … ligt in de maatschappelijke eis en inspanning om de buiten zijn oevers getreden staat te begrenzen en in te perken. Tegenover dit feit zijn de verschillen van ondergeschikt belang.

Interessant maar helaas zeer moeilijk te verkrijgen.

Walter Block

Defending the Undefendable

Vertaald als “Ter Verdediging”. 192 pagina’s, vertaald door DJ Enk. Bij bol voor 13 euro te koop. In 32 hoofdstukken rekent de auteur af met misvattingen, vooroordelen en de daaruit voortkomende wetgeving ten aanzien van allerhande mensen, beroepen en activiteiten, waaronder drugsdealers, straatvervuilers, vrekken, pooiers, landschapsverpesters en (zelfs!) kinderarbeid.

Etienne de la Boétie

Discours de la servitude volontaire

Een waarlijk klassiek betoog over de vrijheid. Geschreven door de toen 18-jarige Etienne de la Boétie. In 1549. Bijna niet te overtreffen. Onder meer vertaald door Charotte Bauwens. Voorzien van voorwoord door Jos Verhulst en een nawoord door Frank van Dun.  Gratis PDF van de Nederlandse vertaling: de vrijwillige slavernij. Gedrukt slechts tweedehands verkrijgbaar. Vertalingen in andere talen zijn voor een paar euro te koop. Er is ook een versie zonder voorwoord met slechts 48 pagina’s.

Gale Boetticher

Een pleidooi voor de vrijheid

De voormalige Vrijspreker auteur geeft hier in nog geen honderd pagina’s een introductie tot het libertarisme. Een boek om cadeau te doen! Denk niet langer na over verjaardag cadeau’s. U kunt het bij bol bestellen voor 14 euro. In twee uur leestijd neemt iemand hiermee kennis van de libertarische gedachte. Zelfs Frank Karsten is vol lof: “Ik vind dat Een Pleidooi voor Vrijheid heel goed geschreven is. Niet te lang, goed gestructureerd en leest makkelijk weg. Complimenten! Een mooie aanwinst.”. Alhier nog een intro

Kapitalisme, JA GRAAG!

KOOPADVIES! De nieuwe Boetticher. Verschenen in 2018. Net als “een pleidooi voor de vrijheid” een zeer leesbaar  boekje, dit keer een pleidooi voor kapitalisme. Met een voorwoord van Frank Karsten. Hier licht de auteur zelf zijn boek toe: Altijd als je in de boekhandel een boek over het kapitalisme zag liggen, dan was dit zeer negatief. Maar vanaf nu niet meer. Met Kapitalisme? Ja graag! komt er eindelijk een boek op de Nederlandse markt dat op korte maar krachtige wijze de vrije markt verdedigt. Ik heb dit boek geschreven omdat het kapitalisme een veel positiever imago verdient. Allereerst leg ik erin uit wat nou precies het kapitalisme is en hoe het werkt, want daar zijn veel misverstanden over, en daarna ontkracht ik tien veelvoorkomende mythes over dit economische systeem.

Koop dit boek en geef het aan je vrienden. Voor 13 euro bij bol. 112 pagina’s.

B Bouckaert e.a.

pensioenen tussen politiek en economie

1988. Uitgave van het ludwig von mises instituut. Kritische benadering van het Belgische pensioenstelsel door onder meer Frank van Dun (essay privatisering en liberalisering van de pensioenvoorziening). 151 pagina’s.

G.O.G de Bruycker

Grondbeginselen van de vrije-markt economie

1984. 74 pagina’s. Productie en consumptie beslissingen worden in een vrije markt door vrije individuen genomen. De waarborg voor goede investeringen is de rendementscontrole die winst en verlies heet. Dit stelsel is beschreven door de Oostenrijkse school. Dit is deductie vanuit het axioma van de menselijke wens om met beperkte middelen zoveel mogelijk voordelen te behalen. Boekje is helaas nauwelijks verkrijgbaar.

Bart Croughs

In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon, Het geloof der intellectuelen

Klassiekertje uit 1995. 160 pagina’s. Heerlijke bundeling van columns. Recensie op Meervrijheid. Tweedehands te koop bij onder meer deze site.

