De Colonistas zijn enkele Nederlanders en Vlamingen die interesse hebben om een libertarische gemeenschap te stichten. Met prettige en betrouwbare buren. Het moet betaalbaar blijven en we moeten er in twee dagen met de auto naar toe kunnen rijden. Ver weg van Den Haag en andere hoofdsteden. Het goede van het platteland. Uit de vijftiger jaren. Voor de verzorgingsstaat en het maakbaarheidsdenken van alles heeft verpest. Echter zonder de bekrompenheid die men toen had. Zo lang mogelijk vrij van WEF invloeden blijven. Als dat belangrijk voor je is met eigen voedsel zonder gif. Als dat belangrijk is met schoon en helder water. Als dat belangrijk is met schone en frisse lucht. Als dat belangrijk is met zoveel mogelijk eigen verantwoording en vrijheid.

We hebben een locatie op het oog met een redelijk klimaat. Niet al te hete zomers en toch natte frisse winters. Midden in bossen en heuvels. In GaliciĆ«. Een stukje Spanje boven Portugal gelegen. We hebben een eigen “dorpje”. Ooit bestond het uit tegen de twintig huizen. Nu is het dorpje totaal verlaten. We willen beginnen met het kopen van twee woningen, en daar horen 5 kavels grond bij.

De kavels grond

We zijn al lange tijd in gesprek met vier oudere zussen die deze twee woningen bezitten. En ze bezitten ook 5 stukken grond maar konden niet aantonen welke kavels dit waren. Dit is een paar dagen geleden duidelijk geworden. We weten nu van 4 kavels waar die liggen. Op een kaartje ziet het er zo uit:

Een behoorlijk groene omgeving. De strook linksboven is een brandgang. De roze blokjes zijn de huizen die we willen kopen. De oranje omcirkelde kavels komen met de huizen mee. Bijna 2 hectare. Het grote vlak rechtsonder is helaas te droog en te steil. Dat is 1 hectare waar we eigenlijk weinig mee opschieten. Als we alles klaar hebben zouden we hier iets mee kunnen doen. Een vogelparadijsje scheppen, of een vlindervriendelijke helling. De kleine rechthoek midden bovenaan is relatief jonge kastanjeaanplant. De streek staat vol met tamme kastanjes, hiermee verdiende men geld. De grotere rechthoek bovenaan was de voormalige steengroeve van het dorp. Hier komt onze watertank. En zouden we met de vele stenen die er nog liggen terrassen kunnen maken voor de landbouw. Het stukje grond links onderaan zit vlak bij de beek (het beekje stroomde zelfs de vorige zomer nog toen het erg droog was). Dus dit kan een moestuintje worden of iets dergelijks.

De huizen

Hier het grootste deel van het dorpje:

Het grijze huis in het midden willen we kopen, en het lage huis daarnaast wat meer op een schuur lijkt dan een huis kopen we ook. Dit is een traditioneel pand met dikke muren en een dak van gestapelde stenen. Het grote huis rechtsonder met de golfplaten ziet er van binnen mooi uit, een oude broodoven met een paar zwijnen die de wacht houden. Op dit huis hebben we nog geen bod gedaan.

Hieronder het huis dat we gaan opknappen, zoals je ziet is het niet moeders mooiste. Het heeft een bovenverdieping die als we er een entresol inzetten 120 vierkante meter oppervlak of meer heeft. Genoeg voor 2 appartementen. En dan is er nog de benedenverdieping die we tot appartementen kunnen omvormen.

We hebben vandaag overeenstemming bereikt, er is een contract (nog geen inschrijving in kadaster, dat hopen we in augustus te bereiken). En twee van de vier eigenaressen hebben intussen getekend.

Er kan nog van alles tussen komen maar het ziet er toch naar uit dat in ieder geval de aanschaf gaat lukken. Later dan we hoopten. Er komt nu een grote schoonmaak, en we vragen offertes op wat het kost om het dak te repareren. Anders moeten we er zelf voor waarschijnlijk meer geld een modern dak opzetten. Het zou mooi zijn als het dak voor oktober gerepareerd kan worden.

Eerdere Colonistas artikelen: XVI, XV, XIV,Ā XIII,Ā XII,Ā XI,Ā X,Ā IX,Ā VIII,Ā VII,Ā VI,Ā V,Ā IV,Ā III,Ā II,Ā I.

Interesse, mail naar info@vrijspreker.nl of vrijspreker@protonmail.com

4 REACTIES

  1. wel grappig om te lezen “we moeten er in 2 dagen heen kunnen reizen”
    stel je voor dat al die volksverhuizers naar de USA er toen ook zo over dachten.

    • Dat komt omdat voor de moderne mens twee dagen al heel veel is. Het idee is dat je in geval van een lockdown maatregel over land kunt reizen.
      Een ander voordeel is dat indien de wereld vreedzaam blijft, het een prima vakantiebestemming is. Vanaf Schiphol vlieg je voor 200 euro retour op Santiago de Compostela.

      kijk je naar zoiets als Prospera, dan zit je op een eiland drie vliegreizen weg van Europa. En dan moet je ook nog eens twee ton investeren.

      Dit project is een reactie op dat soort onhaalbare libertarische luchtkastelen.

Comments are closed.