Een nieuwe video over het Colonistas project in Noord Spanje (Galicië) waar enkele Nederlanders en Vlamingen een nieuw bestaan proberen op te bouwen.

Voor wie is colonistas?

Colonistas is vooral voor bouwers, het is anders dan sommige andere initiatieven niet iets voor mensen die de schaapjes op het droge hebben en een soort van resort zoeken. In deze video zie je bijvoorbeeld hoe er onder het decennia oude stront van de benedenverdieping waar het vee stond, van alles te voorschijn komt. Koop je daar een vervallen huis dan ontkom je er niet aan om een laag aangekoekte mest weg te scheppen van soms vele decimeters dik. Daar moet je toe bereid zijn.

Jeroen Pols maakte een soort van vergelijking in het project van mensen die overwegen naar Paraguay te gaan. We leven in een land waar de overheid van alles heeft geregeld. Dat zijn we gewend. Net als de gevangenen in de film de Shawshank Redemption op een gegeven moment gewend zijn aan de gevangenismuren. Eerst haat je de muren, daarna tolereer je ze en tenslotte kan je niet meer zonder ze. Je raakt zoals het in de film wordt omschreven “institutionalized”. Dat is ook bij veel Nederlanders het geval, je bent op een gegeven moment gewend aan een overheid die van alles voor je verzorgt. Dus de mensen die naar Paraguay gaan vragen dan aan Jeroen Pols of er schoon drinkwater beschikbaar is, of er electriciteit aanwezig is, of er wegen zijn. Dus of de overheid al een gespreid bedje voor je heeft opgemaakt van dingen die je net zo goed of zelfs beter en vaak goedkoper zelf kan regelen.

De mensen die in Penadexo willen wonen, de colonistas, zullen zelf voor water moeten zorgen. We gaan een waterleiding aanleggen. Er is electriciteit maar we overwegen hier ook wat zelfvoorzienender te zijn. We zullen via een nog te plaatsen septic tank de ontlasting moeten afvoeren zodat we niet als de vroegere bewoners gewoon op de begane grond van de huizen tussen de dieren onze behoefte doen. En deze video laat zien dat we de weg ook zelf onderhouden.

Wat kost het?

Dit alles te regelen met minimale middelen. Je kan voor enkele tienduizenden euro’s aan materialen en aanschafkosten een pandje bewoonbaar maken. Het kost daarnaast wel mogelijk een half jaar van je leven om het huis op te knappen zodat het bewoonbaar is. Het pand en de grond staan dan volledig op jouw naam. Bij sommige andere initiatieven is dat niet het geval. Je kan het ook zo verkopen. En we hebben niet echt een deelname bedrag in gedachten, dit kan nog komen want er is al het nodige werk verricht aan wegen en de omgeving. Het kan ook zijn dat je belooft een aantal uren te besteden om de boel te onderhouden. Er zit niet echt een verdienmodel achter, er zit een wens achter een bloeiende gemeenschap te stichten. Mogelijke toekomstige bewoners kunnen straks een tijdje in een huurhuisje wonen, voor een klein bedrag, en dan kan je zien of het wat voor je is, en of jij in de gemeenschap past.

De beloofde video’s

Colonistas is dus vooral ook kiezen voor een bepaald leven. Hier hoe de eerste toekomstige bewoners bezig zijn. Allereerst twee heel korte video’s.

En hier een veel langere

Wil je eens komen kijken, kom langs of help mee het festival op 27 juli te organiseren: https://www.vrijspreker.nl/wp/2024/04/colonistas-xxv-festival-santito/

Contact? Mail eventueel naar vrijspreker@protonmail.com

Zie ook freecommune

Eerdere artikelen in deze serie: XXV, XXIV XXIII,XXIIXXIXXXIXXVIIIXVIIXVIXVXIVXIIIXIIXIXIXVIIIVIIVIVIVIIIIII.

4 REACTIES

      • Na achttien jaar bij wijze van spreken moedermelk te hebben gedronken, als het een anarchist of libertarier wordt zegt ie ‘huh huh, wat sociaal contract, ik weet van niks…, niks getekend…’.

Comments are closed.