Fred Dekkers

Democtatuur

105 pagina’s. Fred Dekkers was in de beginjaren van het Nederlands – Vlaams libertarisme zeer actief. Zijn boekje democtatuur is voorzien van een voorwoord van zowel Frank van Dun als Henry Hazlitt! Helaas heb ik dit boekje nog niet gelezen, het boekje kijkt me al enige jaren lang verwijtend aan vanuit de boekenkast….

onbeschikbare arbeid herverdelen

Pamfletje uit 1985. 24 pagina’s. De gedachte in België en Nederland in de tachtiger jaren was dat arbeidstijdverkorting de oplossing zou zijn voor werkloosheid. Op de nivelleringen in inkomens volgde een herverdeling van arbeid. Werkloosheid is echter volgens de auteur een verstoring van de samenwerking tussen mensen. Door overheidsmaatregelen. Herverdeling en economische wetgeving zijn de oorzaken en niet de oplossingen. De oplossing is volgens de auteur gelegen in een terugtredende overheid.

Vlaanderen vrijstaat.

Een betoog voor een libertarisch Vlaanderen. Lijkt me geschikt voor dromers. Of juist voor zieners? Vrijlandia wordt beschreven. Een situatie waarin collectivisme de nek is omgedraaid, waarin burgers veel meer eigen verantwoordelijkheden en vrijheid hebben. Pamfletje van 61 pagina’s. 1 keer lezen en het is uiteen gevallen. Mogelijk zijn er maar 200 stuks verschenen, een potlood notitie op mijn versie geeft aan “typen (=zetten?) 12.000 BF. Drukken 51 BF bij 200 stuks.

Edwin J.F. Delsing

De vliegende mier.

Hoe zet je collectivisme tegenover vrijwillige associatie? Edwin Delsing doet dit door twee verschillende insecten samen tal van avonturen te laten beleven. Uiteindelijk blijkt dat zelfs collectivisme slechts kan bestaan als dit wordt afgewisseld met periodes van vrijheid. Leest lekker weg, 103 pagina’s, met humor en fantasie geschreven. Beschrijft een transformatie proces naar een volwaardigere individuele persoonlijkheid en kan dus herkenbaar zijn. Voor 13 euro bij bol kan het niet mis gaan.

Frank van Dun

Crash en Depressie

Frank van Dun is “onze” professor in Gent. Crash en depressie is een brochure uit 1988 die terug grijpt op notities uit begin jaren 80. Vijftig pagina’s. Slechts tweedehands verkrijgbaar. Lastig te vinden.

De Utopie van de Mensenrechten

Wellicht zijn bekendste werk binnen libertarisch Nederland. 154 pagina’s. Alhier nieuw te koop. Of leen het van een lid van de LP, het is door de partij rondgezonden als kerstcadeau 2021 voor haar leden. Hub Jongen schreef het volgende: Sinds de afkondiging van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948 hebben de mensenrechten spectaculair aan populariteit en invloed gewonnen. De mensenrechten zijn een vanzelfsprekendheid geworden waaraan men niet meer kan of mag twijfelen.
Dit boek onthult echter de utopie die schuilgaat achter de moderne idee van de mensenrechten. In plaats van als moreel en politiek handvest te kunnen dienen vormen de moderne mensenrechten daardoor een bedreiging voor een duurzame samenleving.

De utopische verleiding

Samen met Hans Crombag geschreven, gemakkelijk tweedehands verkrijgbare waarschuwing voor een maakbare utopische samenleving, 278 pagina’s.

Mens en Samenleving – Essays

259 pagina’s, te koop bij Lulu voor twee tientjes. Behandelde essays onder andere, Recht en zedelijkheid, Recht en evolutie, Recht en rechtswetenschap, Vrijheid argumentatie en contract, overheid zonder recht – recht zonder overheid, progressieve kreten en utopisch gefluister, van de democratische rechtstaat naar de ochlocratie.

Het Fundamenteel Rechtsbeginsel

Wellicht zijn belangrijkste werk. “Het Fundamenteel Rechtsbeginsel kan zonder meer gerekend worden tot de beste rechtsfilosofische geschriften die het Nederlandse taalgebied ooit heeft voortgebracht.” (uit de recensie door prof. dr. Mark Van Hoecke en prof dr. Luc J. Wintgens). Er zijn diverse edities. Lastig verkrijgbaar. De grijze softcover editie uit 1982 is de mij oudst bekendste. Gewoon geregeld zoeken en gij zult mogelijk een tweedehands exemplaar vinden. Download de ruim 600 pagina’s als gratis PDF alhier.

Recht en natuur

Verschenen in 2010, 480 pagina’s, niet langer nieuw verkrijgbaar. Overzicht van rechtsfilosofische ideeën van de Oudheid tot de Moderne Tijd met bijzondere aandacht voor natuurrechtelijk denken, opgevat als een vraag naar de inrichting van de samenleving die de beste waarborgen biedt voor het behoud en de ontwikkeling van het samenleven, rekening houdend met de natuur van de mensen zoals ze zijn en de wereld zoals die is. Vanuit een Oostenrijkse School perspectief op menselijk handelen.

