De Colonistas zijn enkele Nederlanders en Vlamingen die interesse hebben om een libertarische gemeenschap te stichten in het noordwesten van Spanje. De ontwikkelingen zijn de afgelopen dagen sneller gegaan dan gedacht.

Prisa

Wat doe je als je een aangereden kat in de goot zit liggen? Doorrijden of de kat naar een dierenarts brengen?

De kat hierboven is door degenen de overwegen zich te vestigen in Penadaxo gered. De kat was aangereden door een auto en Marnix besloot dit diertje naar de dierenarts te brengen. De dierenarts constateerde blauwe plekken en een pootje uit de kom. Meer niet. Bij deze introduceer ik de eerste bewoner in decennia in Penadexo niet zijnde wilde varkens. Prisa.

Een waterdicht dak

We hebben iemand gevonden die bestaande traditionele daken kan herstellen. Waar we eerst vijfduizend of meer euro hadden begroot om het dak van het “Zwitserhuis” te vernieuwen is dit dak zondag waterdicht gemaakt door een traditionele dakdekker voor een paar honderd euro. Een grote stap voorwaarts

Het mooiste huis is nu verkocht

Dit weekend werd bekend dat er een biedingsproces is opgestart voor het “Vikinghuis”. Wellicht het interessantste huis in het dorp. Dit is een belangrijke stap naar een libertarisch Penadexo. Er zijn straks drie Nederlandse eigenaren van huizen in dit dorpje. Het gaat wel een paar jaar kosten om dit huis in goede staat te krijgen.

Vervolgstappen

Nu het dak is gedaan gaan we onder meer kijken of we met een graafmachine een gat voor een septic tank kunnen graven. En kijken we of we een aantal ramen inclusief rolluik kunnen plaatsen.

Eerdere artikelen in deze serie:

XIX, XVIIIXVIIXVIXVXIVXIIIXIIXIXIXVIIIVIIVIVIVIIIIII.

8 REACTIES

 1. en hoe staat het met de andere kant van de zaak het sociale
  o.a. hoe is /zijn de ziekenkosten geregeld in het woonland, gaat deze via betreuung terug naar NL of Vlaanderen. In NL het CAK?
  Is er verschil in kosten dat wat een Spanjaard daar betaald aan een ziekenkas en jij aan een ziekenkas daar via het CAK in NL

  • Belangrijk aspect. Best wel lekker, ik kreeg de wijn ter plekke meestal in kannetjes. Ook naar een wijnproeverij geweest en een doosje meegenomen, doosje was in NL snel leeg.

   • Dat is goed nieuws.
    Galicia is wel een leuke streek met lekker eten ook. Wel veel regen. Hebben jullie al een Airbnb in het dorp zodat ik de wijn kan komen testen? Of is er anders een hotelletje in een aanpalend dorp?
    Ik heb geen auto en ook geen rijbewijs meer. Dat zou misschien een dingetje kunnen zijn.

  • Hi Youp.
   Nu is er nog niet veel te zien, wacht nog een maand of 6 tot 12. Dan kan je in het Penadexo verblijven als alles goed gaat. We kunnen dan ook zorgen dat er een brommertje of zo is voor bezoekers zodat je ook naar dorpjes kan. De regen valt in de zomer enorm mee, dan is het vooral droog.

 2. Waar wij zitten, in het binnenland, valt in totaal net zo veel regen als in Nederland. Maar het valt sneller, met grote buien en minder druilerigheid. Tevens zijn er meer zonuren en ligt de gemiddelde temperatuur een stuk hoger. Het verschil tussen dag en nacht is meestal tien graden of meer. Zo is het op dit moment overdag 25 graden maar ’s nachts en in de ochtend een graad of tien

 3. Volgens mij had je beter de naam van het dorp stil kunnen houden. Of alleen geven aan lui die je kent. Nu kan het allerlei idioten aantrekken. Die hier nooit reageren maar wel meelezen en komen kijken. Of journalisten die een zeikstukkie willen maken voor hun krantje dat elke dag minder lezers heeft.
  Ik klikte voor de aardigheid op het 1e artikel in deze serie. Zitten er in de reacties een stel eikels te ouwehoeren over arische Adolf jeweetwel staten. Dat soort volk doel ik dus op.

  Mooi dat je de dierenvriend hebt uitgehangen! Volgens vrienden van mij is het in Spanje een volkssport om beesten aan te rijden. Ik weet niet of het waar is. Spanje trekt mij niet zo al lijkt die uithoek waar jullie zitten wel OK.

  • Negatieve publiciteit is ook publiciteit. Een haatstukje zit ik niet mee. Kijk maar naar het succes van Orania.

   Mafkezen mogen best op bezoek komen. Alleen een tweede glas wijn krijgen ze niet.

Comments are closed.