Recht onrecht en andere essays 2002 – 2004

380 pagina’s. Diverse essays. Te koop voor 23 euro excl BTW.

Mens, Burger, Fiscus

Dit boek plaatst de belastingmaatschappij in natuurrechtelijk perspectief. 384 pagina’s. Te koop bij Schaker voor 36 euro

De legalisering van het onrecht

Pamflet, 24 pagina’s. Verschenen in april 1985. Betoog dat wetsgeleerdheid niet gelijk is aan rechtsgeleerdheid. Geen mens heeft het recht zonder toestemming te beschikken over de middelen van een ander (het fundamenteel rechtsprincipe). Wat er ook in de wet mag staan. Centraal staat een universeel respect voor ieders recht op zelfbeschikking, en niet voor de vrijheid verschaft door “de wet” waarmee men de brave burger probeert zoet te houden.

Milton en Rose Friedman

Free to choose

In 1981 vertaald als “aan ons de keus”. Thans nog nieuw te koop bij bol.com. De recensie van bol: Friedman geldt als één der belangrijkste inspirators en adviseurs van de economisch-financiële politiek van president Reagan. In tegenstelling tot de meeste wetenschappelijk-economische werken, is een prettige bijkomstigheid, dat Friedman zijn boek simpel en juist ook voor de leek begrijpbaar en leesbaar heeft gehouden. Daardoor kan een groot publiek een inzicht verwerven in de oorzaken van de huidige, verontrustende ontwikkeling van economie en maatschappij in de Westerse landen. Friedman waarschuwt en toont aan, dat de handelingen van onze regeringen om met steeds verdergaande reguleringen, nivelleringen en hogere belastingen de economie weer vooruit te stuwen, juist een averechts effect van ernstige crisis en verlies van persoonlijke vrijheid en welvaart veroorzaken.

Te koop bij bol voor 33 euro. Of via boekwinkeltjes.nl voor rond de 5 euro.

P.H.A. Frissen

De staat van verschil

Met veel twijfel neem ik dit boek op. In de epiloog zie ik de volgende zin: Juist omdat de staat over immorele instrumenten beschikt, mogen zijn oormerken niet moreel zijn. Dit klinkt als een ontkenning van de staat als hoeder van het algemeen belang. Heb dit boek niet gelezen. Dus kan het verder niet aanbevelen. Diverse tweedehands exemplaren alhier voor ongeveer een tientje.

Stefan van G ea

De Markt voor Vrijheid: 25 jaar libertarisme en klassiek-liberalisme in de Lage Landen.

In 2001 verschenen. Bevat een introductie tot het libertarisme, daarna 150 pagina’s geschiedenis van de Nederlandse libertarische beweging (zie het als een wie is wie, wellicht het interessantste deel van dit boek), vervolgens 200 pagina’s van artikelen welke eerder verschenen in de Vrijbrief, dan 150 pagina’s met nieuwe artikelen. En tenslotte voorzien van een nabeschouwing door Hub Jongen. Slechts tweedehands verkrijgbaar. Meer info alhier. Kan waarschijnlijk alleen geleend worden van een oudere libertariër die het toen heeft gekocht. Beperkte oplage en zeer lastig te verkrijgen. Het interessantste gedeelte, de wie is wie, van libertarisch Nederland, heb ik nog niet op het internet kunnen vinden. Een raslibertariër zal slechts een bod in goud accepteren. Een bod in zilver dient de dertig zilverlingen te boven te gaan.

Verdediging volgens libertarische principes

Gestencild pamfletje geschreven in 1986 met Jan Smid. Niet gemakkelijk te verkrijgen. Wel of geen NAVO, wel of geen kruisraketten? Er zijn verschillende niveau’s van beschermingsorganisaties. Jezelf beschermen, je wijk of buurt beschermen, en de grotere verbanden. Moet je wel deelnemen aan grotere verbanden als naties of organisaties als de NAVO? David Friedman zag de dreiging van de USSR voor de vrijheden in het westen als zo groot dat hij zijn bedenkingen opgaf. De auteur komt uiteindelijk tot een andere conclusie, je verdedigt jezelf, je werkt waarschijnlijk mee aan verdediging op middelgrote schaal, wijk, dorp of stad, maar hebt een opt out voor participatie aan verdediging op het hoogste niveau. En hij wil daar gebruik van maken. Kortom, geen klassiek liberaal standpunt maar een AK standpunt.

de weg van wijheid naar vrijheid

69 pagina’s. A4.formaat. Samen geschreven met Henry Sturman. Niet gedrukt maar gekopieerd. Behandelt in 32 hoofdstukken de libertarische beginselen. Vrij zeldzaam. In 2016 door de OCR gehaald en als serie artikelen op Vrijspreker behandeld. Eerste artikel van die serie alhier.

Annette Godart-Van der Kroon

Het sociaal-economisch denken van Friedrich A. von Hayek
In 1988 verschenen, 220 pagina’s. Studie over de denkbeelden van de Amerikaanse econoom van Oostenrijkse origine Friedrich August van Hayek. Lastig verkrijgbaar.

F A Hayek

the road to serfdom

Vertaald in 1980 als “de weg naar moderne slavernij”. Met een voorwoord van Frank van Dun. Verkorte uitgave van het in 1944 verschenen origineel. Een gemengde economie, zoals wij die kennen, is niet onschuldig. Het mondt uit in fascisme. Profetisch boek. De gemengde economie is de meest effectieve manier om een regering dwang te laten uitoefenen. Individuele vrijheid verdwijnt wanneer alle mensen in de samenleving ondergeschikt worden gemaakt aan een gemeenschappelijk doel (p37).

Onverkorte uitgave verschenen in 1985. Vertaald als “de weg naar slavernij. Alhier een gratis PDF.

Pamela Hemelrijk

Niemands knecht

Pamela (helaas te vroeg overleden) is vooral bekend vanwege haar columns. Met name “flatgebouw Nederland“. Haar boek “Niemands Knecht” is een verzameling columns. Prima leesbaar, 312 pagina’s. En makkelijk op de tweede hands markt te verkrijgen voor minder dan een tientje.

Mij vragen ze nooit iets

Verzameling korte columns uit het Algemeen Dagblad waar vanuit vrouwelijk libertarisch perspectief gereageerd wordt op de maatschappij. Ik moet bekennen dat ik deze nog niet gelezen heb. Voor rond de 6 euro beschikbaar op de tweedehands markt.

Frank Karsten

De democratie voorbij

KOOP DIT BOEK. Dit is het enige Nederlandstalige libertarische boek dat in bijna twintig andere talen is vertaald. Samen met Karel Beckman heeft Frank Karsten hier iets geproduceerd waar zelfs Hans Hermann Hoppe lof voor heeft. Alhier de site. Bij bijvoorbeeld Bruna te koop voor 13 euro. 87 pagina’s. Democratie wordt algemeen beschouwd als het beste politieke systeem, het toppunt van beschaving, de oplossing voor al onze maatschappelijke problemen, een idee dat in de hele wereld ingang moet vinden. Ten onrechte. Anders dan iedereen denkt, leidt democratie helemaal niet tot vrijheid, beschaving, welvaart en vrede maar juist tot onvrijheid, maatschappelijke spanningen, uit de hand lopende overheidsbestedingen, ondermijning van de welvaart, agressie en verloedering. n dit prikkelende en toegankelijke boek beslechten Karel Beckman en Frank Karsten het laatste politieke taboe: het idee dat democratie onze redding is. Zij ontkrachten 13 mythen waarmee democratie steevast wordt verdedigd. Zij beschrijven bovendien een aansprekend alternatief: een samenleving geschoeid op individuele vrijheid en vrijwillige sociale relaties.

Als u slechts 1 boek wenst aan te schaffen uit deze lijst van libertarische boeken dan is dit boek waarschijnlijk de beste keus.

De discriminatie mythe

In 2018 verschenen en met stip binnengekomen in ons overzicht. Ik ben bang dat dit boek de komende decennia actueel blijft. Brengt afgedwongen inclusiviteit ons dichter bij een ideale samenleving? Of is de felle strijd tegen discriminatie juist een oorzaak van verdere polarisatie? Dit boek ontkracht 14 mythes, waaronder de mythe dat discriminatie immoreel is, en de mythe dat iedereen gelijk is. Lees hier meer over de discriminatie mythe, te koop voor 10 euro.

Frances Kendall

Super Parents, Super Children

Vertaald als “super ouders, super kinderen”. Adviezen om uw kind in vrijheid op te voeden. Centraal staat dat kinderen het vertrouwen in eigen mogelijkheden ontwikkelen. Ze moeten in dit proces niet steeds worden onderworpen. zelfstandigheid is belangrijk. Hierdoor zullen ze als volwassene niet gaan schuilen onder de parapluie van de kerk of de staat. Of op hun beurt andere mensen onderwerpen. Maar een volwaardig zelfstandig en sociaal mens worden. Op het moment van schrijven voor 37 euro via bol te bestellen (veel te hoge prijs). Of mail naar info@vrijspreker, we beschikken over diverse exemplaren.

Adam Kokesh

Freedom

In 2016 vertaald als “Vrijheid!”. 98 pagina’s. Boek is besproken op Vrijspreker. Overheden vertrouwen op dwang en geweld, maar dwang is een slap alternatief voor innerlijke overtuiging. Overheden maken ons bang om ons te laten geloven dat wij ze nodig hebben, maar we ontgroeien het idee van overheden en laten ze achter ons. Gratis PDF.

Arthur B Laffer

The Ellips, an explanation of the Laffer curve in a two factor model

In 1982 vertaald als “De fiscus onder het mes, de gunstige gevolgen van belastingverlaging”. Laffer betoogt dat er een omslagpunt is in belastingontvangsten. Hoe hoger het marginale tarief hoe minder op een gegeven moment wordt gewerkt en hoe minder belasting wordt binnengehaald. Dit boek was de inspiratie voor onder meer de belasting politiek van Ronald Reagan.

Libertaire Studiegroep Gent

Hedendaags anarchisme, een inleiding voor jongeren

In 1987 verschenen, honderd pagina’s. Boek van een libertaire studiegroep omarmd door linkse anarchisten / anarcho communisten. Hier de PDF ter beschikking gesteld door de anarchistische groep Nijmegen. Download het gewoon even en kijk in ieder geval enkele minuten naar de cartoons.

Willem Middelkoop

Goud en het geheim van geld

Ik weet niet hoe libertarisch Willem Middelkoop is. Zijn boek “goud en het geheim van geld” kon echter door een libertariër geschreven zijn. Fanatiek pleitbezorger voor het kopen van edelmetaal. Mijn door hem gesigneerde versie heeft een opdracht: “Ratio: koop zilver!”. Volgens mij nog steeds een relevante wijsheid. Recensie op Vrijspreker. Bij Bol te koop voor 45 euro, was een paar jaar geleden nog voor iets als 12 euro te koop. Als e-book alhier te koop voor 13 euro.

Ludwig von Mises

Human Action

Het menselijk handelen. Het magnum opus van de grootste econoom van de Oostenrijkse school. Zeer leesbare vertaling van Olav Dirkmaat en Dion Reijnders. Bijna 900 pagina’s. Hier komt u de winter wel mee door. Aanrader. Een Ebook als PDF is alhier te verkrijgen voor 22 euro, de hardcover is niet langer verkrijgbaar. Beknopte recensie op mises.nl

Gustave Molinari

De avonden in de rue Saint-Lazare

De Soirées (avonden) zijn opgebouwd rond twaalf gespreksavonden waarop drie vrienden – de Conservatief, de Socialist en de Economist – over de grote vraagstukken van samenleving en economie debatteren. Zo laat de Molinari ons op zeer bevattelijke wijze kennismaken met de beginselen van het liberalisme en van de klassieke economie. Interessant en origineel zijn ook de oplossingen voor de vraagstukken van armoede en ongelijkheid die de Molinari, conform de principes van de markteconomie, bedenkt.

Gustave de Molinari (Luik, 1819 – Adinkerke, 1912) is vandaag vooral bekend als één van de intellectuele voorvaders van het libertarisme. In zijn tijd was hij een liberaal econoom met internationale faam. De Molinari trok de klassieke liberale principes consequent door. Zo bepleitte hij de radicale utopie van de staatloze vrije markt. Die radicale utopie ontvouwt hij in deze Soirées de la rue Saint-Lazare (1849).

Te koop voor 25 euro

Edin Mujagic

Geldmoord, hoe centrale banken ons geld vernietigen

Edin is volgens mij niet echt libertarisch. Zijn boek “Geldmoord” mag echter in deze lijst niet ontbreken. Op basis van historische gegevens, cijfers over prijsontwikkeling en economische analyses toont Edin Mujagic onomwonden aan dat de oprichting van de centrale banken de doodsteek is geweest voor de waarde van ons geld en daarmee voor de welvaart. Bestel bij bol, e-book is nog betaalbaar voor 10 euro. Gedrukte exemplaren gaan indien verkrijgbaar soms voor 65 tot 90 euro over de toonbank. Als u dit boek koopt snapt u dat onderstaand plaatje de grootste roof ooit illustreert.

inflatie sinds centrale banken

Keerpunt 1971, over staatsschuld, werkende armen en nieuwe economische groei

Dit jaar verschenen, de nieuwe Mujagic. Hoe een Amerikaans staatsbankroet werd omgebogen naar verdere dominantie van de Amerikaanse dollar. Delen van dit boek lezen lekker weg. Overal te koop voor 23,50 euro, ook bij bol.

Johan Norbert

In defense of global capitalism

Leve de globalisering. Geschreven door de Zweed Johan Norberg. Vertaald door Bea de Koster. Een pleidooi voor globalisering. Ongeveer 300 pagina’s. Uitgebreide recensie op het NRC en op Libertarian. Nog slechts tweedehands te koop, probeer hier uw geluk voor rond de tien euro

Leonardo Pisano

Achter de Nevel

Leestip! Roman. 375 pagina’s. Verschenen in 2016. Waarschijnlijk het best geschreven boek in deze lijst. Roman van een wereldomvattende samenzwering. De samenzweerders, de verhevenen creëren met opzet chaos om vervolgens oplossingen voor te stellen die hen dichter bij één wereldregering brengen. Centraal in hun strategie staat de invoering van één wereldmunt, de samensmelting van de zweep en de slavenketting. Maar hun plan heeft een achilleshiel. Twee boeken voor 9 en 18 euro te koop op boekwinkeltjes.

Noblesse Oblige

KOOPADVIES! Lees deze teaser:  “Lodewijk van Loosduyne?” De man van het Ministerie van Defensie keek hem vriendelijk aan van onder zijn bijna-zwarte wenkbrauwen. Lodewijk schatte hem op een jaar of vijfenveertig-vijftig, en met zijn donkere haar en slanke postuur maakte hij een fitte indruk. Hij kwam overeind en schudde zijn uitgestoken hand. “Talisman. Loopt u met mij mee.” Zijn stem klonk anders dan aan de telefoon, niet blikkerig. Ze liepen een gang in naar achteren en gingen via een trap een verdieping lager. 

Zeer goed geschreven roman. Boektrailer:

Bestelinformatie. Voor 20 euro te koop. 275 pagina’s, boekbespreking op vrijspreker

George Riesman

Piketty’s Capital: Wrong Theory Destructive Program

In het Nederlands vertaald als “De armoede van economische gelijkheid”. George Reisman is een in Nederland volstrekt genegeerde econoom. Die zich de moeite heeft getroost om de 700 pagina’s dikke Capital in the 21-st century door te nemen. WG Cornax en D Reijnders hebben zijn reactie vertaald. Waar Picketty’s boek “Capital in the Twenty-First Century” totaal onleesbaar is, zijn de vertalers erin geslaagd de ook niet altijd even gemakkelijk leesbare Reisman in redelijk te volgen Nederlands te vertalen. Het boekje van 120 pagina’s is hier nog steeds nieuw te bestellen voor 16,50 euro.

Sjef Roark

Politiek speelt geen rol

In 2006 verschenen. 95 pagina’s. Hier de link naar de PDF.

Larken Rose

The Most Dangerous Superstition

In 2014 vertaald door Joris Meedendorp. 180 pagina’s. Nederlandse titel: “het meest gevaarlijke bijgeloof”. Gratis PDF. Samenvatting: Het geloof in “gezag”, inclusief elk geloof in “regering”, is irrationeel en tegenstrijdig in zichzelf; het is tegengesteld aan beschaving en moraliteit en vertegenwoordigt het meest gevaarlijke, destructieve bijgeloof dat ooit bestaan heeft. In plaats van een kracht voor orde en recht, is het geloof in “gezag” de aartsvijand van het mensdom. Het boek is hier voor 19 euro te koop.

Murray N Rothbard

What has the government done to our money?

Aanrader, vertaald als “Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?” Verzorgd door het Rothbard Instituut België. Recensie op meervrijheid. Download.

Butler D Schaffer

Violence as a prodct of imposed order

1976. Geweld als gevolg van opgelegde orde. Opgelegde orde roept wanorde op. Toenemende centrale ordening pakt negatief uit. Een uitgave van het libertarisch boekcentrum. 67 pagina’s. Lastig of niet verkrijgbaar.

Jan Smid

leven is kiezen

Naar mijn weten tot nu toe de enige Nederlandstalige libertarische dichtbundel. Uitgebracht in 1994. Ik beschik over een van de weinige overlevende exemplaren, een door de auteur gesigneerd exemplaar met een dankwoord aan libertariër Henk Jelgerhuis. De auteur was dodelijk ziek (longemfyseem) toen hij deze bundel samenstelde. Recensie op libertarian.nl. Zeer lastig te verkrijgen.

Ken Schoolland

The Adventures of Jonathan Gullible, a free market odyssee

De Avonturen van Jonathan Gullible. Meerdere keren verschenen in Nederland. Het libertarische kinderboek bij uitstek. Echter ook zeer geschikt voor volwassenen. In bijna 50 talen vertaald. Mijn gesigneerde versie heeft een speciale plaats in de boekenkast. En wel in de boekenkast boven mijn bed. Ruim 350 pagina’s genieten. Alhier nieuw te koop voor 23,50 euro. Koop dit boek! Voorzien van een kort voorwoord door Hub en opgedragen aan Ken’s bevallige dochter Kenli. Deze versie is voorzien van extra commentaar en duiding. Een eerdere vertaling is ook beschikbaar. Niemand minder dan Riet Jongen heeft hieraan meegewerkt! Deze versie is niet langer nieuw verkrijgbaar.

Hernando de Soto

Het Mysterie van het Kapitaal

In 256 pagina’s wordt ingegaan op kapitalisme en ontwikkeling. De Nederlandse vertaling is tweedehands voor 13 euro te koop bij Bol. Vertaald door Joost Zwart. Interview op liberales.be

Geld krediet en crisis

Kan de geld- en banksector op een gedecentraliseerde manier bloeien en groeien, zonder weerkerende crisissen? Jesús Huerta de Soto toont in dit monumentale werk hoe dit in het verleden al is gebeurd en dat het opnieuw kan gebeuren – zonder inflatie, zonder conjunctuurcycli en zonder de economische instabiliteit kenmerkend voor het huidige tijdperk van gekartelliseerd en gecentraliseerd bankieren. 718 pagina’s. Lastig verkrijgbaar.

Max Stirner

Der Einzige und sein Eigentum

In 1845 verschenen. 1906 vertaald in het Nederlands door Jac C Lansen. Citaat wikipediaStirner maakt een belangrijk onderscheid tussen de “freiwilliger Egoist”, de mens die dit gegeven van het eigen egoïsme eerlijk onderkent (en waartoe hij zichzelf rekent), en de”unfreiwilliger Egoist”, die hiervan niét wil weten, enkel het egoïsme van ánderen waarneemt en laakt, en zich zèlf liever, naar zijn mening schijnheilig, verschuilt achter idealen, die Stirner steevast als ijdele spookbeelden afdoet: deze laatste verklaart iets heilig buiten zichzelf, waaraan hij dan wel ook van ánderen onderwerping en opofferingen verlangt, op straffe van het verwijt “zelfzuchtig” te zijn. Een interessante figuur dus, die een inspiratie vormde voor nihilisten, existentialisten, post modernisten, anarchisten en Nayako. Staat tussen vrije markt anarchisme / anarchokapitalisme en links / ancom / europees anarchisme in.

Kim Tjoa

Persoonlijke bewustwording en vrije markt: 26 inzichten voor een nieuwe manier van leven

Verschenen in 2011, 128 pagina’s. Uitgaand van de inzichten van de Oostenrijkse School, beargumenteert de auteur dat de vrije markt en het kapitalisme aan de basis staan van onze welvaart. Politiek en overheid doen er alles aan om dit welvaartscheppende systeem te frustreren. Een aantal inzichten maakt duidelijk dat voortdurend menselijk ingrijpen in natuurlijke processen armoede, conflicten, onrust en schaarste tot gevolg hebben. Dit boek maakt duidelijk dat wij aan de vooravond staan van een nieuwe beschaving gebaseerd op vrijheid, saamhorigheid en gelijkwaardigheid. Om daarin te kunnen leven moeten wij ons losmaken van onze angsten en belemmerende overtuigingen en ons emanciperen van de elite die ons regeert. De inzichten uit dit boek ondersteunen de lezer daarin. Gratis download op een intussen volgens Norton gevaarlijke website.

Eric Verhulst

Defensie in een West-Europees perspectief

Pamfletje, 24 pagina’s, uit 1985. Vrijwilligersleger ipv dienstplicht. West Europa betaalt voor haar eigen verdediging en schuilt niet onder de parapluie van de VS. Nog steeds actueel. Alhoewel ik een EU brede defensie politiek niet echt zie zitten. En dit betoog niet geheel overeenkomt met het eerder behandelde vertoog van Jan Smid genaamd “Verdediging volgens libertarische principes”. Nauwelijks verkrijgbaar.

arbeid en technologie consistent op libertarische basis

Visionair pamflet uit 1985. Eric voorzag dat kennis de grondslag zou worden van wat hij de DIR noemde, de Derde Industriële Revolutie. Mits dit niet gedomineerd zou worden door mega grote bedrijven dan wel overheden maar door individuen zou dit bevrijdend werken. Zeer lastig verkrijgbaar.

Jan Vis

Werken met waarde: analyseren van economische waarde

Wat is waarde? In 2006 verschenen boekje van 110 pagina’s. Werken met waarde belicht op analytische wijze het economisch waarde begrip. De theoretische grondslagen van economische waarde worden uitgebreid toegelicht waarbij vooral het subjectieve karakter van waarde veel aandacht krijgt. Vervolgens wordt het waardebegrip geoperationaliseerd. Met behulp van uitgebreide voorbeelden wordt waarde in een bepaalde context geplaatst. Daarbij komen niet alleen transacties (fusie en overname) aan bod maar wordt ook ingegaan op het relatief nieuwe begrip impairment (IFRS). Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de forensisch waardeerder die ten behoeve van procedures en geschillen waardeert. Als laatste komt het begrip flexibiliteitswaarde (reële opties) aan bod. Te koop bij bol voor tweeendertig euro.

Ondernemend Waarderen: Waarderend Ondernemen. De subjectiviteit van het begrip economische waarde

Het begrip economische waarde wordt weliswaar vaak gebruikt maar ook slecht begrepen. In dit boek wordt stilgestaan bij de fundamentele achtergronden van het begrip economische waarde. Het startpunt wordt gevonden in de subjectivistische opvattingen van de grondlegger van de Oostenrijkse School. Daaruit blijkt dat voor het verklaren van prijzen die door echte marktpartijen op reële markten tot stand komen inzicht nodig is in de waarde die partijen aan verschillende goederen hechten. Economische fenomenen kunnen slechts worden begrepen vanuit het handelen van individuele marktpartijen. In deze studie wordt de mainstream aanpak van het bepalen van de economische waarde geconfronteerd met de subjectivistische uitgangspunten van de Oostenrijkse School. De daaruit naar voren komende verschillen worden geanalyseerd. Verschenen in 2010, 349 pagina’s. Link naar serie pdf’s (ieder hoofdstuk aparte pdf)

de Vrije Gedachte

Vrijdenken, een levenshouding

Diverse auteurs waaronder Jan Vis. Verschenen in 1986. Geeft aan wat onder “vrijdenken” wordt verstaan door de vrijdenkersvereniging “de vrije gedachte”. Een verschil tussen de vrijspreker en de vrije gedachte is dat de aanhangers van de vrije gedachte principieel democratisch zijn, met andere woorden, ze vinden dat het volk moet regeren (p53). De vrijdenkers geloven daarnaast in zelfverdediging van vrijheid en veiligheid. De vraag of men democratie met individuele vrijheid kan combineren wordt wel door vrijspekers gesteld, maar niet of in mindere mate door de vrijdenkers. 78 pagina’s, beperkt beschikbaar, hier een gratis pdf

A Zeegers

In de greep van het dirigisme

158 pagina’s. Verschenen in 1951. Dirigisme betekent vergaande staatsinvloed op de economische activiteiten. Bijvoorbeeld middels belasting of monetaire politiek. Zeegers verzette zich tegen staats bemoeienis met bijvoorbeeld prijsbeleid en valuta restricties. Diverse exemplaren te koop voor ongeveer vijf euro.

2 REACTIES

 1. Bedankt voor het lijstje

  Ik ga die Rothbard even lezen, die : wat heeft de government met ons geld gedaan.

  Ik heb slechts een klein boekje van Rothbard, thuis. Het boekje heet : anatomie van de staat

  Dus ik lees nu die anarcho communistische bundel, uit de jaren zeventig, die je hier plaatst. De inleiding voor jongeren. Zal wel uit de jaren zeventig komen, zo te zien. Ik heb die bundel weleens gezien ergens, in een boekenwinkel/antiquariaat.

  In deze bundel hebben ze het over coöperatieven, als gewenste economische ordening. In principe geheel compatibel met libertarisme. Er zou geen frictie hoeven te bestaan tussen anarcho communisme en libertarisme, als anarcho communisten uit gaan van coöperatieven. De coöperatie kan een alternatief zijn voor de private onderneming, maar meer ook niet. Het is geen aanval op de private onderneming, geen onteigening, wat dan ook.

  Wel hebben ze het in deze bundel ook over burgerlijke ongehoorzaamheid en directe actie. Dat vinden libertariers dan weer te ver gaan, denk ik, over het algemeen. Ik heb daar zelf minder moeite mee.

 2. Goed idee! Ik heb meteen besteld wat ik hiervan nog niet bezit.

Comments are closed.